Цифровізації бойових систем не буде: законопроєкт прийняли із блокуючими правками «слуги народу»

Бойові системи не зможуть інтегруватись ані між собою, ані з союзниками.

Депутат «Слуги народу» Олександр Федієнко вніс до закону №10062 про цифровізацію армії та електронний реєстр військовозобов’язаних правки, які в основі заборонили цифровізацію бойових систем Збройних сил України.

«Федієнко і Ко вліпили в текст закону правки, якими заборонили бойовим системам (в хмарах союзників) будь-яку інтеграцію з будь-чим  (навіть між нашими власним системами). … Ми виявили весь цей треш сьогодні, коли Рада проголосувала техніко-юридичні правки в законопроєкті №10062», – повідомив керівник Центру протидії корупції Віталій Шабунін

Він нагадав, що початково законопроєкт  дозволив внесення бойових систем у військові хмари союзників, чим мав  прискорити масштабування наших бойових систем, а також розширити Україні доступ до розвідданих партнерів.

«Все це мало бути, але не буде. Уявіть, аерозвідник знайшов ворога. Замість того, щоб передати його координати, тицьнувши на екран, пілот буде набирати їх вручну, щоб переслати на засоби ураження (а там координати будуть забивати в іншу систему).  Для розуміння, координати це від 12 до 16 цифр… А якщо цілей кілька? А якщо вони рухаються? А якщо цілі автоматично визначаються сенсорами і таких цілей сотні?  Хто все це буде вручну з систем виявлення у системи ураження вносити (і окремо в систему ситуаційної обізнаності), ще й щохвилини перебивати координати? Федієнко з Києва?», – пояснив на практиці наслідки Шабунін.

Він також додав, що це блокує автоматизовану передачу  розвідданих від союзників, які українська армія мала отримувати із супутників, найрізноманітніших сенсорів та радарів, а також засобів радіотехнічної розвідки.

Шабунін припускає, що Федієнко просунув свою правку, оскільки зацікавлений у монополії системи «Дзвін», яку свого часу лобіював інший «слуга» Юрій Здебський. Систему створювали за державний кошт, однак «Дзвін» несумісний із аналогічними системами країн-членів НАТО, до того ж може ніколи толком і не запрацювати.

«Помічника Здебського, нагадаю, СБУ закрило за державну зраду. Сам Федієнко брав на поруки вже ексголову Держспецзвʼязку Щиголя, якого НАБУ взяло на крадіжці 62 млн грн . З такими щурами в Раді Зеленський може призначити Головнокомандувачем хоч архистратига Михаїла. Нічого це особливо не змінить», – додав голова ЦПК.

Зазначимо, що Федієнко не єдиний противник цифровізації армії. Ще перед голосуванням законопроєкту у другому читанні заступник голови комітету ВР з питань нацбезпеки, оборони та розвідки Роман Костенко закликав депутатів не голосувати за нього, заявляючи, що не можна розміщувати секретну або абсолютно секретну інформацію військових IT-систем на закордонних серверах. У відповідь його розкритикували громадські активісти.

You may also like...