Індійські військові відбили у піратів болгарський корабель і врятували екіпаж

Військово-морські сили Індії заявили, що 16 березня відбили болгарський балкер MV Ruen у сомалійських піратів, врятувавши екіпаж і завершивши тримісячне утримання викраденого судна.

Про це йдеться в заяві індійських ВПС.

Торгове судно було захоплене ще в грудні 2023 року і ввесь цей час перебувало під контролем сомалійських піратів. На борту балкера залишалися 17 членів екіпажу, зокрема й громадяни Болгарії.

Індійські військові змогли відстежити переміщення викраденого корабля й направили свій есмінець INS Kolkata на перехоплення. Той перехопив MV Ruen вранці 15 березня і підтвердив присутність озброєних піратів за допомогою дрона. Пірати збили безпілотник та відкрили вогонь по судну.

У відповідь індійський есмінець відключив систему кермового управління та навігаційні засоби, змусивши піратський корабель зупинитися. Далі INS Kolkata «почав виважені дії, зберігаючи свою позицію поряд з піратським кораблем та ведучи силові переговори».

У результаті всіх 35 піратів змусили здатися та звільнити корабель. Усіх 17 членів екіпажу евакуювали з судна без будь-яких травм.

Міністерство закордонних справ Болгарії висловило «надзвичайну вдячність» за звільнення болгарських моряків та очікує швидкого повернення семи врятованих громадян додому. Окрім них на борту були 9 бірманців і один анголець.

Напад піратів у грудні 2023 року відбувся після сплеску збройних атак з моря навколо Сомалійського півострова, яких не було багато років. Це викликало додаткові занепокоєння щодо морської безпеки та судноплавства в той час, коли ключові торговельні коридори в Червоному морі потерпають від атак єменських хуситів. //

You may also like...