Шістьом росіянам у США інкримінують кібератаки на Україну та НАТО перед вторгненням 2022 року

У США оголосили звинувачення шістьом громадянам Росії, яких назвало причетними до масштабних кібератак проти України та держав НАТО напередодні російського повномасштабного вторгнення 2022 року.

Про це, як пише “Європейська правда”, йдеться в повідомленні Міністерства юстиції США.

П’ятеро звинувачених– офіцери підрозділу 29155 Головного розвідувального управління (ГРУ) – військової розвідки Генерального штабу Збройних сил Росії: Юрій Денисов, Владислав Боровков, Денис Денисенко, Дмитрій Голошубов і Ніколай Корчагін.

Шостий фігурант – цивільний Амін Сітгал, раніше звинувачений у змові з метою вчинення комп’ютерного злому, а тепер – також і у змові з метою шахрайства з використанням електронних засобів зв’язку.

13 січня 2022 року обвинувачені здійснили масштабну кібератаку на комп’ютерні системи десятків держустанов України. Жертвами кібератаки стали зокрема Міністерства внутрішніх і закордонних справ, фінансів, освіти і науки, енергетики, а також електронна судова система, державний портал електронних послуг, Рахункова палата України, Державна служба з надзвичайних ситуацій тощо.

Як стверджується в обвинувальному акті, українські комп’ютерні мережі інфікували шкідливим програмним забезпеченням WhisperGate під виглядом програми-вимагача. Насправді WhisperGate був кіберзброєю, призначеною для повного знищення цільового комп’ютера та пов’язаних із ним даних.

Зловмисникам вдалось викрасти конфіденційні дані, зокрема медичні картки, які вони виставили на продаж онлайн. На зламаних сайтах була опубліковане повідомлення приблизно такого змісту: “Українці! Вся інформація про вас стала публічною, бійтеся і чекайте найгіршого. Це за ваше минуле, теперішнє і майбутнє”.

У серпні 2022 року обвинувачені також зламали транспортну інфраструктуру неназваної “центральноєвропейської країни”, яка підтримувала Україну. Крім того, щонайменше із серпня 2021-го вони намагались проникнути в захищені комп’ютерні системи 26 держав НАТО, зокрема у федеральному урядовому агентстві в американському штаті Меріленд.

Розслідуванням справи займається ФБР, ідеться в повідомленні Мін’юсту.

Нагадаємо, після російського повномасштабного вторгнення в Україну не раз повідомлялось про кібератаки на держави Євросоюзу та НАТО, які активно підтримують Київ. Лише протягом цього року стало відомо про кіберінциденти проти Німеччини та Чехії.

You may also like...