Чи дійсно в Білорусі поблизу кордону з Україною переховувалися численні російські війська?

Чорнобильські буряти у світі фейків

Напередодні парламентських виборів один з прихильників Порошенка виклав у Фейсбуці інформацію про те, що в білоруській частині Чорнобильської зони перебувають численні війська Російської Федерації, переважно буряти. І що в розмовах з громадянами України буряти щиро заявляють, що їхня мета – взяти Київ. Більш за те, вони перебувають там так довго, що ще в березні Україна стягнула до кордону свої частини. Ця інформація, на перший погляд, виглядала як фейк, пише Zaxid.net.

Автор тексту посилався на розмову з 31-річним жителем прикордонного села в Іванківському районі, мешканці якого буцімто традиційно їздять косити сіно на території Білорусі.

Щойно розмовляв з мешканцем Іванківського району, який проживає не надто далеко від кордону з Білоруссю. Твердить що в…

Geplaatst door Володимир Мартинюк op Zaterdag 20 juli 2019

Але села Іванківського району поблизу кордону є нежилими. Це територія Чорнобильської зони.

Після зауваження автор одразу поміняв свідчення: тепер це було село не «поруч з кордоном», а «не так далеко від кордону». Хоча в такому разі незрозуміло: навіщо нелеґально їздити косити сіно на територію Білорусі за 20-40 км? Ну і буряти як візуалізація «новітньої Орди» – окрема пісня. Автор навіть не уявляє, наскільки важко і дорого утримувати таємно десятки тисяч солдатів у лісі, ще й у Чорнобильській зоні, протягом кількох місяців. І як незручно потім їм вести атаку через цю саму Зону – як мінімум через малу кількість мостів на Прип’яті.

Це повідомлення одразу ж почали перепощувати сотні користувачів і спільнот. Зрештою, на нього відреагувала 61-ша окрема піхотна єгерська бригада, принаймні її акаунт у Фейсбуці. Було повідомлено, що бригада перевірить інформацію, яка поширюється мережею. Це викликало хвилю повідомлень вже в офіційних ЗМІ, яка потім повернулася у Фейсбук у ще більшому масштабі. Ніхто не поставив собі запитання: якщо автор повідомлення каже, що українські війська стягнуто в Зону ще в березні, то чому 61-ша окрема піхотна єгерська бригада лише зараз перевіряє інформацію про наявність поряд ворожої армії?

Зрозуміло, фейк був потрібен, скажімо так, не дуже далекому розуму його автора для того, щоб у такий спосіб посіяти паніку і мобілізувати електорат Порошенка перед виборами. Але в нього повірили десятки тисяч (якщо не більше) людей, передусім через реакцію поважних інтернет-ЗМІ.

І тут ми переходимо до цікавої теми, а саме до фейків як явища і причин довіри до них. Безперечно, якби така сама інформація з’явилася у Фейсбуці рік тому, ті самі люди, які зараз охоче перепощують її, поставилися б до неї значно уважніше. Причина проста: тоді при владі був президент Порошенко, якому вони цілком і повністю довіряли. Саме вони в той час казали б панікерам щось на зразок: не сійте паніку в воюючій країні, не допомагайте ворогу. Зараз вони впевнені, що ворог сидить у президентському кріслі, а отже, що гірше – то краще.

На жаль, багато хто схильний сприймати минуле як найчистіші в інформаційному сенсі часи. Це вада підручників історії, в яких світ поділений на чітко «хороших» і чітко «поганих» персонажів. Багато хто впевнений, що в більшовицьку армію йшли тільки негідники, а до загонів українських націоналістів – лише праведники, спраглі Національного Відродження. А ще багато хто впевнений у прямо протилежному. Насправді ж і сто, і триста років тому люди були схильні до віри у ближчі їхньому світогляду фейки, от тільки доступу до альтернативної точки зору – яка зараз легко доступна в Інтернеті – вони не мали.

Нові медіа дають нам унікальну можливість будувати власний світогляд, дивитися на ситуацію з різних позицій, брати участь у дискусіях – але вони не забороняють нікому з нас створити власну інформаційну бульбашку, в якій буде тепло, затишно і навкруги – лише однодумці. От тільки не варто потім засмучуватися, що Україна виявилася не такою, як нам уявлялося, а на виборах переміг зовсім неправильний кандидат.

До речі, 61-ша окрема піхотна єгерська бригада повідомила, що жодної загрози в Чорнобильській зоні виявлено не було.

В соціальній мережі Фейсбук шириться інформація про наявність поблизу україно-білоруського кордону на білоруській…

Geplaatst door 61 окрема піхотна єгерська бригада op Zaterdag 20 juli 2019

Але кого це переконало змінити думку чи бодай попросити вибачення за поширення фейку? Риторичне запитання. А шкода.

Автор:  Павло Зубʼюк; Zaxid.net

You may also like...