88 справ щодо війни, за якими варто радимо стежити цього тижня: здача батька рашистам, справа Януковича і зґвалтування окупантами вагітної

88 справ щодо війни, за варто радимо стежити цього тижня: здача батька рашистам, справа Януковича і пропаганда проти ТЦК

Київська область

Пропаганда від прихожанки МП. Вікторія Кохановська з Волинської області — активна прихожанка УПЦ МП. СБУ звинувачує її у провокаціях на території Києво-Печерської лаври навесні 2023 року. Як каже слідство, вона “розганяла” у соцмережах стріми, в яких підбурювала людей чинити спротив правоохоронцям та ображала релігійні почуття українців. Крім того, на сторінці у Фейсбуку заперечувала російську збройну агресію, називала війну в Україні “внутрішнім громадянським конфліктом”. Їй інкримінують пропаганду війни. Засідання призначено на 12 вересня о 15:30 у Голосіївському районному суді Києва.

Депортація з Криму. Руслан Ізмайлов до анексії Криму був суддею у Євпаторійському суді, де залишився працювати при окупації. Він, каже слідство, ухвалював рішення про видворення мешканців Криму, підтримуючи російську політику витіснення українців з півострова. Його звинувачують у порушенні законів і звичаїв війни. Засідання призначено на 12 вересня о 10:00 у Деснянському районному суді Києва (in absentia).

Справа Януковича. Віктор Янукович ― проросійський колишній президент України, який втік до РФ після перемоги Революції Гідності. Володимир Богатир ― ексзаступник міністра юстиції України. Їх обвинувачують у насильницькій зміні конституційного ладу та захопленні влади. Засідання призначено на 9 вересня о 12:30 у Дніпровському районному суді Києва (in absentia).

Комісар із Криму. Євгеній Сліпченко ― військовий комісар Красноперекопська та Красноперекопського району Республіки Крим. До окупації півострова був військовим комісаром Красноперекопського об’єднаного міського військового комісаріату, а у 2014 році зрадив присязі і перейшов на службу до росіян і примусово призивав кримців на строкову службу до армії РФ. Йому інкримінують порушення законів і звичаїв війни. Засідання призначено на 11 вересня о 12:30 у Дніпровському районному суді Києва (in absentia).

Провокації в комендантську годину. Віталій Бяльський — мешканець Києва. Як каже слідство, він ходив містом під час комендантської години та провокував конфлікти з військовими й правоохоронцями. Все стрімив у соцмережах. Так він підігравав російським пропагандистам у розхитуванні суспільних настроїв в Україні та видавав розташування блокпостів. Його звинувачують у перешкоджанні законній діяльності ЗСУ. Засідання призначено на 9 вересня о 14:30 в Оболонському районному суді Києва.

Контент від російських каналів. Юрій Дудкін називає себе військово-політичним експертом. СБУ повідомила йому про підозру в підривній діяльності. Слідство встановило, що за завданням і на гроші кураторів з Росії Дудкін створив мережу сайтів. Там він поширював замовний контент, у тому числі від своїх координаторів із російського “Першого каналу” та агенції News Front. Дудкіна затримали. Його обвинувачують у державній зраді. Засідання призначено на 12 вересня о 12:00 у Печерському районному суді Києва. 

“Сябри Волині” та Ленінська комуністична спілка. Михайло й Олександр Кононовичі — брати з Луцька, активні учасники антиукраїнських і проросійських акцій. Вони розповсюджували інформацію про “фашизм” в Україні, особливо на Волині. Їздили в “ЛНР” роздавати дітям “гуманітарку” та провели там пресконференцію разом із проросійськими окупантами, де Михайло заявив, що “саме київська влада йде на ескалацію конфлікту на Донбасі”. СБУ встановила, що вони тісно співпрацюють зі спецслужбами Росії та Білорусі для розхитування ситуації в Україні та “створення інформаційної картинки”. Олександр Кононович є керівником Волинської обласної організації Ленінської комуністичної спілки молоді України, російської общини Волинської області, волинського осередку “Антифашистського комітету України”, білоруської общини “Сябри Волині”. Михайло теж причетний до “Сябрів Волині”, керує обласною організацією Ленінської комуністичної спілки України, молодіжною ГО “Авангард”. Їх обвинувачують у діях, спрямованих на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу. Засідання призначено на 9 вересня о 12:00 у Солом’янському районному суді Києва.

