На Київщині підприємці заплатять мільйонні штрафи за штучне підвищення цін на цукор

В Київській області розпочалося відпрацювання всіх місць торгівлі. Від найбільших супермаркетів до невеличких ларьків правоохоронці перевіряють, наскільки законно реалізується цукор. В перший день такої перевірки виявилося чимало фактів порушень – штучного підвищення цін на цей товар і, загалом, незаконної реалізації.

 У Вишгородському райвідділі міліції (Київська область) наразі вирішується питання щодо порушення кримінальної справи відносно директора товариства з обмеженою відповідальність. 38-річного чоловіка та його дружину підозрюють у незаконному отриманні чималого доходу від продажу 85 тон цукру по завищеним цінам.

 Чоловік являється одним з  дев‘яти підприємців Київщини, які мають відповідні ліцензії на реалізацію цукру Аграрного фонду. Відповідно до вимог постанови Кабінету Міністрів України  реалізація цукру  здійснюється  без  права експорту   та   перепродажу   на   умовах   попередньої  оплати  з торговельною надбавкою,  яка  не повинна перевищувати 15 відсотків оптово-відпускної  ціни  Аграрного  фонду. Також до кінцевої вартості солодкого товару додаються витрати на транспортування у міжміському сполученні.

 В нашому ж випадку на питання правоохоронців, куди зник цукор з Державного продовольчого резерву майже на 300 тисяч гривень (за цінами виробника), підприємець відповів, що його дружина – також приватний підприємець – маючи відповідні ліцензії товар продала. На прохання пред’явити накладні з вказаними сумами та декларацію змін оптово-відпускних цін, чоловік сказав, що дружина у відпустці, а у нього ніяких документів немає. 

 Перевірки щодо незаконного утворення цін на цукор тривають в кожному з районів Київської області. Так, наприклад, в одному з найбільших супермаркетів міста Бровари вартість одного кілограма цього товару складає від 6 до 8 гривень. Завищені ціни на цукор зафіксували і в інших районах столичної області – зі 150 перевірених торгівельних точок виявлено 70 фактів порушень. Задокументовані співробітниками міліції матеріали стосовно порушень законодавства щодо ціноутворення на цукор невдовзі потраплять до співробітників Державної інспекції по контролю за цінами. І тоді, визначившись на якому з етапів відбулося порушення, на підприємців і постачальників буде накладено чималі штрафи. Попередньо, за результатами відпрацювань, їх сума становитиме не один  мільйон гривень. 

Юлія Сінчак, ВЗГ ГУМВС України в Київській області

You may also like...