На Хмельниччині затримали групу фальсифікаторів документів

Працівники УБОЗ УМВС України в Хмельницькій області знешкодили злочинну групу, яка займалася фальсифікацією різноманітних документів. До складу угруповання входили 9 мешканців Хмельниччини віком 30-35 років, двоє з яких наразі перебувають під арештом, а відносно семи обрано у якості запобіжного заходу підписку про невиїзд.

У своєму злочинному арсеналі шахраї мали понад 400 різноманітних печаток, в тому числі і владних та правоохоронних структур. Серед послуг, які вони пропонували населенню, було виготовлення будь-яких фальшивих документів. Це і дипломи вузів як старого, так і нового зразка, різноманітні довідки, водійські посвідчення, талони попередження, документи на автомобілі, паспорти та інше.

Під час обшуків за місцем проживання членів групи виявлено та вилучено обладнання, необхідне для фальсифікації. Це комп‘ютер з заготовками бланків та архівами уже виготовлених раніше документів, ламінатор, прес для виготовлення водійських посвідчень, електронні та звичайні печатки.

За 700-800 американських доларів шахраї бралися виготовити повний пакет документів на контрабандний автомобіль, який включав у себе не тільки техпаспорт, водійське посвідчення, а й навіть нотаріально завірене доручення. Причому доручення було справжнім, але шахраї оформлювали його у нотаріуса за підробленими паспортами, які теж самі виготовляли. Для цього вони за 80-100 гривень скупляли загублені чи викрадені паспорти і переробляли їх.

В запасниках зловмисників були у наявності фальшиві печатки абсолютно усіх українських реєстраційно-екзаменаційних відділів ДАІ. Організатор цього злочинного бізнесу навіть іноді гордовито себе називав «головним начальником усіх МРЕВ України».

Наразі підозрюваним пред‘явлене обвинувачення згідно статтей 190 (шахрайство) та 358 (підроблення документів, печаток, штампів) Кримінального кодексу України. Їм загрожує обмеження волі на строк до трьох років.

А тим громадян, які полюбляють час від часу скористатися фальшивими документами, не зайвим буде знати, що в Україні згідно статті 358 Кримінального кодексу карається не лише їх виготовлення, а й використання. Днями працівники Державтоінспекції затримали порушника правил дорожнього руху, який, намагаючись уникнути сплати штрафу за неправильний обгін, представився слідчим прокуратури. Та йому не пощастило, бо співробітник ДАІ виявився кмітливішим за зловмисника і не полінувався перевірити у прокуратурі, чи є у них такий працівник. Ось тут обман і розкрився. Тепер горе-водієві доведеться не тільки сплатити штраф за порушення на дорозі, а й відповісти за карне діяння, яке передбачається вищезгаданою статтею.

Оскільки останнім часом в обігу з‘явилося чимало фальшивих документів, УМВС України в Хмельницькій області оголошує місяць добровільної здачі фальшивок. Шановні громадяни, якщо не бажаєте стати фігурантами кримінальних справ, краще здайте правоохоронцям підроблені посвідчення, дипломи та інше з власної волі, і тоді матимете можливість уникнути покарання згідно діючого закону.

Інна Проник, ВЗГ УМВС України в Хмельницькій області

You may also like...