Кримський прокурор. Олександр Пакула — серед тих прокурорів, хто в листопаді 2018 року порушив кримінальну справу проти українських моряків за фактом “незаконного перетину державного кордону РФ”. Мова йде про членів екіпажу катерів ВМС ЗСУ “Бердянськ”, “Нікополь” і буксиру “Яни Капу”. Нагадаємо, 25 листопада 2018 року ці кораблі планово переходили з порту Одеси в порт Маріуполя, коли на них напали російські кораблі. Росіяни взяли українські екіпажі в полон. Тоді Можелянський ухвалив незаконні рішення про взяття під варту українських військових моряків. Пакулу обвинувачують в порушенні законів та звичаїв війни. Засідання призначено на 9 вересня о 14:00 у Солом’янському районному суді Києва (in absentia).

Арешт моряків. Михайло Бєлоусов — суддя з Криму, який після анексії півострова лишився працювати на окупантів. За даними слідства, він був одним із суддів, які ухвалювали рішення про арешт українських моряків, яких у січні 2019 року затримала ФСБ в українських територіальних водах та звинуватила у порушенні російського кордону. Потерпілим у справі є капітан буксира “Яни Капу” Олег Мельничук. Бєлоусову інкримінують порушення законів і звичаїв війни. Засідання призначено на 9 вересня об 11:00 у Шевченківському районному суді Києва (in absentia).

“Смотрящий” від окупантів. Олександр Реймер після окупації Запорізької області перебрався з Криму до Кам’янки-Дніпровської, де став “заступником голови адміністрації”. Він активний діяч партії “Єдіная Росія”, очолював раду при окупаційному міністерстві транспорту Криму. ЗМІ повідомляли, що він брав участь у викраденні зерна з тимчасово окупованої частини Запорізької області та грабував місцевих. У серпні ГУР повідомляло, що спрямувало дрон-камікадзе у його квартиру. Унаслідок вибуху він отримав поранення. Його обвинувачують у порушенні законів і звичаїв війни. Засідання призначено на 11 вересня о 13:00 у Шевченківському районному суді Києва (in absentia).

Соратник Кадирова. “Ахмат” Бісаєв Анзор Саладієвич — командир мобільного загону особливого призначення Росгвардії. Слідство каже, що в березні 2022 року під час окупації Київщини він викрав підлітка. Щоб отримати інформацію, катував його. Бісаєв входить до найближчого оточення Рамзана Кадирова. Його обвинувачують у порушенні законів і звичаїв війни. Засідання призначено на 9 вересня о 15:00 у Бородянському районному суді Київської області (in absentia).

Посилки в Росію. Сергій Іванісов — військовий нацгвардії РФ. За даним слідства, Іванісов виніс із приватного будинку у Блиставиці Бучанського району одяг, взуття, дві машинки для стрижки, нетбук, мобільний телефон. Із Білорусі він надіслав награбоване у Рубцовськ посилкою вагою 5,68 кг. Його обвинувачують у порушенні законів і звичаїв війни. Засідання призначено на 10 вересня о 09:00 у Бородянському районному суді Київської області (in absentia).

Видача ветерана АТО. Віктор Хомицький — мешканець Бучанського району. За даними слідства, наприкінці березня 2022 року він допомагав окупантам. Зокрема, видав адресу проживання ветерана АТО, якого росіяни затримали і катували. Також Хомицький рекомендував позиції у лісосмугах, де вигідно розміщувати воєнну техніку. Обвинуваченому інкримінують держзраду. Засідання призначено на 11 вересня о 10:30 у Бородянський районному суді Київської області.

Посилки через Білорусь. Микита Фатнєв — солдат російської нацгвардії. Як з’ясували слідчі, 24 лютого 2022 року він брав участь в окупації Бучанського району Київської області. У селах Блиставиця та Мироцьке він із іншими нацгвардійцями обкрадав будинки. Награбоване відправляли через білоруську пошту. Фатнєву інкримінують порушення законів і звичаїв війни. Засідання призначено на 11 вересня об 11:30 у Бородянському районному суді Київської області (in absentia).

