Куплена слава

Мова в даній статі піде про один з вищих навчальних закладів (надалі ВНЗ) міста Києва з досить веселою назвою Міжгалузевий інститут управління (надалі МІУ), а саме про його «видатного» керівника, ректора – Олійник Ольгу Борисівну. Читачі можуть зауважити, для чого висвітлювати про події та стан саме цього ВНЗ та розповідати саме про цього ректора. Цікавіше було б отримати інформацію про інший більш потужний ВНЗ, адже про МІУ навіть не всі кияни чули не кажучи вже про інших громадян України, більш того є дійсно достойні керівники ВНЗ які заслуговують на увагу та повагу з боку суспільства.

Спробуємо пояснити нашим шановним читачам чому саме МІУ привернув нашу увагу.

По-перше, саме ректор МІУ – Ольга Олійник постійно з’являється на шпальтах видань різного рівня. Особливо досить детально висвітлює життєвий шлях та «управлінський талант» цього насправді неординарного ректора одне із поважних видань.

Так, в останніх трьох номерах цього поважного видання було розміщено досить «ґрунтовний аналіз» діяльності Олійник О.Б. на посаді ректора МІУ. Звичайно, що нас зацікавила ця неординарна особистість зауважимо тільки те, що нами керувала ще й проста людська цікавість чи на справді з’явився керівник сучасного рівня, який може перемістити нашу освіту та науку на новий більш сучасний рівень.
По-друге, ми, як громадяни та журналісти не можемо залишатися осторонь тих процесів які відбуваються в самому серці нашої столиці і, не де інде, а в храмі освіти та науки. А тому ми вирішили перевірити та підтвердити або спростувати інформацію викладену про МІУ та його керівника у поважному друкованому виданні на підставі аналізу тих фактів які нам вдалося отримати.
 
 По-третє, інформація висвітлена нами дасть змогу визначитися абітурієнтам при вступі до ВНЗ Києва.
 
Почнемо з невеличкого історичного екскурсу. Згідно інформації висвітленій на сайті МІУ цей навчальний заклад було засновано в далекому 1979 році як філіал одного з Московських вишів. Після набуття Україною незалежності МІУ Постановою Кабінету Міністрів України було внесено в реєстр державних ВНЗ надано сучасну назву. Таким чином МІУ зайняв своє місце серед багатьох інших державних ВНЗ України.
Як нам здалося після аналізу діяльності МІУ ні шалені роки перебудови нашої держави ні бурхливі перші роки незалежності не змогли зробити те, що вдалося «креативному керівникові» – ректору Олійник О.Б.
 
Так, у 2009 році у попередника Олійник О.Б., ректора МІУ закінчився термін перебування на посаді, справа підходила до виборів. Як там відбувалися вибори ми не будемо висвітлювати це не наша справа, а от про передумови та наслідки цих виборів ми повинні розповісти.
 
Науково-педагогічний колектив МІУ вирішив, що колишній ректор д.е.н., професор не має права на далі виконувати свої функції і тому до виборів своїм рішенням запропонував Міністерству освіти і науки України (надалі МОН) призначити виконувача обов’язки ректора з числа своїх професорів (протокол зборів трудового колективу від 30.06.2009 року). 
 
МОН пішло на зустріч педагогічному колективу Наказ від 09.07.2009 року за № 603, так Олійник О.Б. стала в.о. ректора МІУ, а далі справа техніки.
 
Олійник О.Б. отримав доступ до фінансів МІУ розпочала грандіозну pr-компанію по дискредитації колишнього ректора та роздавши обіцянки колективу щодо підвищення заробітної плати, урочисто пообіцяв домогтися для МІУ набуття статусу Академії або Університету, тобто четвертого рівня акредитації (інформація отримана з програми кандидата на посаду ректора Олійник О.Б.) перемогла на виборах.
 
Згідно чинного законодавства про освіту особа, яка перемогла на виборах на заміщення вакантної посади ректора ВНЗ має підписати контракт з МОН. Контракт з керівником ВНЗ національного значення підписується на сім років, а для всіх інших на п’ять років. Тобто МОН мало підписати з Олійник О.Б. контракт на п’ять років. Однак першочергово у контракті було зазначено що його укладено строком на один рік. От дивина! А що ж сталося?
 
