Рада дозволила зберігати і використовувати репродуктивні клітини загиблих захисників

Рада виправила норму закону про зберігання репродуктивних клітин військовослужбовців у частині забезпечення їх права на біологічне батьківство (материнство).

Про це повідомили народні депутати Ярослав Железняк та Ірина Геращенко.

За відповідний законопроєкт №10448 в цілому проголосували 264 народні депутати.

Так, законопроєкт передбачає, що у разі загибелі або визнання померлою людини, її репродуктивні клітини безплатно зберігаються три роки. А після закінчення цього строку подальше зберігання можна продовжити коштом іншої людини, яку загиблий/загибла визначили у своєму розпорядженні.

Людина, репродуктивні клітини якої зберігаються відповідно до законодавства, має право розпорядитися ними на випадок своєї смерті.

У разі використання репродуктивних клітин для зачаття дитини, якщо людина дала на це згоду, її визнають батьком/матір’ю.

У документі також йдеться: волевиявлення людини, засвідчене нотаріально до введення в дію цього закону щодо власних репродуктивних клітин, є підставою для застосування допоміжних репродуктивних технологій із використанням цих клітин.

Що передувало?

У листопаді минулого року Рада ухвалила закон про зберігання репродуктивних клітин військових, який дозволяє захисникам, що на фронті втратили репродуктивну функцію, зберігати коштом держави біоматеріал у кріобанках та народжувати дітей.

Але в цьому законі не було врегульоване питання постмортальної репродукції, тобто народження дитини після загибелі військового, зазначав олова Комітету здоров’я нації Михайло Радуцький.

У соцмережах писали, що законопроєкт начебто забороняє використовувати сперму військового після його загибелі, а тому з березня 2024-го клініки будуть зобовʼязані утилізовувати їхній біоматеріал.

Однак у Міністерстві охорони здоров’я пояснили, що кріобанки не будуть утилізовувати біологічний матеріал загиблих військових. Те, що в законі не передбачено можливості збереження сперми тих, хто загинув, — у МОЗ назвали «законодавчою колізією, яку буде усунено у найкоротші терміни». // hromadske.ua

You may also like...