Стеж сам за собою – і буде тобі щастя. Майбутнє за індивідуальною камерою спостереження

Коли канадські поліцейські вдарили електрошоком Роберта Дзєканскі – людину, яка прибула до аеропорту Ванкувера в жовтні 2007 з Польщі – не камери спостереження допомогли висвітлити цей інцидент. Свідком був Пол Прітчард, який зняв вбивство на телефон. Дзєканскі вдарили шокером принаймні двічі, а потім били «вручну». 

Це лише один приклад громадянського втручання до повсякденного життя органів влади, яке допомогло розкриттю злочину за допомогою відеозйомки – всупереч переконанню, що на світ можна дивиться тільки «зверху».

Очевидно, є сенс дивитися у всіх напрямах – звичайний громадянин може розширити перспективу за допомогою камери в мобільному, спростовуючи гегемонію камер спостереження.

EyeTap
EyeTap – окуляри з вбудованою відеокамерою

Погляд знизу (Sousveillance) – зворотній бік нагляду, або спостереження, де замість погляду «зверху» (французьке sur), стоїть sous, «знизу». «Sousveillance» – це розповідь від першої особи, запис активіста з власної точки зору, будучи учасником конкретних подій.
Для безперервної зйомки повсякденного життя, на початку 1990-х була розроблена система відеозахоплення, яку можна носити на шиї.

Вона складається з датчиків і камери з лінзою «риб’яче око». Ця система має можливість зворотнього запису – вона може зберегти побачене 15 хвилин тому.

Камера є частиною ініціативи CyborGLOGGING, яка була розпочата ще до поширення блогів. Microsoft сьогодні випускає новішу версію цього апарата, яка називається SenseCam (зараз це лише дослідницький проект, не розрахований на споживачів).

Хоча камери телефонів і подібні портативні технологій зробили можливим фіксування випадків подібних до Дзєканскі, нові інтегровані технології, такі як SenseCam, здатні виконувати функції візуальної пам’яті для людей похилого віку або пристрою особистої безпеки.

Запис нашого життя має потенціал радикально змінити наше уявлення про індивідуальний захист, а також зберегти «совість і честь» чиновницького апарату. SenseCam, зокрема, може також забезпечити знижку на страхування, працюючи як «чорний ящик» в разі інциденту.

«Проект спостереження за Блером» (The Blair Watch Project) є прикладом масового «погляду знизу».

Таку назву мала ініціатива британської газети The Guardian, яка заохочувала стежити за колишнім прем’єр-міністром Великобританії Тоні Блером використовуючи стільникові телефони і цифрові камери під час його виступів по всій країні.

Більш свіжим прикладом є використання телефонів, електронної пошти та Інтернет-гаджетів під час виборів в Ірані. Іранські громадяни ризикували своїм життям, щоб зняти масові заворушення на вулицях Тегерану після виборів 2009 року, прорвавши інформаційну блокаду за допомогою цифрових зображень. (Державне телебачення не транслювало цих подій і всім іноземним журналістам було заборонено працювати на вулицях).

Приклад «самостеження» за допомогою камери SenseCam

Широке впровадження «погляду знизу» неминуче. Коли люди починають носити системи дистанційного моніторингу в якості персонального засобу безпеки, це може реально зменшити необхідність у таких засобах, як зброя. Стільникові телефони вже працювали в боротьбі зі злочинністю. Ця тенденція вказує на можливий баланс влади, де поліцейські носять пістолети, а громадяни камери (і дзвонять в поліцію, якщо це необхідно).

Погляд знизу пропонує щонайменше чотири взаємопов’язаних типи застосування.

Протезування
З урахуванням зростаючої кількості літніх людей з все більш туманними спогадами, в пригоді може стати зовнішня візуальна пам’ять, яка складатиметься з камери і портативного комп’ютера. Вчені Торонтського університету розробляють такі допоміжні технології для людей з особливими потребами: наприклад, лазерні окуляри EyeTap, що допомагають людям краще бачити. У поєднанні з кишеньковим комп’ютером, який обробляє інформацію, ці окуляри також можуть допомогти пацієнтам з хворобою Альцгеймера запам’ятовувати речі краще.