Оскільки ми опираємося тільки на факти у своєму розслідуванні нам не відомо про причини такої «дискримінації» новообраного ректора з боку МОН, які спростовують або підтверджують ту або іншу інформацію. Можливо в МОН знали про «креативність» нового керівника, можливо про її «унікальні» здібності менеджера, нам це невідомо. Однак, нам відомо, що контракт змінювався протягом місяців ще двічі і в решті решт був підписаний на три а згодом на п’ять років. Звичайно, що залишивши контракт підписаним на один рік і Олійник О.Б. і широкий загал зрозумів би, що це не контракт, а випробувальний термін, а це вже інша справа.
 
 Після підписання повноцінного контракту Олійник О.Б. почала «керувати».Щодо обіцянок кандидата у ректори Олійник О.Б. то нам стало відомо, що вони так і залишилися обіцянками.Для отримання четвертого рівня акредитації ВНЗ має відповідати певним вимогам. Ці вимоги стосуються як науково-педагогічного колективу так і матеріально-технічного забезпечення ВНЗ та методичних розробок, наукової роботи та кількості студентів. Спробуємо проаналізувати, що завадило Олійник О.Б. перетворити МІУ в Академію або Університет оскільки сьогодні на всі закиди щодо провального менеджменту вона відповідає звинуваченнями на адресу колишнього ректора.
 
В МІУ станом на лютий 2009 року працювало на постійній основі дев’ять докторів наук. Станом на червень 2010 року тобто після року «панування» Олійник О.Б. залишилося лише два – сама Олійник О.Б. та інша поважна особа. Виходить, що Олійник не може зберегти вже існуючі кадри.
 
Такий результат кадрової роботи дійсно можна віднести до «успіхів» нового ректора. Однак виникає питання як готувати фахівців на трьох факультетах за допомогою двох докторів наук. Ви можете запитати куди поділися інші? Відповідаємо вони звільнилися адже половина з них виявилися «ворогами народу» бо прогнозували крах МІУ під керівництвом Олійник О.Б. інша половина відмовилася працювати з таким надзвичайно «креативним ректором». Є звичайно і природні причини зменшення кількості докторів. Нажаль один з прекрасних фахівців помер (інформація отримана з акту перевірки МІУ комісією інспекції навчальних закладів).
 
 Методичне забезпечення в МІУ не відповідає вимогам МОН України та не може забезпечити сучасні потреби навчального процесу, не відповідає нормативам МОН. Не всі викладачі забезпечують навчальний процес за своїм фахом, лекційні заняття проводять лаборанти кафедр, підручників не вистачає, комп’ютерів теж, аудиторний фонд замалий та знаходиться на орендованих площах (сміх тай годі, державний ВНЗ орендує приміщення в школі по вул. Ушинського 15). Керівник МІУ не виконує умов контракту. Інспекція подала свої пропозиції щодо усунення недоліків і відновлення попереднього стану МІУ (інформація отримана з акту перевірки МІУ комісією інспекції навчальних закладів).
 
Однак, цікава річ відбулася в подальшому. Всі вище зазначені недоліки не завадили Олійник О.Б. подати документи до МОН на отримання четвертого рівня акредитація та перейменування в Академію і це зрозуміло вона ж «креативний ректор». І байдуже, що з такими порушеннями МОН закриває навчальні заклади, МІУ і надалі функціонує, більш того документи на Академію пройшли всі необхідні погодження…… 
 
Щодо персони «креативного ректора» відбулася кадрова комісія. Рішення кадрової комісії як завжди справедливе …… Олійник О.Б. і надалі виконує свої обов’язки. Виникає питання яким чином?
 
Обіцянка по заробітній платі. Тут все добре. Обіцянка була виконана на всі 100%, а в деяких випадках на 200%. Так, філолог Олійник О.Б. своїм наказом додала до ставки кожного працівника, а це приблизно 160 осіб, не 0,5 ставки як це може бути на кожному підприємстві, а 0,75. Тобто кожний працівник почав отримувати на 75 % більше, при тому, що дохід МІУ не збільшився. Бухгалтера та менеджери зітхнуть і промовлять, що прогнозовано МІУ мав стати банкрутом. Ну а Олійник О.Б. це можна пробачити вона не економіст. Цікавий факт, один з викладачів при річному навантаженні 25 аудиторних годин мав оплату праці у розмірі 1,75 ставки. Та такий стан речей не бачила навіть Європа. Олійник О.Б. створила умови кращі ніж в університеті Сорбона. Все добре однак, всім нам відомо, що гроші дуже добре витрачати коли вони дісталися задарма. Так вийшло і в МІУ з Олійник О.Б. Отримавши у спадок від свого попередника позитивний баланс вона виконувала без проблем свої обіцянки, однак не довго, лише перші чотири місяці, а далі гроші скінчилися….
 
