Що робити з банкнотами, які банки навмисне пошкодили під час війни: роз’яснення НБУ

Національний банк попередив про небезпеку потрапляння в готівковий обіг банкнот гривні, навмисно пошкоджених банками під час війни. Йдеться про гроші, викрадені окупантами або мародерами із захоплених відділень банків.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на прес-службу НБУ.

Що робити з банкнотами, які банки навмисне пошкодили під час війни: роз’яснення НБУ

Фото: пошкоджені банками банкноти гривні почали з’являтися в Україні (Getty Images)

“Якщо під час розрахунків вам пропонують пошкоджену банкноту, краще відмовитися та попросити іншу. Доречним також буде повідомити про розповсюджувачів таких банкнот Національній поліції України, щоб зупинити дії зловмисників”, – йдеться в повідомленні.

Підроблені та навмисно пошкоджені банкноти вилучаються без відшкодування їх вартості. Про вилучення з обігу таких банкнот інформуються правоохоронні органи, які здійснюватимуть відповідні розслідування, наголосили в прес-службі.

Ознаки пошкоджених банкнот

За НБУ, під час дії воєнного стану банки у разі неможливості вивезти готівку мають пошкодити її, щоб привести банкноти в неплатіжний стан.

Що робити з банкнотами, які банки навмисне пошкодили під час війни: роз’яснення НБУ

Банкноти можуть бути пошкоджені механічним способом (обрізання не менше половини банкноти та її знищення; розрізання навпіл або на три частини; просвердлювання в банкноті трьох або більше отворів) або спеціальними розчинами чи іншими фарбуючими речовинами із зафарбовуванням не менше 50% загальної площі банкноти.

На сьогодні до НБУ надійшли на дослідження від банків вилучені з обігу навмисно пошкоджені банкноти гривні з трьома-чотирма просвердленими отворами. “Найімовірніше, йдеться про викрадення такої готівки з відділень українських банків, що знаходяться на тимчасово окупованих територіях України, та її поширення в готівковому обігу з метою дестабілізації ситуації у фінансовій сфері”, – повідомили в НБУ.

НБУ попереджає бізнес та громадян, що такі банкноти пофарбовані, розрізані або з отворами – не потрібно приймати під час готівкових розрахунків. Адже ці банкноти перестали бути платіжним засобом. Банки не мають права здійснювати обмін фізичним та юридичним особам пошкоджених вищезазначеними способами банкнот, а повинні вилучати їх, надсилати Національному банку для дослідження та інформувати про подібні випадки правоохоронні органи.

You may also like...