Катування на Київщині. Сергій Казеічев, Олександр Кочкін та Григорій Синевич — заступник командир роти загону особливого призначення національної гвардії РФ, його заступник і підлеглий. За інформацією слідства, під час окупації Бучанського району вони викрали чотирьох мешканців села Здвижівка, тримали їх у холодному сараї та звинувачували в коригуванні вогню ЗСУ. Для залякування росіяни розстріляли собаку одного із затриманих у нього на очах. Іншого потерпілого військові РФ вивезли в ліс, облили невідомою рідиною та погрожували підпалити. Їх обвинувачують у порушенні законів та звичаїв війни. Засідання призначено на 11 вересня о 12:00 у Бородянському районному суді Київської області (in absentia).

Розстріл автівок під час окупації. Павло Бабаліч — командир 3-ї парашутно-десантної роти ПДД, який у березні 2022 року окупував Київську область. Його позиції були в селі Микуличі. Разом із іншим російським військовим він розстріляв два авто з цивільними. Його обвинувачують у порушенні законів і звичаїв війни. Засідання призначено на 11 вересня о 14:15 у Бородянському районному суді Київської області (in absentia).

Соратник Кадирова. Данило Мартинов — заступник начальника управління федеральної служби військ національної гвардії РФ по Чеченській республіці. За даними СБУ, 5 березня 2022 року Мартинов особисто керував захопленням Бородянського психоневрологічного інтернату з геріатричним відділенням. За його наказами росіяни взяли в заручники майже 500 людей (пацієнти диспансеру, персонал та місцеві жителі), з-поміж яких більше сотні немобільних хворих. Підходи до будівлі замінували, а сам інтернат перетворили на вогневу позицію окупантів. Мартинов керує службою безпеки Кадирова. Його обвинувачують у порушенні законів і звичаїв війни. Засідання призначено на 12 вересня об 11:30 у Бородянському районному суді Київської області (in absentia).

Мародерство під час окупації. Петро Маметьєв ― військовий 64-ої окремої мотострілецької бригади 35-ої загальновійськової армії Східного військового округу РФ. У 2022 році його бригада окупувала Димер. Слідство встановило, що 3 березня Маметьєв разом із іншими солдатами на бронетранспортері з символом “V” заїхали на територію підприємства “Гумка”, виламавши ворота. Там вони вкрали майна на понад 1 мільйон гривень. У списку краденого — гумова плитка, відбійний молоток, зварювальний апарат, бензоріз та відеореєстратор. Маметьєва обвинувачують у порушенні законів та звичаїв війни. Засідання призначено на 11 вересня об 11:00 у Вишгородському районному суді Київської області (in absentia). 

Фільтраційні заходи проти ветеранів. Василь Полтінін — російський сержант, який окупував Київщину у 2022 році. Слідство встановило, що в березні 2022-го в селі Катюжанка він проводив обшуки, аби знайти українських військових і правоохоронців. Полтінін, як встановило слідство, ув’язнив у підвалі школи двох ветеранів АТО і вимагав розказати про розташування позицій ЗСУ, правоохоронців й атовців. Погрожував розстрілом за те, що чоловіки служили у 2014 році на сході України, не давав їм їсти й пити. Свої дії пояснював фільтраційними заходами. Його обвинувачують у порушенні законів і звичаїв війни. Засідання призначено на 11 вересня об 11:00 у Вишгородському районному суді Київської області (in absentia).

Мародерство. Арбі Імерзаєв — російський снайпер-розвідник зі 141-ого спеціального моторизованого полку імені А. А. Кадирова “Сєвєр”. У березні 2022 полк окупував село Катюжанка. Імерзаєв із іншими військовими залізли в будинок місцевої, поселилися там. У день відступу російських військ вони забрали з собою бензопилу та січкарню. Імерзаєва обвинувачують у порушенні законів і звичаїв війни. Засідання призначено на 11 вересня о 12:00 у Вишгородському районному суді Київської області (in absentia).

Єфрейтор із Бурятії. Надбіт Дабаєв — російський військовий, який брав участь в окупації села Гавронщина на Київщині. Слідство вважає, що там він застрелив цивільного, коли вибивав із нього зізнання про службу в ЗСУ. Також він імітував страту кількох місцевих. Йому інкримінують порушення законів і звичаїв війни. Засідання призначено на 11 вересня о 12:00 у Макарівському районному суді Київської області (in absentia).

