Міськраду Запоріжжя підозрюють у занижені через обраних оцінщиків вартості проданих депутатам та бізнесменам ділянок

Головне управління Національної поліції у Запорізькій області підозрює посадовців Запорізької міськради у занижені вартості ділянок при їхньому продажі.

Про це йдеться в ухвалі Орджонікідзевського райсуду від 11 жовтня. Про це пишуть «Наші гроші. Запоріжжя».

Картинки по запросу Головне управління Національної поліції у Запорізькій області

Згідно з матеріалами справи, міська рада для заниження вартості комунальних земельних ділянок впровадила процедуру укладання договору на проведення експертної грошової оцінки ділянки, де Запорізька міськрада зазначається замовником, фірма-оцінювач – виконавцем, а фізична (юридична) особа – платником. Порушення вимог чинного законодавства призвело до того, що замовник самовільно обирає суб`єкта господарювання у сфері оціночної діяльності.

Надалі ж посадовці міськради разом з оцінювачами та покупцями ділянок вносили до звіту про експертну оцінку землі недостовірні відомості щодо її вартості.

Так, міськрада у травні 2019 р. продала ТОВ «Авіон 2015» ділянку площею 0,5 га (2310100000:03:020:0065) на вул. Східна, 12. Вартість цієї ділянки під час продажу склала 605 тис грн. – за результатами експертної оцінки ТОВ «Укртехнопром». Однак, відповідно до експертної оцінки ТОВ «Брок Сервіс Плюс», вартість цієї ділянки на ту ж дату мала складати 809 тис грн.

Окрім цього відрізнялася вартість й інших оцінених «Укртехнопром» ділянок: для ТОВ «Фабрика «Динамо» – 1,4 га на вул. Козака Бабури, 9 (758 тис грню замість 2,3 млн грн.), для ТОВ «Лазуріт – 2015» – 7,8 га на вул. Оріхівське шосе, 8 (5,5 млн грн. замість 12,2 млн грн.), для ТОВ «Альтернатива -2003» – 0,6 га на просп. Ювілейному, 28 (513 тис грн. замість 1,2 млн грн.), для двох невказаних громадян (у кадастровій карті власниками вказуються Ковтун Вікторія Тарасівна та Осипова Альона Ігорівна) – 1,7 га на вул. Крива Бухта, 2 (2 млн грн. замість 2,3 млн грн.).

Також дешево оцінювала ділянки й ТОВ «Оціночно-консалтінгова фірма «Бізнес-Експерт-Сервіс»  для ТОВ «Луг Інвест» – 1 га на вул. Сєдова, 3 (2,3 млн грн. замість 22,2 млн грн.).

З огляду на це, слідчі у серпні 2019 р. відкрили кримінальне провадження №12019080000000365 за ст. 364 КК України (зловживання службовим становищем) та згодом клопотали у суді про накладення арешту на вказані ділянки. Суди ці клопотання задовольнили (1,2,3,4,5,6,7).

У цьому провадженні як свідка допитували члена  громадської організації «Запорізький центр розслідувань» – саме він повідомив про заниження вартості оцінки земельних ділянок.

Це провадження згодом об’єднали з іншим – №12018080000000382 щодо отримання 95 тис грн. хабара співвласником «Оціночно-консалтінгова фірма «Бізнес-Експерт-Сервіс» Валерієм Каєйем за обіцянку вплинути на посадовців міськради щодо викупу ділянки. Валерій Кай був депутатом Запорізької облради у 2006-2010 рр., членом постійної комісії з питань земельних відносин.

У справі також вказувалося, що у внесені неправдивих відомостей до документів підозрюють першого заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів влади, начальника управління з питань земельних відносин ЗМР, голову постійної комісії з питань комунальної власності, ресурсів, приватизації, архітектури та земельних відносин. Ці посади зараз відповідно займають Сергій Мішок, Юлія Сколибог та Ігор Чумаченко.

ТОВ «Укртехнопром» належить Валентині Буренко, Андрію та Сергію Самченкам.

ТОВ «Фабрика «Динамо» належить Денису Нетязі (18%), безпосередньо та через ТОВ «Діасервіс» і ТОВ «Діацентр» – Геннадію Нетязі. Адреса реєстрації «Фабрика «Динамо» співпадає з проданою їй ділянкою. Керівником «Фабрики «Динамо» до Геннадія Нетяги був Троян Олександр Якович – особа з таким ПІБ нині керівник ПП «Азов Трейд-ХХІ», яке декларує екс-нардеп та президент «Мотор Січ» В’ячеслав Богуслаєв.

ТОВ «Альтернатива -2003» належить Володимиру Фоміну – депутату двох попередніх скликань Запорізької міськради, члену Партії Регіонів. Директором «Альтернатива – 2003» раніше був Василь Полюсов – нинішній депутат Запорізької міськради від політичної фракції «Наш край».

ТОВ «Астра Капітал Груп» належить Руслану Божку – депутату Запорізької міськради від Оппоблоку та голові бюджетної комісії міськради. Також у «Астрі» працює й дружина Божка Альона Тертична, проте посада не вказується. Раніше Руслан Божко працював фінансовим директором «Запоріжсталі».

ТОВ «Лазуріт-2015» навпіл належить Олені Євтушенко та Юрію Прокопенку. Фірма розташовується за адресою купленої у міськради ділянки. Олена Євтушенко – це дружина Сергія Євтушенка – співвласника Оріховського авторинку та перевізника.

ТОВ «Авіон 2015» належить Геннадію Грибу та загаданому Сергієві Євтушенко. Гриб є співзасновником Запорізької галузевої організація роботодавців транспорту, де секретарем працює депутат Запорізької міськради Олег Германюк від політичної фракції «Об’єднання «Самопоміч».

ТОВ «Луг Інвест» належить дніпрянину Віталію Софійченко. ТОВ «Луг Інвест», Віталій Софійченко також співволодіють ТОВ «Вітацентр», зокрема, з Світланою Сацькою. Остання – це донька колишнього гендиректора «Запоріжсталь» Віталія Сацького, а Віталій Софійченко його онук. Раніше до складу ТОВ засновників «Вітацентр» входило і саме ПАТ «Запоріжсталь».

You may also like...