Циганка напустила туману в очі і почистила кишені

«Позолоти ручку, а я тобі усю правду розкажу: минуле і майбутнє покажу…». Вміють цигани знайти до наївних людських душ підхід, вміють заговорити так, що останню сорочку ладен зняти і останню копійку з кишені витягти. Адже б»ють у найслабше місце: молодій дівчині розповідають про вінець безшлюбності, батькам – про хвороби дітей… а найбільше – про самотність і смерть, яких бояться усі без винятку.

 І хоча знаємо ми, що левова частка цих «гадань» – порожні балачки, і те саме нам міг би розповісти кожен, хто хоч трохи розуміється на людській психології, але все одно потрапляємо у тенета хитрих «віщунок». А потім, отямившись від навіяного ними дурману, починаємо рвати на собі волосся і розуміти, що віддали усі заощадження у руки звичайнісіньких шахраїв. Та трапляється це зазвичай тоді, коли за останніми і слід прохолов.

 Не кожному щастить повернути свої гроші і віддати шахраїв правосуддю, як от жителю села Тинне Сарненського району Адаму Котку. На подвір»я його господарства непрохані гості заявилися наприкінці січня.

 – Цих жінок було двоє, – пригадує події того дня Адам Коток. – Я саме був у дворі біля веранди. Вони привіталися і запропонували придбати їхній товар. Що там у них було, не знаю. Аж тут одна з циганок повідомила, що в мене вдома погане становище, є хтось контужений і порізаний. Правду сказала, мені колись робили операцію, вирізали апендицит, а жінка моя уже сім років лежить, прикута до ліжка. Гостя представилася цілителькою Марією із села, що неподалік від Сарн, повідомила, що про неї у газеті писали, а потім попросила води.

 З цього й розпочався таємничий «ритуал». Циганка простягнула пенсіонерові кружку, на дні якої, мовляв, побачила два хрести. «Буде у вашій хаті до Великодня два покійники», – прозвучало наче вирок. – «Але якщо хочете, я усі напасті від вас віджену». Зблідлий та наляканий господар погодився. Коли зайшли у хату, циганка відразу стала на коліна і літнього чоловіка поряд поставила. Прочитали «Отче наш». Попросила свічку, свяченої води, 64 гривні – «на монастир і на свічки», потім переконала витягти гроші з гаманця, а згодом – і зі схованки. Загалом чималенька сума виходила – майже дев»ять тисяч гривень. Синові Адама «горе-цілителька» наказала принести землі з городу, з дві дрібки поклала на чистий лист паперу і давай руками водити. А коли ту землю відгорнула, господар побачив два хрести (певно, стала ворожці у нагоді свічка). Далі жінка відправила хлопця кропити свяченою водою хлів, а у Адама Котка попросила хустку, щось туди загорнула і приклала йому на пояс зі словами: «Це твої гроші, три дні всередину не зазирай і спати на них лягай, а землю винеси на кінець городу та закопай!» Після цього цигани пішли з подвір»я, а пенсіонер через деякий час розгорнув хустку, де замість грошей був лише шмат якоїсь ганчірки… Добре, що його син раніше запримітив машину в кінці вулиці. Зрозумівши, що то циганська, кинулися наздоганяти. Адам спробував проїхати навпростець велосипедом, застряг і повернувся назад. Мерщій у сільраду, звідти машиною голови рушили, викликавши попередньо правоохоронців. Та забуксували у піску, якого на полях після відлиги – хоч греблю гати. Але пощастило Адамові Котку, певно, у сорочці народився, адже циганська машина теж на валу «сіла» на днище.

 Міліція на місці події опинилася за півгодини. У складі слідчо-оперативної групи був виконуючий обов»язки начальника СДІМ Сарненського РВ УМВС майор міліції Віталій Борисов.

 – Коли надійшло повідомлення голови сільської ради села Тинне, що громадяни циганської національності у даному населеному пункті скоїли злочин та намагаються втекти у напрямку хутора, ми терміново виїхали на пригоду новим автомобілем марки «Нива-Шевроле», – розповідає Віталій Борисов. – Вирішили наздогнати циган іншою дорогою. За той час, який ми трохи втратили, оскільки населений пункт заходиться на відстані 30 кілометрів від Сарн, цигани доїхали до лісової смуги, де їх автомобіль застряг у піску на полі. Двоє з утікачів пішли у ліс, ще двоє залишилися біля автомобіля. Ми їх затримали та доставили в Сарненський райвідділ для з»ясування обставин крадіжки.

 Міліція встановила, що крадіжку грошей у жителя Тинного скоїла громадянка циганської національності на ім»я Тетяна, 1964 року народження, родом із Сумщини. На Рівненщину вона приїхала до доньки, котра мешкає у Сарнах. Разом із останньою жінка й заходила до потерпілого Адама. Між іншим, Тетяна уже притягалася до відповідальності за скоєння аналогічного злочину, щоправда, було це на Волині. Тепер же за фактом крадіжки сарненські правоохоронці порушили кримінальну справу за частиною 1 статті 185 Кримінального кодексу України.

 Підозрювана розповіла, що її донька привезла з Хмельницького товар, і вони разом вирішили продавати його у селах. Так жінки опинилися у Тинному. Зайшовши до Адама Котка, Тетяна побачила, що тут можна нажитися, адже у хаті мешкали пенсіонери. Запропонувала погадати, назвала суму, яку візьме за свої послуги. Нам же сказала, що ворожінням займається недавно.

 – А звідки ви знаєте, що можете передбачати долю? – запитуємо.

 – У газетах же багато пишуть про цілителів… – відповідає Тетяна.

 – Ви теж відчули, що у вас є дар?

 – Та нічого я не відчувала. Просто можу зупинити кров, «замовити» зуби, у кого болять…

 – Але ж стосовно хрестів Ви говорили…

 – Це я сама вигадала. Я вибачаюся перед цим дідом, його бабусею, сином. А у всього села прошу, щоб не дивилися на пенсіонера скоса, бо це моя провина. Я його змусила у мої вигадки повірити… – закінчує слізно горе-ворожка.

 Наразі Тетяна спілкується зі слідчими на допитах у Сарненському райвідділі міліції. Останні ж її чарам непідвладні. Адже тепер настала черга Закону «передбачати» долю віщунки, яка накинула оком на майно й без того не надто обласканих долею пенсіонерів.
 
Тамара Лисенко,
Марина Нонка, ВЗГ УМВС

provinciyka.rv.ua

You may also like...