Колишній головний рабин Москви закликав євреїв покинути Росію, поки не пізно, бо їх можуть зробити “цапами-відбувайлами”

Колишній головний рабин Москви Пінхас Гольдшмідт вважає, що євреїв, які живуть у Росії, можуть зробити “цапами-відбувайлами” за труднощі, що стали наслідком війни. Пінхас закликав євреїв покинути країну, поки не пізно, зазначає видання “Агентство.Новости”.

Цитата. “Якщо озирнутися на російську історію, [то видно, що] щоразу, коли політична система [країни] була в небезпеці, уряд намагався перенаправити гнів і невдоволення мас на єврейську громаду”, – сказав Гольдшмідт.

Главный раввин Москвы против войны с Украиной: Главный раввин Москвы  Гольдшмидт, отказавшийся поддержать войну против Украины, был вынужден  покинуть РФ « Новости | Мобильная версия | Цензор.НЕТ

У країні вже спостерігається зростання антисемітизму “в міру того, як Росія повертається до нового варіанту Радянського Союзу, і знову поступово опускається залізна завіса”, вважає колишній головний рабин Москви. “Ось чому я вважаю, що найкращий варіант для російських євреїв – це виїхати”, – сказав він в інтерв’ю The Guardian.

За його особистими підрахунками, від початку війни від 25% до 30% євреїв, що залишилися в Росії, вже виїхали або планують переїзд найближчим часом. Більша частина єврейської громади в Україні, за його словами, також виїхала в Європу, в основному в Німеччину, Австрію, Румунію.

У липні Гольдшмідт пішов з посади головного рабина Москви. За його словами, на лідерів релігійних громад чинився тиск, щоб ті підтримали війну. “Я відмовився це зробити. Я пішов у відставку, тому що продовжувати роботу в якості головного рабина Москви було б проблемою для громади через репресії проти дисидентів”, – пояснив Гольдшмідт.

Контекст. Наприкінці листопада ізраїльське державне радіо Kan повідомляло, що високопоставлений російський чиновник попередив ізраїльського колегу про те, що невдачі російських військ в Україні можуть призвести до хвилі антисемітизму в Росії.

До жовтня від початку року до Ізраїлю репатріювалися понад 26 тисяч російських євреїв, ще 35 тисяч очікують оформлення документів, писала The Guardian. За даними видання, ця хвиля приголомшила ізраїльську владу.

You may also like...