Припинено діяльність хакерського угрупування, яке завдало збитків клієнтам банків на ₴20 мільйонів

Кіберфахівці Служби безпеки України припинили діяльність хакерського угрупування, яке за допомогою шкідливого програмного забезпечення викрадало кошти з рахунків фізичних та юридичних осіб.

Співробітники СБУ встановили, що організована група здійснювала несанкціоноване втручання в роботу комп’ютерної техніки завдяки шкідливому програмному забезпеченню, яке  розсилалось на електронні поштові скриньки для отримання несанкціонованого доступу до системи  «Клієнт-банк». Потім кошти хакери незаконно переводили  на підставні банківські рахунки та виводили у готівку. За попередніми даними, збитки від злочинної діяльності становлять понад 20 мільйонів.

Слідчі дії відбувались у Київській і Івано-Франківській областях та Одесі спільно із Головним слідчим управлінням та Департаментом кіберполіції Нацполіції України. Загалом проведено 34 обшуки за місцями проживання фігурантів провадження, а також у приміщеннях, де знаходилось серверне та комп’ютерне обладнання. Це обладнання вилучено разом  із мобільними терміналами, банківськими картками та документами, що будуть долучені до матеріалів слідства.

Наразі 5 особам повідомлено про підозру у вчиненні злочинів, передбачених ч. 3 ст. 28, ч. 2  ст. 361, ч. 3 ст. 28, ч. 2 ст. 361-1, ч. 5 ст. 185 та ч. 3 ст. 28, ч. 3 ст. 209 Кримінального кодексу України. Одному підозрюваному обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Ще двом – цілодобовий домашній арешт. Стосовно інших двох фігурантів здійснюється розгляд клопотань щодо обрання запобіжних заходів у вигляді тримання під вартою.

Слідчі дії тривають.

Вкотре нагадуємо, що у зв’язку з переведенням на дистанційну роботу великої кількості українців, у мережі Інтернет активізувались кібершахраї, які намагаються заволодіти приватною інформацією та коштами.

СБУ

You may also like...