Озброєна ножем «жертва телевізійних бойовиків»… злякалася табуретки

Любов до кримінальних бойовиків та прагнення відчути себе одним з його «героїв» підштовхнуло 15-річного юнака на злочинну авантюру, яка закінчилась зустріччю з працівниками міліції. 

Хлопець проживав з матір’ю в Старокостянтинові — батько покинув їх, коли дитині ледь виповнилось три роки. Але дефіциту уваги з боку матері та бабусі він не відчував. Жінки, як могли, намагалися забезпечити його усім необхідним. Після закінчення дев’яти класів він поїхав навчатися у професійно-технічне училище до одного з сіл Старосинявського району, в якому мешкала його бабуся.

Як і більшість сучасних підлітків, хлопець полюбляв дивитись телевізійні фільми та серіали, в яких романтизуються образи злочинців. Це захоплення викликало бажання і самому виступити в ролі телевізійного героя. Юнак обрав доволі традиційний «сюжет» — вирішив пограбувати місцевий бар. Протягом двох тижнів він готувався, детально обдумував план нападу.

У визначений день, прихопивши з собою необхідний «реквізит» (ніж, пакет на гроші та бабусину хустину для маскування), хлопець вирушив «на діло».

Біля обраного бару він побачив авто власника, тому вирішив перечекати, поки той від’їде. Потім юнак у всеозброєнні увійшов всередину, але замість очікуваної жінки-бармена побачив там кремезного чоловіка — господиня відійшла до підсобного приміщення, а замість себе залишила помічника. Хлопець не розгубився і вирішив «дограти» до кінця. Погрожуючи чоловікові ножем, неповнолітній почав вимагати гроші.

Чоловік розгледів у замаскованому грабіжнику хлопча, й варто було йому пригрозити табуреткою, як уся відвага «грабіжника» вмить зникла і той подався навтьоки. Викликані на місце події працівники міліції швидко розшукали малолітнього порушника.

У розмові зі слідчими хлопець пояснив, що йому не бракувало ні грошей, ні будь-яких матеріальних цінностей. Основною причиною, яка спонукала його до протизаконних дій, виявився інтерес, прагнення відчути себе супергероєм. Але якими б не були причини, а хлопцеві таки доведеться відповідати перед законом — відносно нього порушено кримінальну справу за ознаками ч. 3 статті 187 Кримінального кодексу України (Розбій, поєднаний з проникненням у житло, інше приміщення чи сховище), санкція якої передбачає позбавлення волі на строк від 7 до 12 років.

Катерина Шуприган, ВЗГ УМВС України в Хмельницькій області
 

You may also like...