Податкова служба – не потрібна? А куди ж армію податківців з корупцією? Що пропонує Мінцифри

У Мінцифрі наполягають на перспективності запуску проєкту E-Residency

У Міністерстві цифрової трансформації України тестують модель транзакційних податків. Її очільник Михайлов Федоров не бачить сенсу в існуванні Податкової. Він вважає, що податок має відразу списуватися, без тисячі людей, накладних.

Про це Федоров розповів у інтерв’ю Forbes Ukraine. Він наполягає на перспективності запуску проєкту E-Residency. Всередині цієї новинки уже тестується формат транзакційних податків.

“Там ми тестуємо модель транзакційних податків. Наприклад, я не бачу сенсу в існуванні Податкової. Податок повинен бути транзакційний. Тобто відразу списуватися, без тисячі людей, накладних”, – заявив Федоров.

За його словами, модель зменшення додатків тестують у “Дія.City”. Так змінюється структура економіки й відбілюються компанії, які до цього працювали у сірій зоні.

“Коли мене питають, яка ваша послуга вважається найкращою, я відповідаю, що найголовніше, що ми зробили, – це те, що цифровізація стала попкультурою. Зараз кожне Міністерство звертається до нас, коли думає про запуск нових послуг. Digital First стало релігією урядовців”, – додав Федоров.

Програма E-Residency

E-Residency – амбітна державна програма для залучення капіталу в Україну. Її суть – дозволити іноземцям відкривати бізнес та сплачувати податки онлайн. Законодавча база готова, але проєкт буксує роками. Нормативна база під E-Residency розробляється з 2020 року. Основний закон для програми набрав чинності у квітні 2023 року, вереснева постанова Кабміну – додала процедурних штрихів. Простір для покращень – відкритий. Існує низка невирішених питань, одне з них – подвійне оподаткування, адже Україна автоматично не визнає електронного резидента податковим. Та головна проблема – електронна платформа для е-резидентів, яку почали розробляти ще у 2021 році. Вона фінансується шляхом європейської ініціативи з диджиталізації EU4Digital.

“Орієнтуємося на 2024 рік”, – відповідав перший заступник голови Мінцифри Олександр Борняков на питання про дедлайни запуску електронного резидентства.

informator.ua

You may also like...