На шпальтах високого друкованого видання наші колеги журналісти розмістили інформацію, що в МІУ все добре з зарплатою, а нам переважна більшість працівників МІУ підтвердила, що заробітна плата була виплачена їм останній раз два місяці тому. Ми не повірили, не може високе видання зі своїх сторінок так зухвало брехати своїм читачам. Однак, факт не виплати заробітної плати працівникам МІУ протягом двох місяців знайшов своє підтвердження і з інших джерел. По одному із викладачів підтвердження таких фактів було відображено ще в Акті перевірки інспекцією (інформація отримана з акту перевірки МІУ комісією інспекції навчальних закладів).
 
Виникає питання яким чином головний бухгалтер та «креативний ректор» уникає кримінальної відповідальності. Адже згідно з чинним Кримінальним кодексом України, а саме, ч.1 ст. 175 безпідставна невиплата заробітної плати, установленої законом виплати громадянам більше ніж за один місяць, вчинена умисно керівником підприємства, установи або організації незалежно від форми власності,- карається виправними роботами на строк до двох років, або позбавленням волі на строк до двох років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.  И знову фортуна?
 
Однак, Олійник О.Б. не зупинилася на досягнутих «перемогах» вона продовжує свої «позитивні» перетворення. Розуміючи, що період відпусток настане через тиждень вона почала компанію по скороченню штату. Однак, знову ми пробачимо Олійник О.Б. хіба може знати філолог про те, що при скороченні працівників вона має виплатити їм усі борги по зарплаті, оздоровчі та компенсацію за відпустку, а це майже трирічний рівень заробітної плати. Нагадуємо, що грошей немає на виплату заробітної плати за один місяць, а тут три.
 
Компанія по виявленню «ворогів народу» теж була розпочата. Цікавим є той факт, що активні дії «креативного ректора» припадають на осінь та весну…..
 
На початку весни за дорученням «креативного ректора» було проведено перевірку діяльності фінансової частини МІУ яка підтвердила близький колапс з виплатою заробітної плати, відпускних, оздоровчих. Особа яка провела цей аналіз стала «ворогом» однак не народу, а «креативного ректора».
 
Крах настав. На сьогодні трудовий колектив має отримати заробітну плату за травень, червень, відпускні та оздоровчі, а гроші обіцяють виплатити в вересні. Хоча може для уникнення кримінальної відповідальності Олійник О.Б. і дасть команду головному бухгалтеру, а може головний бухгалтер дасть команду Олійник О.Б. виплатити частину авансу, кинути кістку науково-педагогічному колективу щоб не сушити самім сухарі.
 
Щодо діяльності головного бухгалтера та «креативного ректора» по розкраданню коштів МІУ то це окрема історія і займатися цим питанням на нашу думку повинні не журналісти, а правоохоронці. Однак, якщо реакція на порушення в МІУ з боку правоохоронців та притягнення до відповідальності головного бухгалтера та «креативного ректора» буде такою ж повільною як реакція МОН ми обіцяємо опублікувати результати журналістського розслідування проведеного по слідах фінансових операцій головного бухгалтера та «креативного ректора».
 
Ми розуміємо, що у нового Міністра МОН України багато справ. Однак, на нашу думку, реакція на те, що відбувається в МІУ, має бути жорсткою. На нашу думку, яка сформувалася не з промов «креативного ректора» і не зі шпальт високоповажних друкованих видань, а з фактів які є в МОН, з розмов проведених з працівниками треба рятувати і студентів і освіту від таких «креативних ректорів» як Олійник О.Б.
 
Ми намагались донести до своїх читачів правду, а висновки робіть самі.
 
«УК» планує провести більш глибоке вивчення та висвітлення процесів, що відбуваються в МІУ, та діяльність його керівника. На електронну пошту [email protected] редакція приймає інформацію щодо зловживань та протиправної діяльності ректора О.Б.Олійник.

You may also like...