Сі Цзіньпін дав зрозуміти, що до США прибуде більше панд. Їх називають символом дружби двох країн

Глава Китаю Сі Цзіньпін дав зрозуміти пізно ввечері у середу, що Китай відправить нових панд до Сполучених Штатів, назвавши їх “посланцями дружби між китайським та американським народами”.

Про це пише УНН з посиланням на AP.

Експерти вважають, що рішення Китаю забрати панд є ознакою погіршення відносин із США

© RFI

“Ми готові продовжити нашу співпрацю зі Сполученими Штатами у сфері збереження панд та зробити все можливе, щоб задовольнити побажання каліфорнійців, щоб поглибити дружні зв’язки між нашими двома народами”, – заявив Сі Цзіньпін під час вечері з лідерами бізнесу.

Цей жест було зроблено наприкінці дня, коли Сі Цзіньпін та президент США Джо Байден провели свою першу за рік особисту зустріч та пообіцяли спробувати знизити напруженість. Сі Цзіньпін не поділився додатковою інформацією про те, коли і де можуть бути надані панди, але, схоже, припустив, що наступна пара панд, швидше за все, прибуде до Каліфорнії, ймовірно, до Сан-Дієго.

Панди вже давно стали символом американсько-китайської дружби з того часу, як Пекін подарував пару панд Національному зоопарку у Вашингтоні 1972 року, напередодні нормалізації двосторонніх відносин. Пізніше Пекін позичив панд іншим зоопаркам США, а виручені кошти пішли на програми зі збереження панд.

Три гігантські панди Національного зоопарку, Мей Сян, Тянь Тянь та їх дитинча Сяо Ці Цзі, вісім днів тому вирушили у свою довгу подорож до Китаю. Після цього у США, у зоопарку Атланти, залишилося лише чотири панди.

“Мені сказали, що багато американців, особливо діти, справді не хотіли прощатися з пандами і пішли до зоопарку проводити їх”, – сказав Сі у своїй промові. Він додав, що дізнався про зоопарк Сан-Дієго і людей у Каліфорнії, які “з нетерпінням чекають на повернення панд”.

Сі перебуває в Каліфорнії для участі у саміті лідерів Індо-Тихоокеанського регіону та зустрічі з Байденом. Він не згадав панд у своєму публічному виступі раніше того ж дня під час зустрічі з Байденом.

Коли останні кілька років двосторонні відносини почали погіршуватися, представники китайської громадськості почали вимагати повернення гігантських панд. Бездоказові звинувачення у тому, що у зоопарках США погано поводяться з пандами, відомими як “національне надбання Китаю”, заполонили соціальні мережі Китаю.

Але відносини продемонстрували ознаки стабілізації, коли Сі вирушив до Сан-Франциско, щоб зустрітися з Байденом. Зустріч двох лідерів в середу тривала близько чотирьох годин у мальовничому історичному будинку та саду Філолі, де вони домовилися співпрацювати у боротьбі з наркотиками, відновити військові комунікації на високому рівні та розширити обміни між людьми.

Термін дії угоди про обмін Національного зоопарку з Китайською асоціацією охорони дикої природи спливав на початку грудня, і переговори про поновлення чи продовження угоди не дали результатів.

Зоопарк Сан-Дієго повернув своїх панд у 2019 році, а останній ведмідь у зоопарку Мемфіса, штат Теннессі, повернувся додому на початку цього року.

You may also like...