Страхування
Такі системи можуть допомогти людям похилого віку у спілкуванні з іншими користувачами SenseCam, а також захистити їх від насильства. SenseCam може залучати до спостереження зовнішнього свідка і надати можливість спілкування в реальному часі – працюючи разом з управліннями охорони здоров’я, страхові компанії забезпечать «кібернетизованим» користувачам доступ до спеціалізованого кол-центру, який здійснюватиме підтримку громадян на відстані.

Рівність
Спостереження засновується на свого роду суспільному договорі, за яким дії громадян фіксуються певною організацією, в наслідок чого вони можуть нести відповідальність за ці дії. Концепція «Sousveillance» у відповідь стверджує, що кожен раз, коли наші дії фіксуються, ми маємо право на копію цих записів як доказів на нашу користь.

Наприклад, якщо вас звинуватили в крадіжці у магазині, його співробітники, ймовірно, зможуть сфальсифікувати запис, відредагувавши його і змонтувавши необхідний сюжет. У відповідь Ви можете запропонувати свою версію подій, яка була записана на ваш пристрій.

Алібі
Хасан Елахі, професор Університету Рутгерс, був затриманий в аеропорту Детройта після того, як працівники камери схову помилково повідомили, що арабський терорист 12 вересня 2001 року замкнув вибухівку у шафі аеропорту. Після допиту у ФБР, пройшовши дев’ять різноманітних тестів, він був звільнений від підозр.

SenseCam - пристрій для записування всього, що відбувається навколо
SenseCam – пристрій для записування всього, що відбувається навколо

Професор Хасан змушений був залучити своє приватне листування, щоб довести свою невинність, демонструючи місця свого перебування. Щоб уникнути подібних проблем у майбутньому, він користується мобільним телефоном, відмічаючи своє місцеположення на карті, а також кілька разів на день транслює відео, подорожуючи світом.

Випадок Елахі є гарним прикладом того, як працює погляд знизу: він є абсолютно відкритим, на відміну від спостереження, яке зазвичай діє в таємниці.

Самозахист вочевидь є не менш важливим, ніж захист будинків. Цілком природно, що особистість заслуговує на більш технологічну оборону, ніж коштовності чи продукти. І ніхто не подбає про нашу власну безпеку краще за нас самих.
Ось кілька прогнозів, що стосуються «погляду знизу» і захисту особистості:

Прогноз # 1:
«Погляд знизу» стане домінуючим, коли ми замінимо ослаблену пам’ять новими технологіями. Так само, як автоматизація будівлі інтегрується з системами спостереження, так і технології, що носитиме на собі людина, включать її в безпечну мережу «Sousveillance».

Прогноз # 2:
«Погляд знизу» стане соціальною нормою, оскільки він зменшує ризики. Управління ризиками включає в себе спостереження за будівлями – аналогічним чином, «погляд знизу» згодиться для захисту особистого простору.

Прогноз # 3:
Нагляд і контроль стануть менш необхідними з розвитком «Sousveillance». Збільшення доступності та мініатюризація камер зробить спостереження менш потрібним. Якщо кожен буде мати можливість прямого відеозапису, необхідність у нагляді значно зменшиться.

Прогноз # 4:
Суспільство «погляду знизу» стане суспільством з нижчим рівнем корупції. Там, де буде поширений «погляд знизу» займатись корупцією виявиться досить складно.

Гегемонія спостереження є викривленим обличчям громадянської відповідальності. Якщо дивитися тільки зверху – репресивно використовуючи ресурси, придбані за гроші платників податків, ми будемо вічно відчувати на собі поліцейський погляд. Ми також повинні дивитися знизу – мати змогу представити власний погляд, а також дивитися за тими, хто спостерігає.

Стів Манн, h+; переклад: Сергій Кклимко, Zaua

You may also like...