«Вертухаев» Ющенко – с работы гнать!

Вінницька правозахисна група вимагає ЗВІЛЬНИТИ З РОБОТИ ВИЩЕ КЕРІВНИЦТВО УКРАЇНСЬКОЇ ПЕНІТЕНЦІАРНОЇ СИСТЕМИ

Уряд Прем’єр Міністра України Юлії Тимошенко, який збереться на своє перше засідання сьогодні, відповідає за дотримання прав людини в Україні. Наразі внаслідок недолугої кадрової політики, відсутності ефективного цивільного контролю, ігнорування європейських стандартів та рекомендацій щодо організації пенітенціарної служби, за відсутності ефективного втручання органів прокуратури Державний департамент України з питань виконання покарань (ДДВП) і контрольована ним система Українських тюрем, СІЗО та колоній становлять одну із найбільших загроз щодо порушень прав людини. Правозахисні організації України з 2005 року регулярно відзначають неготовність найвищого керівництва ДДВП до системних реформ і запровадження ефективного цивільного контролю за діяльністю цього органу виконавчої влади.

Відповідно до зобов’язань, взятих Україною у 1995 році при вступі до Ради Європи та зафіксованих у Висновку 190 (95) та Резолюції № 1466 (2005) Парламентської Асамблеї Ради Європи, Україна має передати кримінально-виконавчу систему у підпорядкування Міністерству юстиції, проте будь-які намагання виконати ці зобов’язання і демілітаризувати пенітенціарну систему щоразу зустрічають шалений супротив самого ДДВП, для найвищого керівництва якого існуюча система існування є запорукою вседозволеності, безкарності і можливих зловживань владою та ресурсами. Призначення Президентом Ющенком цивільної особи Василя Кощинця на посаду Голови ДДВП не призвело до жодних позитивних змін – в українських тюрмах продовжують бити, знущатися, принижувати, експлуатувати засуджених, створюють умови для поширення туберкульозу і ВІЛ-інфекції. Ця ситуація призводить до регулярних випадків самокаліцтв та високого рівня самогубств серед засуджених, не сприяє здійсненню мети кримінального покарання у вигляді позбавлення волі, є постійним джерелом критики України з боку міжнародних правозахисних організацій та Уповноваженого ВР з прав людини.

Уряд Юлії Тимошенко мусить вжити негайних кроків до рішучого реформування пенітенціарної системи.

Зокрема сьогодні ми закликаємо:

1.Негайно звільнити з посади Голову ДДВП В.Кощинця, Першого заступника Голови М.Ільтяя, заступника Голови Н.Калашник.

2.Протягом трьох місяців завершити процес підпорядкування Департаменту Міністерству юстиції, як про це йдеться в черговій Резолюції ПАРЄ № 1466 (2005).

3.Негайно провести комплексний аналіз нормативно-правових документів та інших нормативних актів Департаменту на відповідність міжнародним стандартам, залучивши до цієї роботи незалежних фахівців.

4.Запровадити ефективні механізми цивільного контролю за застосуванням сили щодо засуджених, особливо в під час введення на території пенітенціарних установ спецпідрозділів ДДВП, кожен факт застосування сили має ставати предметом публічного розгляду комісій, що складатимуться із представників прокуратури, Уповноваженого ВР з прав людини, обласних управлінь юстиції, місцевих рад, правозахисних організацій.

5. Широко впроваджувати моніторинги умов тримання ув’язнених та підготовку річних звітів щодо ситуації в системі силами неурядових організацій, у тому числі й державним коштом, включаючи підготовку й альтернативних звітів, звітів за проблемами або за напрямками діяльності установ.

Ми вимагаємо від Українського Уряду не риторики а конкретних дій, спрямованих на повагу прав людини засуджених, їхню ресоціалізацію, створення умов для продуктивної праці та освіти і перевиховання осіб,що вчинили злочини. Заявляємо про свою готовність співпрацювати із Урядом України задля демілітаризації та гуманізації вітчизняної пенітенціарної системи.

Вінницька правозахисна група

You may also like...