“Каральні заходи”. Командир відділення лейтенант Олександр Рибас, лейтенант Сергій Тихоньких, сержанти Валех Ємінов і Антон Буренок, молодші сержанти Дмитро Галсанов і Владислав Матвєєв, єфрейтори Роман Ігумнов і Захар Петров, рядові Геннадій Плотніков, Микола Бушуєв та Трохим Іванов. Всі вони — військові 1-го взводу 37-ї окремої мотострілецької бригади, які захопили селище Мотижин у березні 2022 року. Слідство встановило, що чоловіки проводили “каральні заходи”. Під час одного з рейдів росіяни рухалися колоною бронетехніки та розстріляли два легкових авто — загинуло шестеро цивільних. Засідання призначено на 11 вересня о 16:00 у Києво-Святошинському районному суді Київської області (in absentia).

Сайт для виправдовування Росії. Олександр Новак — уродженець Сумської області. Як каже слідство, він створив сайт, де публікував проросійську пропаганду, яка виправдовує збройне вторгнення. Чоловіку інкримінують глорифікацію дій РФ. Засідання заплановано на 10 вересня о 16:00 у Києво-Святошинському районному суді Київської області.

Зґвалтування вагітної. Арслан Саліхов і Рінат Хакімянов — російські військові із 90-ї танкової дивізії, які окупували Броварський район у 2022 році. Слідство встановило, що Хакімянов разом зі ще одним росіянином затримали місцеву жінку в будинку. Вона сказала, що вагітна і просила її не чіпати. Саліхов, йдеться у матеріалах слідства, залишився на вулиці для охорони, а Хакімянов разом зі ще одним військовим по черзі ґвалтували жінку, при цьому вони її били, душили, вибили чотири зуби. Також Саліхов і Хакімянов нібито викрали телефони місцевих і примусили одного чоловіка рити окопи. Їх обвинувачують у порушенні законів і звичаїв війни. Засідання призначено на 9 вересня о 10:00 у Броварському міськрайонному суді Київської області (in absentia).

Розстріл сім’ї. Вадим Овчинніков — командир розвідувального взводу розвідроти 37-ї окремої мотострілецької бригади 36-ї загальновійськової армії РФ. Михайло Жаркой, Алдар Гарматаров, Сергій Зваричевський, Артем Бєліков, Іван Нагуманов — його підлеглі. Як встановило слідство, під час окупації Бучанського району Київщини на початку березня 2022 року Овчинніков наказав підлеглим розстріляти авто із цивільними, які намагались евакуюватися. Внаслідок обстрілу загинуло подружжя та їхня 15-річна донька. Молодша 9-річна донька вижила. Росіянам інкримінують порушення законів і звичаїв війни. Засідання призначено на 9 вересня о 9:20 в Ірпінському міському суді Київської області (in absentia).

Наказ катувати. Георгій Раднатаров — військовий 7-ї окремої мотострілецької бригади РФ. Під час окупації Бучі у 2022 року він із іншими солдатами зайшов до будинку, де за його наказом зв’язали цивільного, погрожували йому вбивством та били. Його обвинувачують у порушенні законів та звичаїв війни. Засідання призначено на 9 вересня о 11:15 в Ірпінському міському суді Київської області (in absentia).

Розстріл цивільного в лісі. Олександр Віселков ― російський сержант, який був серед окупантів Київщини. За наказом командира Муссагалєєва він разом із іншим російським військовим викрав місцевого, який проїжджав на авто через блокпост. Чоловіка вивезли до лісу поблизу селища Дмитрівка, де довго та жорстоко катували, а потім, кажуть слідчі, за наказом Муссагалєєва розстріляли і покинули тіло. Під час розслідування СБУ отримала свідчення російського полоненого, який підтвердив це. Віселкова обвинувачують у порушенні законів і звичаїв війни. Засідання призначено на 10 вересня об 11:15 в Ірпінському міському суді Київської області (in absentia).

Вбивство охоронця. Дмитро Антонніков, Руслан Горошков, Артем Деркач, Денис Монахов — росіяни, які, як стверджують українські правоохоронці, вбивали людей у Бучі. Вони, за версією слідчих, розстріляли 26-річного охоронця супермаркету на вулиці Вокзальній. Їх обвинувачують у порушенні законів та звичаїв війни. Засідання призначено на 10 вересня о 12:10 в Ірпінському міському суді Київської області (in absentia).

