На Донеччині судитимуть групу фальшивомонетників

Троє осіб – цивільне подружжя та їх спільник – виготовляли підроблені долари США у великій кількості з метою збуту. Злочин було задокументовано зусиллями слідчих поліції Донецької області, оперативних підрозділів Служби безпеки України під процесуальним керівництвом обласної прокуратури.

Під час досудового розслідування було встановлено, що пара з Краматорська, віком 40 і 32 років, організувала виготовлення фальшивих грошей на замовлення.

«З метою конспірації купюри друкували в сусідній області на орендованих квартирах. Цим займався 41-річний співучасник. Відрізнити підробки від справжніх грошей було складно. Фігуранти намагалися, щоб у кожної купюри були різні номери», – зазначила старший слідчий в ОВС слідчого управління поліції Донеччини Яна Тимофєєва.

Зловмисники замовляли спеціальний папір, фарбу, виготовляли долари за допомогою дорогого обладнання. Зокрема принтер коштував 30 тисяч гривень. При оформленні зразків спільники використовували талант дружини гарно малювати.

Фальшивий кеш члени групи збували обмеженому колу клієнтів. Підроблені 100 доларів, наприклад, продавали в середньому за 600-700 гривень.

Підозрювані були затримані після двох етапів оперативної закупівлі іноземної валюти на суму близько 20 тисяч гривень. У затриманих вилучено все обладнання та флеш-носій із зображеннями доларових купюр в різних ракурсах, за допомогою яких вони готували макети грошей.

Загалом на документування діяльності фальшивомонетників пішло кілька місяців. Слідчі зібрали беззаперечні докази їхньої причетності до незаконного бізнесу.

Трьом обвинуваченим інкримінують ч.2 ст. 199 Кримінального кодексу України (виготовлення та збут фальшивих грошей).

Кримінальне провадження з обвинувальним актом спрямоване до суду. Фігурантам загрожує до 10 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Відділ комунікації поліції Донецької області

You may also like...