Любителям алкогольних саморобок не варто розслаблятися

Днями у міліцейському главку Криму підбивали підсумки боротьби із самогоноварінням. На захід запросили журналістів, яким продемонстрували вилучену у «бутлегерів» продукцію. 

Заступник начальника ГУМВС України в АР Крим – начальник міліції громадської безпеки Микола Федорян пояснив, що причиною такої пильної уваги правоохоронців до кримських самогонщиків є зростання побутової злочинності. Наприклад, буквально минулого тижня у Сакському районі сталося вбивство двох чоловіків, скоєне на ґрунті вживання саморобної горілки у ході сварки поміж учасниками застілля.

«Аналізуючи матеріали з місць подій, які сталися в останні кілька місяців, є привід констатувати, що багато страшних побутових драм відбувається на тлі конфліктів після вживання спиртного, зокрема домашнього вироблення, – підкреслює начальник міліції громадської безпеки. – Саме тому керівництво Головного управління вирішило провести профілактичні заходи з виявлення подібних фактів. Примітно, що ці правопорушення доволі важко документувати. Якщо особу, що вживає спиртне у громадському місці або перебуває у нетверезому стані видно зразу, то з проникненням правоохоронців до житла самогонника виникають складнощі, адже це, якщо останній не хоче впускати до себе міліцію, можна зробити тільки з санкції суду. А нас, перш за все, цікавить документування збуту фальсифікату для порушення кримінальної справи, і наявність у порушника браги та самогонного апарату.

Необхідно зазначити, що кримінальна відповідальність настає і за незаконне виготовлення, зберігання, збут або транспортування з метою збуту підакцизних товарів. А виготовлення спиртних напоїв якраз і є виключно ліцензійним видом діяльності, протиправне заняття яким підпадає під дію ст. 204 КК України, що передбачає суворе покарання – від 5 до 10 літ неволі.

«Проблема самогоноваріння для Криму дуже серйозна, – говорить Микола Федорян. – Ми нерідко стикаємося з трагедіями, причинами яких стає інтоксикація, адже навіть якісний алкоголь є токсичною речовиною, що вже говорити про сурогат, виготовлений в умовах антисанітарії і без дотримання технології. Цікаво, що цим видом діяльності займаються абсолютно різні верстви населення. Днями у Керчі в місцевої 91-річної мешканки міліція вилучила п’ять пластикових запечатаних пляшок із самогоном. Як пояснила літня самогонщиця, їй просто не вистачало коштів на життя».

Хоча за словами правоохоронців, ареалами благополуччя у цьому сенсі є райони навколо Бахчисараю і Керчі.

Варто додати, що в період з 23 по 31 березня міліція провела 374 рейди, в яких взяли участь 1,5 тисячі правоохоронців. Було виявлено 64 місця збуту алкогольного фальсифікату, порушено дві кримінальні справи за ознаками складу злочину, передбаченого ст. 204 КК України (обидві щодо мешканки Феодосії за виготовлення і збут самогону, якій «світить» позбавлення волі на термін від 5 до 10 років), складено 83 адмінпротоколи, вилучено понад 150 літрів сивушного пійла, майже 200 літрів закваски та 28 самогонних апаратів.

Міліція Криму і далі боротиметься з саморобним «зеленим змієм». Нагадаємо, що ст. 176 КУпАП України передбачає адмінвідповідальність за виготовлення самогону і самогонного апарату без мети збуту, що тягне накладення штрафу від 71 до 170 гривень. Любителям алкогольних саморобок теж не варто розслаблятися, бо є відповідальність і за придбання самогону (за радянських часів за це не карали) – штраф від 17 до 85 гривень.

 

Олена Яценко, ВЗГ ГУМВС України в АР Крим

You may also like...