Які покарання готують порушникам комендантської години по закону №10195

Які покарання готують порушникам комендантської години по закону №10195

Після початку великої війни в Україні громадяни змушені дотримуватися комендантської години — заборони перебування на вулицях та в громадських місцях без спеціальних перепусток і посвідчень.  Видання The Page з’ясовує, які нові штрафи введуть за порушення комендантської години для бізнесу та громадян, чи діятиме комендантська година на Новий рік і як вона впливає на роботу ресторанів та розважальних закладів. 

Яка сума штрафу за порушення комендантської години

«Мене вже багато разів зупиняли, обшукували, видали кілька повісток. Одного разу повістку виписали і мені, і пасажиру», — розповідає водій таксі, який неодноразово порушував комендантську годину. Однак жага заробити знову штовхала шукача пригод сідати за кермо в нічний час. Бо із наближенням комендантської години тарифи на послуги таксі підвищуються в рази.

Від патруля порушники комендантської години могли отримати повістку

Від патруля порушники комендантської години могли отримати повістку

Як пояснює The Page Віктор Дрогомирецький, адвокат АО DixiLex, станом натепер законодавчі можливості для затримання та притягнення порушників комендантської години до адміністративної відповідальності відсутні. Проте виправити ситуацію має новий законопроєкт №10195, який Верховна Рада 9 грудня 2023 року прийняла у першому читанні.

Quote«Законопроєкт №10195 передбачає доповнення Кодексу України про адміністративні правопорушення новою статтею про встановлення адміністративної відповідальності за порушення громадянами комендантської години та суб’єктами господарювання — спеціального режиму світломаскування або роботи під час дії воєнного стану», — уточнює Віктор Дрогомирецький.

Віталій Сокуренко, адвокат АО Legal Strategy, додає, що для фізосіб штраф становитиме від 500 до 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (8,5-17 тис. грн), тоді як для бізнесу покарання буде суворішим — від 3000 до 6000 неоподатковуваних мінімумів (51-102 тис. грн). При повторному порушенні протягом року штраф і для громадян, і для підприємців зростатиме вдвічі — до 17-34 тис. грн і 102-204 тис. грн відповідно.

«Оскільки в законопроєкті чітко розділена відповідальність юридичних та фізичних осіб, то, наприклад, в ресторані, який порушив комендантську годину, заклад відповідатиме як юрособа, а відвідувач — як фізособа», — пояснює Сокуренко. Тобто ніхто не залишиться без санкції.

Quote«За роботу ресторану у комендантську годину працівники поліції накладатимуть штраф на керівника суб’єкта господарювання, співробітників та кожного відвідувача через те, що особа має усвідомлювати, що вона порушує встановлені законом правила. Втім, незрозуміло, як бути співробітнику, якому власник ставить умови, за яких він змушений порушити комендантську годину», — коментує Віктор Дрогомирецький.

Цим нові жорсткі заходи можуть не обмежитись. Адже Віталій Сокуренко посилається на народного депутата, члена Комітету Верховної Ради України з питань правоохоронної діяльності Володимира Арешонкова, якій нещодавно розповів ЗМІ, що в комітеті опрацьовуються зміни до законодавства для посилення відповідальності за нічні розваги у ресторанах, кафе та клубах під час комендантської години — а саме, встановлення кримінальної відповідальності для власників закладів.

За роботу в коменданську годину під відповідальність потраплять і ресторан і відвідувачі. Фото: Pixels

За роботу в коменданську годину під відповідальність потраплять і ресторан і відвідувачі. Фото: Pixels

Хто контролює дотримання комендантської години

За словами Віталія Сокуренка, перевіряти документи і правомірність перебування в громадських місцях під час комендантської години є повноваженням патрулів. Відповідно до рішень місцевої влади це можуть бути військовослужбовці, співробітники органів внутрішніх справ або спільні патрулі. В’їжджати на територію, де діє комендантська година, доводиться лише через визначені комендатурою блокпости.

Сокуренко уточнює, що патруль має право затримати порушника комендантської години, перевірити документи, встановити причину порушення, оглянути особисті речі, транспорт, багаж, вантаж, службові приміщення або житло затриманих громадян, а за навмисного опору застосовувати фізичну силу чи вогнепальну зброю.

Хто має право їздити в комендантську годину

Пересуватися вулицями під час комендантської години можна лише зі спеціальною перепусткою або посвідченням, які видаються військовою комендатурою, міською військовою адміністрацією чи обласною військовою адміністрацією. Перепустки дійсні тільки в межах певної території. Крім того, необхідно мати при собі документ, що посвідчує особу.

