Син загиблої військової просить позбавити опікунства його бабусю: жінку підозрюють у шахрайстві

Син загиблої військовослужбовиці ЗСУ просить суд позбавити його бабусю опікунства над ним. Хлопчик стверджує, що вона не бере участі у його житті та використовує статус опікуна для отримання коштів, призначених йому як сину загиблої військової.

Про це повідомляє омбудсмен Дмитро Лубінець.

Дитина проживає за кордоном зі своїм вітчимом, який є його опікуном за кордоном, та батьком його рідної сестри.

Після смерті матері під час виконання бойового завдання бабуся дитини звернулася до українських держорганів і отримала рішення про позбавлення батьківських прав біологічного батька та призначення себе опікуном. Однак сам хлопчик стверджує, що бабуся не виконує опікунських обов’язків і не проживає з ним.

Хлопчик повідомив, що бабуся не бере участі в його житті та вводить в оману державні органи, використовуючи своє опікунство для отримання коштів, призначених йому як сину загиблої військовослужбовиці.

Він повідомив, що Міноборони України призначило йому одноразову допомогу, однак ці кошти опинилися у бабусі, а їхня подальша доля невідома дитині.

На основі заяви хлопчика розпочато кримінальне провадження за частиною 5 статті 190 КК України (шахрайство).

Служба у справах дітей провела перевірку та підтвердила, що бабуся не виконує своїх обов’язків як опікуна.

Наразі в Івано-Франківській області триває судовий розгляд щодо звільнення бабусі від обов’язків піклувальника. Крім того, на її рахунки наклали арешт.

Омбудсмен України представляє інтереси неповнолітнього в суді, оскільки дитина перебуває за кордоном і не може самостійно захищати свої права.

Цей особливий випадок – перший і наразі єдиний, коли як Омбудсман України представляю інтереси за проханням неповнолітньої дитини, яка перебуває за кордоном, в суді та не може самостійно реалізувати свої права.

Мета одна – забезпечити доступ до правосуддя дитини та відновлення її порушених прав“, – зазначив Лубінець. // УП. Життя

You may also like...