Казахстан ввів заборону на експорт до Росії товарів, які можуть бути використані у війні 

Казахстан заборонив експорт до Росії 106 видів високотехнологічних товарів, які можуть бути використані у війні.

Про це оголосив віце-міністр торгівлі та інтеграції Кайрат Торебаєв, повідомляє Казахське телеграфне агентство.

Більше не друзі? Як війна в Україні відбилася на стосунках Казахстану з РФ

Фото: Касим-Жомарт Токаєв і Володимир Путін (колаж РБК-Україна)

Міністр уточнив, що імпорт з Росії до Казахстану здійснюється, але експорт з Казахстану – обмежений

“Ми експортуємо всі товари, крім тих, що відносяться до війни – на них накладено обмеження. Це 106 найменувань товарів – їхній експорт ми повністю заборонили”, – сказав Торебаєв.

Серед таких товарів – дрони, електрочіпи, а також електроніка, яка може використовуватися під час війни.

“Зазначені 106 найменувань товарів не виробляються в Казахстані, а раніше (до війни Росії з Україною – ред.) реекспортувалися через Казахстан”, – пояснив Торебаєв.

***

За першу половину 2023 року Росія тільки з Євросоюзу ввезла товарів на 14,1 млрд доларів. Для цього використовувалися транзитні шляхи через Казахстан та інші хаби паралельного імпорту (Грузію, Вірменію, Туреччину, Узбекистан, Азербайджан, Киргизстан і Таджикистан).  

Порівняно з тим самим періодом 2022 року обсяги такого імпорту злетіли майже на 60%, або 5,2 млрд доларів, а його основними статтями стали телеком-обладнання, мікроелектроніка, електрообладнання, транспортна техніка, комп’ютери, сервери, жорсткі диски і смартфони.

Про заходи Казахстану стало відомо через кілька тижнів після того, як в Астані з візитом побував канцлер Німеччини Олаф Шольц. Після переговорів із ним президент республіки Касим Жомарт Токаєв підтвердив намір дотримуватися санкцій проти Росії. 

У вересні американський Мінфін вніс у чорні списки 150 юридичних і фізичних осіб, зокрема компанії з Туреччини та Фінляндії, яких викрили в постачанні російським структурам, пов’язаним із виробництвом військових дронів і крилатих ракет. // Економічна правда

You may also like...