Що вони собі нарозслідували: начальник відділу нагляду за додержанням законів Сергій Борисов

Після запуску системи електронного декларування українське суспільство нарешті змогло побачити реальні статки та доходи державних чиновників. Утім, така відкритість не надто сподобалася державним службовцям, і вони почали масово переписувати своє майно на родичів. Власниками дорогих автомобілів та елітних маєтків стають батьки чиновників, їх подружжя чи навіть діти, інколи неповнолітні.

Знайомтесь, Сергій Семенович Борисов – начальник відділу нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних провадженнях та інших заходів примусового характеру прокуратури Дніпропетровської області. 

Сергій Борисов, родом із Росії, навчався на юридичному факультеті Пермського державного університету. Розпочинав свою кар’єру Сергій Семенович слідчим прокуратури Свердловського району м. Перм. Після цього він переїхав до України та змінив декілька посад вже у дніпропетровській прокуратурі. У 2005 році Сергій Семенович був призначений прокурором м. Кривій Ріг. Потім, 2008 року, він став  першим заступником прокурора Дніпропетровської області. Наступним місцем роботи Сергія Борисова стала прокуратура м. Дніпродзержинська у 2011 році. А от ким і де Сергій Семенович працює сьогодні встановити не так легко. Відповідно до офіційного сайту прокуратуриДніпропетровської області   Борисов Сергій Семенович – начальник відділу нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних провадженнях та інших заходів примусового характеру прокуратури Дніпропетровської області. Однак у електронних деклараціях та у Декларації доброчесності вказано, що він працює прокурором відділу управління внутрішньої безпеки та захисту працівників Генеральної Прокуратури України.

 

Вже традиційно діти працівників прокуратури також ідуть слідами батьків. Дочка Сергія Борисова – Марина Сергіївна Борисова теж працює прокурором у Дніпропетровській місцевій прокуратурі №4.

Ми проаналізували декларації прокурора за 2015 та 2016  роки. За цей час Сергій Семенович Борисов отримав 452 тис. грн заробітної плати та 256 тис. грн пенсії.  Нинішня дружина прокурора Ірина Валентинівна Борисова за 2 роки задекларувала дуже скромні доходи від своєї професійної діяльності – трохи менше ніж 7 000 грн. З Єдиного реєстру нотаріусів ми дізнаємось, що Ірина Валентинівна Борисова працює приватним нотаріусом. Цікаво, що, незважаючи на незначні доходи від нотаріальної діяльності, дружина не надала інформації про їх джерела, а відмова надати таку інформацію є підставою для повної перевірки декларації НАЗК.

Значно більші доходи дружина прокурора отримує у вигляді дивідендів. За два роки – майже 1 300 000 грн. І це викликає питання, бо, як відомо, дивідендами є виплати власникам корпоративних прав. Однак у жодній із декларацій не вказано, що Ірина Валентинівна володіє будь-якими корпоративними правами. Зате у декларації вказано, що на рахунку в банку у неї досить значна сума – 6,8 млн грн. Можемо припустити, що дивідендами Сергій Борисов назвав проценти, отримані від цих коштів, розміщених на рахунку в банку. Хоча така помилка, яка повторюється вже два роки, від досвідченого прокурора з великим стажем виглядає дивною.

Згідно з декларацією дружина прокурора також отримує матеріальну допомогу по догляду за дитиною, а саме сином – Володимиром Борисовим, 2015 року народження. Власне, син прокурора, якому немає ще 3-х років, володіє найбільшою кількістю нерухомості родини.

24 липня 2015 року, коли Володимиру Борисову було лише 3 місяці, він отримав у подарунок 2 будинки на березі Дніпра загальною площею 483 м², задекларована вартість яких майже 1,2 млн. грн, а також земельні ділянки під цими будинками.

 

Такий цінний подарунок новонароджений отримав не від кого іншого, як від свого батька-прокурора. Про те, що ж змусило прокурора переписати два будинки на тримісячну дитину, можемо тільки здогадуватися. Варто зазначити, що після таких щедрих подарунків сину у власності самого прокурора Борисова не залишилося жодного нерухомого чи рухомого майна. Ба більше, у прокурора немає жодного житла навіть на праві користування. А це вже, очевидно, не може відповідати дійсності. Тобто Борисов однозначно порушив законодавство, не вказавши жодного права користування житлом як у Дніпрі, так і в Києві.

Окрім сина, нерухомістю володіє і дружина прокурора, у її власності перебуває квартира у Кривому Розі. Площа цього житла – 134 м², а вказана його вартість – 70 тис. грн. Проте сьогодні подібна квартира в цьому елітному будинку коштує не менш як 115 тис. дол. Придбала цю квартиру Ірина Валентинівна у 2012 році.

 

Також дружина прокурора має 371 м² нежитлових приміщень у Дніпрі, які їй подарували.

 

Ще одну квартиру, площею 33 м², дружина має у Дніпрі. Вказана її вартість – 23 тис. грн. Однак через відсутність цієї квартири в Реєстрі прав на нерухоме майно нам не вдалося ідентифікувати її місце розташування.

 

Забезпечена житлом також і старша дочка прокурора – Марина Борисова. У її власності перебуває квартира площею 90 м², що розташована за адресою: м. Дніпро, вул. Електрична, 5. Цікаво, що саме за цією адресою розміщена прокуратура Самарського району.

Єдиним власником автомобілів родини Борисових є дружина прокурора. Зокрема, Ірина Валентинівна володіє Toyota Rav4 2014 року випуску, придбаною у 2014 році за 350 тис. грн, або близько 28 тис. дол (за курсом 2014 року).

 

Також у власності Ірини Борисової є BMW X6 2010 року випуску. Придбала дружина прокурора цей автомобіль у тому ж 2010 році.

Ми вже звикли до того, що прокурори, які, судячи з декларації, живуть на одну зарплату, мають успішних та багатих членів родини. Проте вперше найбагатшим членом родини прокурора виявилася 2-річна дитина. Відкритим залишається не тільки питання мотивації прокурора Борисова переписати майно на дитину, але й те, звідки у людини, яка все життя працювала виключно на державних посадах, кошти на такі цінні подарунки.

Розслідування «PROSUD»

You may also like...