КРИМІНАЛЬНА НЕРУХОМІСТЬ УКРАЇНИ

Шалений ріст цін на квартири – житло у Києві вже дорожче ніж у Берліні – неймовірно криміналізував ринок нерухомості. Це визнають і в Міністерстві юстиції, і Міністерстві внутрішніх справ. І хоча вбивства заради житла жертви не рідкість, окремих обліків “квартирних” злочинів правоохоронці не ведуть.

Найгучнішою є так звана справа Кондрат’єва. 57- річному росіянину закидають до трьох десятків убивств – в Одеській, Львівській та Івано-Франківській областях, а днями додали ще й Харків. Анатолій Кондрат”єв народився у Пензі. Неодноразово засуджений за крадіжки та тяжкі тілесні ушкодження. Останнє місце ув’язнення – Львівська область. Саме тут після звільнення Кондрат’єв познайомився з двома жінками, які згодом стали його спільницями: 28-річною Валентиною Адаменко (у майбутньому дружина Кондратієва) та її 56-літнью матерю Іриною Хомей (у минулому бухгалтер однієї фабрики у Дрогобичі).

За даними слідства, вбивати “Кондрат’єв і К” почали ще 2000 року. Жертв обирали серед пенсіонерів та одиноких людей. Під виглядом покупців квартири або потенційних квартирантів входили в довіру, а потім безжально позбавляли життя, а нерухомість – продавали за документами небіжчиків. Попередньо жертв змушували писати листи, начебто ті виїздять до інших міст у термінових справах. Відтак людей ніхто не шукав. Доки не знаходили їхні трупи.

Із жовтня минулого року Анатолій Кондрат’єв перебував у міжнародному розшуку. А заарештували його в середині березня у спальному районі Одеси.

При чому “взяли” випадково: квартирант чергової жертви збив його з ніг, коли побачив в дверях із закривавленою сокирою… Спільниці Кондрат’єва і досі на свободі. А ще подейкують, що у цій справі фігурує прізвище правоохоронця – четвертого учасника банди, який начебто “наводив” на квартири. Зрозуміло, не безкоштовно. Цей чоловік також у бігах. Тим часом, Кондрат’єв проходить судово-медичну експертизу, яка має визначити його психічний стан. Йому загрожує довічне ув’язнення.

Схожа справа розкручується у Києві. Нещодавно за підозрою у вбивстві тут затримали трьох харків’ян. Восени минулого року під виглядом міліціонерів вони проникли до квартири по проспекту Науки. Хазяїну запропонували проїхати начебто до найближчого райвідділу. Насправді жертву завезли аж у Харків.

Кілька діб його катували, вимагаючи підписати документи на право розпорядження квартирою у столиці. А коли він спробував втекти, його вбили, тіло заварили у бочку і закопали в лісі. Переклеївши фото на паспорті покійного, його квартиру бандити намагалися продати. Утім підозрілих “брокерів” помітили сусіди і просигналізували до Голосіївського РВВС. Нині арештовані вже спілкуються зі слідчими прокуратури. Оперативники ж вважають, що це вбивство далеко не перше на рахунку цієї організованої злочинної групи. Двох учасників якої, до речі, ще розшукують.

Звісно ці приклади – лише штрихи, які не повною мірою ілюструють картину. Але вочевидь, що на ринку нерухомості діють як “виморозки”, так і “спеціалізовані” угруповання. Утім, у більшості випадків жертві залишають життя, але без даху над головою. Мені розповідали історію, коли чоловіка вивезли до найближчого села, накачали горілкою і … одружили. Тепер бідолаха судиться із “дружиною”, яка наполягає на розподілі “спільно нажитого майна”.

За словами співробітника Департаменту карного розшуку МВС України Миколи Рощіна, сьогодні міліція розслідує сотні кримінальних справ щодо шахрайств із нерухомістю. А кількість тих, хто не звертається в органи, а відразу йде до суду, навіть підрахувати не можливо. І навіть якщо в судових слуханнях буде доведено факт шахрайства, це ще не означає, що квартиру, яку вже кілька разів перепродали добросовісним покупцям, повернуть її справжньому власникові.

“Міліція не може перевіряти кожен договір купівлі-продажу нерухомості, до того ж і дозволу на це в нас немає – доки людина не звернеться із відповідною заявою, – каже Рощін. – Але я переконаний, що на шляху легалізації квартир кримінального походження, все-таки мають бути перешкоди. Це – Бюро технічної інвентаризації, де нині кому завгодно можуть видати довідки. А також нотаріальні контори, де теж можуть засвідчити будь-яку угоду, були б гроші. До того ж, нотаріальні угоди настільки формалізовані, що шахраї використовують це, підсовуючи потерпілим на підпис замість договору купівлі-продажу квартири – договір на дарування. Або замість угоди на продаж гаражу, угоду на продаж квартири”.

Те, що в Україні нескладно легалізувати кримінальну квартиру не заперечують і в Міністерстві юстиції. За словами заступника завідуючого 1-ої київської державної нотаріальної контори Тетяни Баранової, “є випадки, коли якісь зловмисники скоїли злочин, вбили людину, взяли її паспорт, в паспорт вклеїли фотографію іншої особи або підібрали схожу особу, звернулися до нотаріусів і переоформили такі договори. На жаль це є.” Подібні факти нотаріуси пояснюють … недосконалістю сучасного українського паспорту. Мовляв, він настільки не захищений, що підробити його можна без зайвого клопоту – перенести відбиток печатки зі справжньої фотографії на переклеєну, а от спеціальних технічних засобів, щоб відрізнити підробку у нотаріусів немає. (До речі, скарги на вітчизняний паспорт доводилося чути і в МВС. Утім, пропозиції міліції – про необхідність ламінувати фотографій на паспорті – Мінюст свого часу не підтримав). А ще Тетяна Бабанова стверджує, що українські нотаріуси не мають повноважень перевіряти … правовстановлюючі документи на квартиру або будинок, бо цю функцію перебрали на себе ріелторські контори. Хоча в цивілізованих країнах, приміром в Канаді, це прерогатива нотаріусів: вони перевіряють від “А” до “Я” усі документи щодо конкретної нерухомості. При чому – за останні 30 років – хто, коли і як набував права власності і т.п.

Але ситуація має змінитися після ухвалення Закону “Про нотаріат”. Його розгляд у першому читанні парламент запланував вже цього місяця, а введення в дію, орієнтовно, на початку наступного року.

“Перед тим як посвідчувати угоду, нотаріус буде зобов’язаний перевіряти юридичний стан нерухомості – чи не передана вона в заставу, чи немає судового рішення про конфіскацію майна, чи є судові суперечки щодо цієї нерухомості і т.п. – Розповідає голова комітету ВР з питань правової політики та судово-правової реформи Василь Онопенко. – І дуже важливо, що за вчинення відповідних нотаріальних дій, які матимуть юридичне значення, нотаріус нестиме кримінальну, адміністративну, дисциплінарну і навіть повну матеріальну відповідальність. Відтак, коли нотаріус знатиме, що він із власної кишені відшкодовуватиме завдані збитки, то він сто разів подумає перед тим, як скоїти правопорушення”.

Крім цього, окремим законопроектом, депутати планують створити єдиний державний реєстр нерухомості – тобто Міністерство юстиції фіксуватиме рух по кожній квартирі чи будинку. І це теж зніме ряд питань: не секрет, підроблення або навіть крадіжки нотаріальних бланків в Україні також не рідкість.

Олена Мельник для «УК»

You may also like...