Аферист збагатився на суму понад ₴400 тис. завдяки вигаданим впливовим родинним звʼязкам

Зловмисник «допомагав» з працевлаштуванням в СБУ, отриманням спеціальних перепусток для перетину певної зони прикордоння, вирішенням різноманітних мобілізаційних питань – від оновлення даних у ТЦК та СП до отримання броні. Чоловік ошукав шістьох громадян. За скоєне йому загрожує позбавлення волі.

Нагадаємо: наприкінці липня оперативники одеського управління Департаменту внутрішньої безпеки Нацполіції спільно із слідчими відділу поліції № 4 Одеського районного управління поліції № 1 викрили у зловживанні впливом 41-річного жителя Одеського району. Зловмисник, який у минулому був працівником міліції, вихвалявся знайомому своїми уявними зв’язками у главку обласної поліції та Міністерстві внутрішніх справ і запевняв, що нібито може влаштувати його в обласне управління внутрішньої безпеки поліції за 8000 доларів винагороди. Правопорушнику повідомили про підозру за ч. 3 ст. 369-2 Кримінального кодексу України, а в ході досудового розслідування слідчі та оперативники територіального підрозділу поліції встановили, що підозрюваний причетний ще й до низки шахрайств.

Так, одному чоловіку він обіцяв працевлаштування в службі охорони Управління СБУ в Одеській області. Ще двом громадянам мав «посприяти» в отриманні ними спеціальних перепусток для перетину прикордонної буферної зони, що надало б останнім змогу вільно пересуватись через прикордонні пропускні пункти в Одеську область. Трьом людям «допомагав» оновити дані в ТЦК та СП й оформити певні військово-облікові документи без участі самих військовозобовʼязаних.

Як повідомив слідчий територіального підрозділу поліції Вячеслав Колбасенко, загалом аферист ошукав шістьох громадян з Одещини та Дніпропетровщини:

«З потерпілими він познайомився через спільних знайомих. У ході спілкування запевняв кожного в наявності впливових родичів в державних структурах та відомствах, яких насправді не мав, і нібито може допомогти вирішити проблемні питання. Сума «винагороди» коливалась від 7750 гривень до 5150 доларів».

У такий спосіб зловмисник привласнив загалом більш ніж 400 тисяч гривень. В якості речових доказів слідчі вилучили у шахрая документи та мобільний телефон з інформацією, що має доказове значення у справі.

Нині правопорушнику повідомлено ще про одну підозру – у заволодінні чужим майном шляхом обману, тобто шахрайстві, зокрема вчиненому повторно. Максимальне покарання, передбачене санкціями ч.ч. 1, 2 ст. 190 Кримінального кодексу України, – позбавлення волі до трьох років.

Суд обрав підозрюваному запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з правом внесення застави, яким він скористався. Слідство триває під процесуальним керівництвом Київської окружної прокуратури міста Одеси.

Одеське районне управління поліції № 1

You may also like...