Посадовець Держкомзему, незаконно передав землі лісового фонду на майже 780 тис. грн

Дергачівською місцевою прокуратурою скеровано до суду обвинувальний акт стосовно начальника одного з управлінь Держкомзему у Дергачівському районі Харківської області за фактом внесення в офіційні документи завідомо неправдивих відомостей, що спричинило тяжкі наслідки, та зловживання службовим становищем, що завдало тяжких наслідків (ч. 2 ст. 364, ч. 2 ст. 366 КК України).

За інформацією керівника Дергачівської місцевої прокуратури Станіслава Пієва, у ході досудового розслідування встановлено, що протягом 2009 року вказаний посадовець склав та надав довідки про присвоєння кадастрового номеру, технічні завдання на розробку документації із землеустрою та складання документів, що посвідчують право власності,  із завідомо неправдивими відомостями щодо категорії земельної ділянки з метою відведення 5 земельних ділянок лісового фонду під будівництво житлових будинків загальною площею 1 га.

У подальшому це стало підставою для передачі вказаних земель у приватну власність. Однак передача земель відбулася з низкою порушень вимог чинного законодавства, яке регулює земельні відносини. Вказані землі фактично є державною власністю та перебувають у постійному користуванні Державного підприємства «Харківська лісова науково-дослідна станція».

Таким чином, дії вказаного посадовця призвели до вибуття з державної власності земельних ділянок лісогосподарського призначення, що завдало державі збитків у розмірі майже 780 тис. грн.

Водночас триває судовий розгляд позовних заяв щодо повернення незаконно наданих у приватну власність земельних ділянок лісового фонду.

Санкції статей передбачають покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 3 до 6 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років, зі штрафом від п’ятисот до однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Нагадаємо, відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.
Пресслужба прокуратури Харківської області

You may also like...