Закликали громадян підтримати приєднання Херсонщини до рашистської федерації: повідомлено про підозру трьом колаборанткам

Поліцейські Херсонщини встановили, що троє мешканок Білозерщини підтримали окупацію військовими російської федерації. Також фігурантки взяли активну участь у проведенні незаконного референдуму щодо приєднання Херсонської області до складу рф. Наразі зловмисницям заочно повідомлено про підозру в колабораційній діяльності. Фігуранткам загрожує 10 років ув’язнення.

Оперативники відділення поліції №1 (Білозерське) Херсонського районного управління поліції встановили, що троє жінок позитивно сприйняли військовий напад росії на Україну та погодилися співпрацювати із загарбниками. Зокрема, 32-річна жителька Загорянівки та двоє мешканок Східного, віком 31 та 54 роки, взяли активну участь в організації та проведенні на території Музиківки незаконного референдуму щодо приєднання території Херсонської області до складу росії.

Як розповіла заступник начальника поліцейського підрозділу Тетяна Кобзар, правоохоронці встановили, що у період із 23 по 27 вересня 2022 року в супроводі військових рф фігурантки здійснювали подвірний обхід населеного пункту. При цьому вони закликали місцевих жителів взяти участь у голосуванні та підтримати входження Херсонської області до складу російської федерації. Старша за віком зловмисниця була відповідальною за скриньку для голосування, двоє інших – надавали  мешканцям бюлетені для голосування та вели облік жителів, які взяли участь у незаконному референдумі.

Слідчі інкримінували фігуранткам вчинення злочину, передбаченого ч. 5 ст. 111-1 «Колабораційна діяльність» Кримінального кодексу України. Наразі їм заочно повідомлено про підозру. Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від п’яти до десяти років із позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від 10 до 15 років та з конфіскацією майна або без такої. Досудове розслідування триває.

Відділ комунікації поліції Херсонської області

You may also like...