Що вони собі насудили: суддя Львівського окружного адміністративного суду Наталія Сподарик

Вища кваліфікаційна комісія на своєму сайті вже прозвітувала про проміжні результати оцінювання суддів. Зокрема, ВККС нарахувала 84% тих, хто успішно пройшов випробування. Тобто більшість дискредитованих в очах суспільства суддів залишаться працювати далі. Постає логічне питання, в чому ж полягає оновлення судової системи, про яку говорив гарант?

Знайомтесь, суддя Львівського окружного адміністративного суду – Наталія Іванівна Сподарик.

Суддя Львівського окружного адміністративного суду Наталія Іванівна Сподарик

Першу освіту Наталія Іванівна здобула у Львівській комерційній академії. У 2001 році пішла працювати в Господарський суд Львівської області на посаду спеціаліста 2 категорії, потім стала помічницею судді у Львівському апеляційному господарському суді. 2007 року Наталія Сподарик здобуває другу освіту, а вже через три роки Указом Президента її призначають у Львівський окружний адміністративний суд на п’ятирічний термін. Після закінчення каденції у 2017 її перепризначили в те саме відомство.

Ми проаналізували декларації Наталії Сподарик за 2013, 201420152016 та 2017 роки. Звітує суддя винятково про свою зарплату. У підсумку за п’ять років вона отримала 958 431 грн нагороди від держави. Її чоловік Петро Гріндзяк працює на Львівській митниці. За аналогічний період він задекларував удвічі менше – 517 766 грн.

Заощадження родина має немалі. Зокрема, станом на 2017 рік у готівці подружжя зберігає 45 500 доларів і 21 000 грн.

Щодо нерухомого майна, то у власності Наталії Сподарик перебуває дві земельні ділянки у Львові по 1000 та 235 кв. м відповідно. Окрім того, чоловік у 2015 придбав ділянку для ведення господарського садівництва, але згодом передав його своїм родичам.

Чоловік Наталії Сподарик Петро Гріндзяк на життя заробляє на митному пості «Південний». З батьками та братом він володіє квартирою на 52 кв. м. у Львівській області.

Крім того, Петро Гріндзяк є одноосібним власником великої квартири у Львові на 135 кв. м.Чоловік отримав помешкання у 2007 році на підставі договору дарування на додаток із підвальним приміщенням. Хто ж ця загадкова особа з таким щедрим подарунком? Під час співбесіди суддя пояснила, що ним був близький друг батьків чоловіка, який покинув Україну. Однак цікаво, що дарувальники користувались цим житлом лише шість років. Як правило, квартири подібних площ коштують пристойних сум. Однак задекларована вартість – 131 435 грн.

Але родина, ймовірно, проживає не у квартирі, а у приватному львівському будинку на 418 кв. м. Зі співбесіди відомо, що маєток теж предмет дарування. Ось як виглядає помешкання.

Вищевказаним майном володіє подружжя державних службовців. А як щодо їхніх батьків? Мати, Сподарик Ярослава Луківна, теж митник, але вже на пенсії. У її власності перебуває автомобільне паркомісце, придбана у 2016 році квартира на 86 кв. м., подарована у 2014 році квартира на 100 кв. м. і подароване нежитлове приміщення на 115 кв. м. Уся ця нерухомість розташована у Львові. Дарувальниками є сестра батька та подруга матері. Аби всі були такі щедрі!

На додаток подружжя у 2008 році приватизувало службову квартиру на 68 кв. м.

Звідки кошти на таке майно в митника? Одразу після завершення роботи заступником начальника митниці на Ярославу Луківну записали частку в приватній компанії ТОВ «М Енд С Трейдінг». Ця юрособа має дозвіл на провадження митної брокерської діяльності. Тобто допомагає імпортерам та експортерам швидше оформлюватися під час перетину кордону.

Ті, хто регулярно оформлює вантажі, знає для розмитнення «без проблем» потрібно заплатити від 50 $ брокеру, і це дійсно пришвидшить процес у рази. По-перше, обіг такої готівки не контролюється належним чином, по-друге, брокери тісно співпрацюють із державними службовцями на взаємовигідних «відкатах», і, по-третє, митники далеко не завжди дають працювати «чужакам». Беручи до уваги впливову посаду Ярослави Сподарик, можна припустити, що працювати фірмі було легко.

Однак якщо вірити судді Наталії Сподарик, нещодавно Ярослава Сподарик продала свою частку в ТОВ «М Енд С Трейдінг». Тож нині фірму контролює її бізнес-партнер.

 

 

У власності свекра Мирона Гріндзяка перебуває дві земельні ділянки по 0,06 га та подарована іншим сином у 2015 році квартира з паркоміцем.

У користуванні подружжя – два транспортні засоби. На батьковому Mercedes Benz ML 350 2011 року випуску пересувається суддя Наталія Сподарик. А чоловік Петро Гріндзяк обрав тещин Audi Q7 2015 року випуску вартістю у 80 тисяч доларів. Одразу після купівлі автівку передали в користування судді. І хоча права користування на обидві машини набуті у 2015 році, у майновій декларації за вказаний звітний період про автомобілі жодної згадки, що може свідчити про порушення.

Отож найкоштовніше майно родини судді було отримано в дарунок. Зважаючи на те, що обдарованими є державні чиновники, це однозначно викликає значні сумніви. А кількість нерухомого майна у власності родини явно не відповідає їхнім доходам. Якби судова реформа реалізовувалась так, як обіцяли суспільству, то такий суддя однозначно не мав би потрапити до оновлених судів.

3 серпня 2018 року Вища кваліфікаційна комісія суддів визнала такою, що відповідає обійманій посаді, героїню нашого розслідування Фазикош Ганну Василівну. У її власності перебуває подарований двоповерховий будинок під Ужгородом неподалік батьків, які теж працювали суддями.

Кандидатуру Сподарик Наталії Іванівни комісія 23 липня теж визнала здатною здійснювати правосуддя по-новому. З огляду на такі обставини можна зробити висновок, що оновлення суддівської гілки влади не відповідає очікуванням громадськості.

Розслідування «PROSUD»

You may also like...