Кримчани: громадяни без громадянства

Кримчани: громадяни без громадянства

Українська Держава не в змозі забезпечити кримчан громадянськими паспортами. Ще не був продуманий механізм наділення українським громадянством жителів Криму, які досягли 14-ти років. Замість того, щоб спростити та убезпечити процедуру отримання паспорта, уряд все більше ускладнює і заплутує свого потенційного громадянина та змушує зовсім відмовлятися від ідеї мати рідне громадянство.

Досягши 14 років кримчанин, який бажає отримати свій найголовніший документ, повинен подолати масу перешкод, частина з яких дістається на його частку в анексованому Криму, інша – на території України.

Зрадницькою по відношенню до української державності можна вважати постанову Кабінету Міністрів № 367 від 04.06.2015 року, якою було визначено порядок в’їзду і виїзду з тимчасово окупованої території України. Він буквально в корені обрубує прагнення молодих людей, що проживають в Криму, отримати громадянство України. І хоча законодавчими актами передбачено, що будь-який громадянин України може безперешкодно в’їжджати в Крим і виїжджати з нього на підставі пред’явлення українського паспорта, або іншого документа, що підтверджує громадянство. На ділі прийнятий в 2015 році ряд поправок йде врозріз з правами людини і порушує свободу переміщення.

Зобов’язаний отримати паспорт кримчанин стає заручником відразу декількох систем. Щоб виїхати з Криму, неповнолітній повинен пред’явити або український паспорт, якого у нього ще немає, або українське свідоцтво про народження. В останньому випадку підліток зобов’язаний перетинати кордон у супроводі хоча б одного з батьків, і мати при цьому нотаріально посвідчений дозвіл від другого з батьків (як при виїзді за кордон) і пред’явити ці документи на так званій «російській митниці», а на зворотному шляху на ” української “. Чи можуть в окупованому Криму видати нотаріально завірене посвідчення українського зразка? Однозначно, ні.

І потім, що робити, якщо батьки підлітка не мають бажання або можливості поїздки на материкову частину України для отримання паспорта громадянина? Подібна ситуація в будь-якому випадку змушує неповнолітнього порушувати закон. Поодинці на материк він не поїде, не пропустить прикордонна служба. Не секрет, що багато батьків, які перебували чотири роки під впливом російської пропаганди, виступають проти отримання їх дітьми паспорта України. Тим самим вони змушують своїх дітей отримувати так звані «російські паспорти», які, будучи виданими в Криму, не є повноцінними документами, більш того, є підставою для порушення кримінальної справи в Україні.

Не такий страшний в’їзд, як виїзд?

При наявності свідоцтва про народження та в присутності обох батьків, що мають українське громадянство, в’їзд в Україну не складе великих труднощів. «Ненька» прийме кримчанина в свої обійми і дасть можливість отримання паспорта на загальних підставах. Однак, бюрократична тяганина не дозволить кримчанам отримати паспорт в найкоротший термін. Доведеться повертатися додому, або десь жити, поки не виготовлять паспорт (Id-карту). І ось тут – найцікавіше.

У Постанові прямо вказано:

«В’їзд на тимчасово окуповану територію України громадян України, які не досягли 16-річного віку, здійснюється через контрольні пункти за умови пред’явлення паспорта громадянина України, або паспорта громадянина України для виїзду за кордон, або проїзного документа дитини з дотриманням вимог, передбачених для таких осіб пунктами 3-6 Правил перетинання державного кордону громадянами України, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 27 січня 1995 р. № 57 (ЗП України, 1995 р., № 4, ст. 92; 2010 р., № 65, ст. 2239).»

Однак, виїзд дитини за проїзним документом було скасовано в 2015 році. По 1 квітня 2018 року включно можна було їхати через кордон з дитиною, вписаним в документ батька, якщо термін дії такого документа не закінчився. Однак, ця норма була скасована і зараз діє правило один чоловік – один документ.

Це означає, що додому потрапити юний кримчанин без паспорта не зможе. Посередники, котрі пропонують свої платні послуги з надання допомоги в отриманні паспорта, запевняють, що служби роблять відмітку про подання документів для отримання паспорту для пред’явлення на українському кордоні, але де гарантія, що з таким папером людину пустять додому? Подібна позначка в переліку документів законодавчо не значиться.

Перетин кордону України можливо за умови пред’явлення паспорта України (краще закордонного) з пропискою в Криму. Винятком може бути спеціальний дозвіл, отримання якого ґрунтується на проживанні в Криму близьких родичів, що повинно бути підтверджено уповноваженими державними органами України. Так як дипломатичні зв’язки України та Росії фактично розірвані, відомості про наявність родичів, або наявності у родичів неповнолітнього житла, отримати неможливо. Таким чином, тисячі кримчан щодня відмовляються від ризикованого наміру підтвердження свого законного громадянства. Так хто ж головний ворог громадян? Країна-окупант чи своя держава, яка позбавляє можливості здійснення своїх громадянських обов’язків?

Вважаю, що необхідно визнати протиправним, антигуманним і не відповідним правовому акту вищої юридичної сили абзаци 4 і 5 пункту 3 в редакції постанови Кабінету Міністрів України № 722 від 16.09.2015 «Порядок в’їзду на тимчасово окуповану територію України та виїзду з неї», затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 4.06.2015 року, і максимально спростити порядок отримання громадянства України жителями окупованих територій, які досягли 14 років.

Автор:  Олена Чапля, юрист

You may also like...