Що вони собі насудили: суддя Апеляційного суду Дніпропетровської області Микола Пищида

Цьогоріч Вища кваліфікаційна комісія суддів планує провести оцінювання більше п’яти тисяч служителів Феміди та визначити, хто з них відповідає посаді судді. Процес відбувається у рамках судової реформи, завданням якої є очищення судової системи від недоброчесних суддів. Вагому роль у процесі відігравала Громадська рада доброчесності, яка формувала власні звіти на кожну особу в мантії, що підлягає оцінюванню. Однак члени ГРД вийшли з процесу через зміни до регламенту ВККС.

Знайомтесь, суддя Апеляційного суду Дніпропетровської області – Микола Миколайович Пищида. Свою суддівську кар’єру він розпочав у 2002 році суддею Новомосковського міськрайонного суду Дніпропетровської області, де пропрацював до 2007 року. Того ж року Микола Пищида Указом Президента був призначений суддею Апеляційного суду Дніпропетровської області. Однак це не єдине місце роботи Миколи Пищиди.

У суддівському досьє, яке розміщене на офіційному сайті Вищої кваліфікаційної комісії суддів, вказано, що чоловік також працював в Апеляційному суді Кіровоградської області з 2012 по 2014 роки, але конкурс на зайняття посади не проходив, бо був єдиний, хто подав кандидатуру на вакантне місце. Пізніше суддя повернувся на попереднє місце роботи у Дніпропетровську область. 

Днями Микола Пищида проходив етап співбесід із  Вищою кваліфікаційною комісією суддів. Громадська рада доброчесності, проаналізувавши інформацію про суддю, виявила важливі факти, на які рекомендувала комісії звернути увагу.

Зокрема у відкритих джерелах оприлюднено звернення ГО "Центр захисту прав людини та протидії корупції" до НАБУ, де стверджується про ймовірну причетність Миколи Пищиди до рейдерської схеми із захоплення квартири. Крім того, в інформації ГРД зазначені посилання на публікації низки інтернет-видань, де діяльність судді нібито пов’язують із «кримінальним авторитетом» Валерієм Грамсом. Під час співбесіди з членами комісії Микола Пищида підтвердив, що знайомий з Грамсом, оскільки той був серед підсудних у справі, яку слухав суддя. Причетність до рейдерських захоплень спростовує, бо, каже, що публікації написані людьми, які не задоволені його принциповою позицією.

Але це не єдине, на що звернула увагу Громадська рада доброчесності. Так, у рішенні йдеться, що син судді Пищида Володимир успадкував квартиру в центрі Дніпра загальною площею 92 кв. м. від свого діда (батька судді), який придбав її в одному з банків у 2015 році. За інформацією з досьє, орієнтовна вартість такого помешкання понад два мільйони гривень. Останнім місцем роботи пенсіонера Миколи Арсентійовича Пищиди була  Дніпропетровська обласна рада ветеранів.

Проаналізувавши декларації Миколи Пищиди за 201320142015 та 2016 роки, ми побачили доволі стандартні доходи сімейства. Чоловік отримує суддівську зарплату, має 10 000 доларів заощаджень та 25 486 гривень прибутку в 2016 році від надання майна в оренду. Ірина Пищида раніше працювала у «ВТБ-Банку» та всі роки отримувала в рази менше, ніж чоловік, а з 2015 року жінці нараховують допомогу по безробіттю. Тобто місячний дохід дружини судді складав трохи менше чотирьох тисяч гривень.

Отже, тепер основним годувальником подружжя є суддя Микола Пищида. Щодо сина, то Володимир Пищида востаннє згадується у паперовій декларації за 2014 рік. Всього за 4 роки родина Пищид задекларувала близько 1,3 млн. гривень доходів.

Цікаво, що суддя не подав вчасно щорічну декларацію за 2017 рік. Станом на 2 квітня декларація судді Пищиди за 2017 рік так і не з’явилась у електронному реєстрі. Швидше за все, він буде пояснювати це технічними проблемами. Однак, за свідченням багатьох декларантів, цьогоріч технічних проблем було набагато менше і ті, хто доклав зусиль – змогли подати декларацію вчасно. Нагадуємо, несвоєчасне подання декларації є порушенням ст. 172-6 КУпАП, за яке передбачена відповідальність у вигляді накладення штрафу від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

У контексті майнових статків судді ми також проаналізували й інші аспекти. Так, у декларації за 2016 рік зазначається, що Микола Пищида власник квартири на 62 кв. м. у Дніпрі та чотирьох земельних ділянок у селі Орлівщина Дніпропетровської області сумарною вартістю 265 511 грн.

Дружина Миколи Пищиди – Ірина володіє будинком на 220 кв. м. у Дніпропетровській області. Право на нього вона набула у 2010 році і на той момент вартість цього майна становила 1 297 284 грн.

На території маєтку суддя будує гараж з літньою кухнею. Ось як виглядає будинок судді.

У 2005 році Микола Пищида взяв кредит у банку на суму 30 000 доларів із строком виплати до 2020 року. У зв’язку з цим земля і помешкання були передані в іпотеку. Але під час співбесіди суддя повідомив, що розрахувався з усіма зобов’язаннями ще в 2010-му.

 

Також у власності подружжя є автомобіль марки Mazda CX9, який Ірина Пищида придбала у 2009 році за 245 000 грн.

 

Вища кваліфікаційна комісія суддів України 28 березня 2018 року не змогла завершити співбесіду з Пищидою Миколою Миколайовичем і вирішила відкласти ухвалення рішення. Отже, питання відповідності судді займаній посаді залишається відкритим.

Розслідування «PROSUD»

You may also like...