Шановні громадяни! Дотримуйтесь безпеки власного майна

У міських жителів зазвичай так заведено: проживає в одному мікрорайоні, працює – в іншому, гараж знаходиться у протилежному кінці від дому, а дачна ділянка – за межами міста. І, якщо вдома ми буваємо щоденно, на роботу ходимо регулярно, в гараж навідуємося за необхідністю, то на дачі – виключно у весняно-літній період. Наближається зима, дачні ділянки до весни залишаються без нагляду і виникає головна проблема для самих дачників – зберегти цілісність свого майна.

Уся нерухомість та багато чого іншого на дачних ділянках залишаються без нагляду. Тобто про будь-які надзвичайні події, будь-то крадіжка зі зламом, пошкодження майна або дачного будинку, в органах внутрішніх справ дізнаються доволі пізно – тільки з початком чергового дачного сезону. Цим і користуються зазвичай любителі поживитися за чужий рахунок.

До райвідділу міліції почали надходити заяви від громадян щодо крадіжок особистого майна з дачних будинків, що в СВТ біля с. Зайчевське. За фактом крадіжок правоохоронці стали проводити оперативно-розшукові заходи, направлені на встановлення осіб зловмисників та безпосереднього їх затримання.

На початку розслідування справи співробітники міліції відпрацьовувались різні версії, але після того, як майже одночасно до райвідділу звернулись ще 10 дачників про крадіжки з їх дачних будиночків на територіях сусідніх садових товариств було припущення, що в районі «працює» група зловмисників.

У ході оперативно-розшукових заходів міліцією було затримано троє непрацюючих мешканців обласного центру віком від 22 до 25 років. Хлопців обґрунтовано підозрюють у крадіжках майна щонайменше з десяти дачних будинків. До речі, один з затриманих раніше вже був засуджений за крадіжки.

Як розповідають підозрювані крадії, на злочин їх наштовхнуло безгрошів’я та надлишок вільного часу. «Працювали» хлопці тільки у будні дні. На дачних ділянках вони відслідковували будиночки, які господарі залишали без нагляду та через розбиті вікно, кватирку, бо шляхом зламу замків проникали у помешкання.

В основному здобиччю крадіїв були електропобутова техніка, садовий інвентар, столярні і електричні інструменти, тобто те, що можна було збути швидко та отримати гроші.

Потерпілим від нападів крадіїв господарям нанесено збитків майже на 50 тисяч гривень, а злочинці виручили за крадене майно біля десяти тисяч. Хоча, деяким дачникам «пощастило» – частку речей, що хлопці не встигли продати, у них вилучили та повернули власникам.

У теперішній час міліція перевіряє затриманих крадіїв на причетність до скоєння ними інших злочинів.

Звичайно, розкривати крадіжки – справа міліції, а ось попереджувати їх мають самі дачники та садоводи спільно. Саме з цією метою міліція проводить профілактичні бесіди з головами дачних кооперативів, які, у свою чергу, мають розповісти власникам дачних ділянок про необхідність дотримання безпеки власного майна.

Як уберегтися? Такі способи захисту, як забори, замки та решітки, звичайно, не завадять. Але не завжди вони можуть стати надійною перешкодою для зловмисників. Отже, в першу чергу, не залишайте на осінньо-зимовий період у дачних будиночках цінні речі. А якщо все-таки є необхідність зберігати майно саме там, то необхідно укріпити двері та вікна дійсно надійними пристроями та решітками.

При появі на території дачного кооперативу сторонніх або підозрілих осіб, запам’ятайте їх прикмети. Відразу ж телефонуйте за фактом крадіжки до міліції. Інформація про події або злочини приймається в чергових частинах ОВС області цілодобово.

Владислав Гнатенко, ВЗГ УМВС України в Миколаївській області

You may also like...