В Одессе голосовать дома захотели даже… покойники. Выявлено более 100 фальшивый заявлений

Про це повідомив сьогодні прес-конференції начальник Головного управління МВС України в Одеській області генерал-лейтенант міліції Богдан Керницький. За його словами, лише за вчорашній день працівниками одеської міліції при перевірці понад 1200 заяв, наданих до 137 територіального округу (Приморський район м.Одеси) про голосування громадян вдома, виявили 91 сфальсифіковану заяву, а чотири з них були «написані» давно померлими людьми. Всього ж по області виявлено понад 100 таких фактів, за якими будуть порушені кримінальні справи. Богдан Керницький зазначив, що працівники міліції за ці останні передвиборчі  дні повинні перевірити ще понад 15 тисяч таких заяв. 

– Надана до виборчої комісії заява про голосування вдома – це документ. Якщо підстав для цього не було, то такі дії будуть розцінюватися як підробка документів, – підкреслив начальник ГУМВС. Він застеріг громадян від необдуманих вчинків, аби вони, спокусившись на матеріальну винагороду, не йшли на порушення законодавства та не потрапили за грати.

Керівник Одеської обласної міліції підкреслив, що для забезпечення виборчого процесу повинні залучатися кошти виключно з державного бюджету. Тож використання автомобілів, орендованих за партійні кошти тощо для підвезення громадян до виборчих дільниць, є не що інше, як підкуп виборців шляхом надання їм певних послуг. Порушенням законодавства є й використання членами виборчих дільниць у день голосування будь-якого транспорту, окрім найнятого за державний кошт у межах виборчого фінансування. Тож якщо до «хворих», які масово підхопили «вірус виборчого підробітку», урну для голосування додому доставлятимуть на незаконно залученому для цих цілей транспорті, такі авто негайно будуть арештовуватися, а члени виборчих комісій, які порушували таким чином законодавство, затримуватися. Після оформлення матеріали будуть передаватися до прокуратури для порушення кримінальної справи.

Також Б.Керницький повідомив, що з 27 грудня минулого року міліцію Одещини переведено на посилений варіант несення служби у зв’язку з Новорічними та Різдв’яними святами, і цей режим триватиме, поки не відбудуться вибори Президента України. За його словами, на території Одещини утворено 11 виборчих округів, до яких входить 1474 виборчі дільниці, охорону яких в день волевиявлення будуть здійснювати майже 3,5 тис. правоохоронців. Всього на забезпечення охорони громадського порядку безпеки на території регіону буде задіяне понад 5,6 тис. співробітників міліції.

– Всі вони в цей день нестимуть службу, пов’язану з організацією виборчого процесу, дотриманням законності або можливої допомоги громадянам в ході тих, чи інших обставин, – зазначив Богдан Керницький.

Зокрема, біля кожної дільниці буде чергувати по два працівники міліції, які відслідковуватимуть ймовірні факти незаконних дій у ході виборчого процесу, наприклад так звані «каруселі».

– Ці «каруселі» будуть виявлятися працівниками міліції, і людей будуть моментально затримувати. Закон дозволяє на 72 години затримувати таких осіб для з’ясування всіх деталей. Якщо такі факти встановлять, то буде порушено кримінальні справи за ст.157 «Перешкоджання здійсненню виборчого права», яка передбачає до п’яти років позбавлення волі, або ст. 158 «Неправомірне використання виборчих бюлетенів, підлог виборчих документів або неправильний підрахунок голосів чи неправильне оголошення результатів виборів» чи ст.159 «Порушення таємниці голосування» Кримінального кодексу України.
Богдан Керницькиї наголосив, що працівники міліції жорстко реагуватимуть на всі такі повідомлення та вживатимуть у межах своєї компетенції заходів щодо недопущення порушення виборчого законодавства. Зокрема, за фальсифікацію виборів, підкуп виборців можна отримати до п‘яти років позбавлення волі.      

ВЗГ ГУМВС України в Одеській області

You may also like...