Проте, за словами Віктора Дрогомирецького, у МВС надали роз’яснення, що не каратимуть громадян за порушення комендантської години у таких випадках:

  • по дорозі до укриттів під час повітряної тривоги або після виходу з них;
  • наданні домедичної або медичної допомоги;
  • супроводі поранених чи важкохворих;
  • в стані крайньої потреби;
  • евакуації населення або рятування майна.

«Обмеження не застосовується щодо об’єктів критичної інфраструктури, визначених законодавством. А якщо бізнесу необхідно працювати під час комендантської години, йому потрібно звернутися до органу влади, який має дозволити або не дозволити роботу», — уточнює Віталій Сокуренко.

Під час комендантської години у випадку повітряної тривоги можна вирушати в укриття

Під час комендантської години у випадку повітряної тривоги можна вирушати в укриття

Комендантська година по областях

Той, хто подорожує Україною, має враховувати, що комендантська година по областях може відрізнятися. Наприклад, комендантська година в Києві у грудні 2023 року діє з 00:00 до 5:00.

Quote«Місцеві військові адміністрації в кожному регіоні встановлюють свої межі комендантської години відповідно до безпекової ситуації. У більшості регіонів комендантська година починається о 23-й годині або опівночі та закінчується о 4-й або 5-й годині ранку. Лише у Херсонській, Донецький та Луганській областях комендантська година починається о 20-й або 21-й годині і триває до 5-ї або 6-ї ранку. Єдиний регіон України, де комендантської години немає взагалі, – Закарпатська область», — узагальнив  Віталій Сокуренко.

Комендантська година на Новий рік 2024

Вже другий Новий рік поспіль цивільним українцям вочевидь доведеться зустрічати свято вдома. Зокрема, комендантська година у Києві на Новий рік діятиме як завжди — з 00:00 до 05:00. Відповідно, масові заходи біля головної ялинки не проводитимуться.

Комендантська година на Новий рік 2024 змушує українців зустрічати свято у домівках. Фото: Pixels

Комендантська година на Новий рік 2024 змушує українців зустрічати свято у домівках. Фото: Pixels

В усіх інших населених пунктах України комендантська година, вочевидь, діятиме, як і завжди, якщо напередодні влада не проголосить про її пом’якшення або посилення. Тому єдиним регіоном, де в новорічну ніч не буде комендантської години, поки залишається Закарпаття.

Більш того, на думку Віктора Дрогомирецького, є вірогідність, що законопроєкт №10195 набере чинності до Нового року, і тоді жорсткі штрафи за порушення комендантської години діятимуть вже в новорічну ніч. Для цього потрібно, щоб Верховна Рада проголосувала за документ в цілому і його встиг підписати президент.

Комендантська година для ресторанів

Як би того не хотілося громадянам і підприємцям, в новорічну ніч ресторани працюватимуть за звичайним розкладом. Тобто 31 грудня ресторани у Києві мають закритися до 23:00.

Quote«Комендантська година суттєво зменшила вечірнє перебування в закладах та продаж алкогольних напоїв. Нічні розваги, танці, караоке — цього зараз майже не існує, за винятком закладів, які порушують правила — а це буквально одиниці», — розповідає про сучасні реалії Ольга Насонова, директорка компанії «Ресторанний консалтинг».

Теоретично, щоб продовжувати працювати вночі, заклади можуть вдаватися до певних хитрощів. Зокрема, ресторани, що розташовані в підвальних приміщеннях, можуть отримати статус укриття, виконавши відповідні рекомендації ДСНС. Але, за словами Віктора Дрогомирецького, враховуючи обмеження пересування громадян під час комендантської години, приміщення закладу можливо використовувати як бомбосховище виключно під час повітряної тривоги. Тому цей статус скоріше дозволяє продовжувати обслуговувати клієнтів саме під час повітряних тривог, аніж безперешкодно працювати щоночі.

Теоретично, щоб працювати вночі ресторани можуть вдаватися до певних хитрощів. Фото: Pixels

Теоретично, щоб працювати вночі ресторани можуть вдаватися до певних хитрощів. Фото: Pixels

Quote«Є приклади закладів, які позиціювалися як «пункти незламності» і тому могли працювати в комендантську годину. Але наскільки мені відомо, це виявилося досить невигідно. Ресторани при готелях, заміських комплексах іноді працюють, якщо є попит, але зазвичай його немає, бо нові гості вночі не приїжджають, а алкоголь в барі після 23:00 продавати не можна», — уточнює Насонова.

Автор: Марія Бабенко

Джерело: The Page

You may also like...