Псковський десантник. Андрій Медведєв ― російський військовий, старший розвідник 2 відділення розвідувального взводу 1 парашутного десантного батальйону. Його взяли в полон на Херсонщині. Як встановило слідство, у березні 2022 року Медведєв з іншими російськими військовими, погрожуючи, затримали шістьох цивільних чоловіків у Бучі. Їх допитували, били та погрожували розстрілом. Медведєву інкримінують порушення законів і звичаїв війни. Засідання призначено на 10 вересня о 13:50 в Ірпінському міському суді Київської області.

Полонений росіянин. Микола Карташев — російський військовий, якого взяли в полон на Харківщині. Він служив у 76-ій десантно-штурмовій дивізії південого військового округу РФ. Слідство вважає, що у 2022 році він розстріляв охоронця супермаркета в Бучі. Російські медіа пишуть, що після того він дезертирував, його затримали в Росії, винесли рік умовного терміну й знову відправили на фронт. Карташева взяли в полон, обвинувачують у порушенні законів і звичаїв війни. Засідання призначено на 10 вересня о 16:15 в Ірпінському міському суді Київської області.

Катування в Гостомелі. Хусейн Межидов ― командир тактичної групи батальйону “Південь” бригади оперативного призначення Північно-Кавказького округу військ Росгвардії. Слідство вважає, що за його наказом з 25 лютого до 13 березня 2022 року російські військові захопили в заручники й тримали у підвалах багатоповерхівок майже дві сотні мешканців Гостомеля. Серед потерпілих ― люди похилого віку та діти. Межидов звинувачений у порушенні законів і звичаїв війни. Засідання заплановано на 11 вересня о 12:00 в Ірпінському міськрайонному суді Київської області (in absentia).

Розстріл авто. Григорій Бірюков ― військовий розвідувальної роти 173-го окремого гвардійського розвідувального батальйону 106-ї гвардійської повітряно-штурмової дивізії. За даними слідства, у березні 2022 року він відкрив вогонь по евакуаційній колоні цивільних авто на Київщині. Бірюкова обвинувачують у порушенні законів і звичаїв війни. Засідання призначено на 12 вересня о 10:00 в Ірпінському міському суді Київської області (in absentia).

Вбивство цивільного. Циренжап Будаєв — російський військовий, навідник десантно-штурмової бригади. У березні 2022-го він та інші російські солдати у місті Буча контролювали сектор міста, який частково охоплював вулицю Яблунську. Слідство встановило, що він перевіряв у цивільних телефони в підвалі. Двадцятого березня він убив чоловіка. Його обвинувачують у порушенні законів та звичаїв війни. Засідання призначено на 12 вересня о 9:45 в Ірпінському міському суді Київської області (in absentia). 

Катування та вбивство. Нурсултан Муссагалеєв — командир розвідувального взводу 104-го десантно-штурмового полку 76-ї десантно-штурмової дивізії ЗС РФ, що в березні 2022 року окупував Київщину. Слідство встановило, що його загін перебував на блокпосту під Дмитрівкою, де затримали 29-річного чоловіка. Проглянули вміст телефону, побачили фото будматеріалів і звинуватили його в роботі на українське підпілля. Муссагалеєв разом із іншими росіянами катували чоловіка, аби він “зізнався”, і врешті розстріляли. Муссагалеєва обвинувачують у порушенні законів та звичаїв війни. Засідання призначено на 12 вересня об 11:30 у Києво-Святошинському районному суді Київської області (in adsentia).

Сумська область

Здача координат на Сумщині. Сергій Холщаков ― колишній представник Партії регіонів на Сумщині. Його затримали поблизу лінії оборони в області. Слідство встановило, що Холщова завербували для розвідувально-підривної діяльності — вважають, що він коригував обстріл авіабомбами. Він приховано фотографував військові об’єкти, фіксував координати, а в соцмережах виправдовував Росію. Йому інкримінують державну зраду. Засідання призначено на 9 вересня об 11:30 у Лебединському районному суді Сумської області. 

Директорка школи під час окупації. Олена Кочура з села Бабенкове, що на Харківщині. Під час окупації, каже обвинувачення, вона стала директоркою місцевої школи, впроваджувала освітні стандарти РФ та відправила двох вчителів на “перекваліфікацію” у Курськ. Нині в суді перебуває справа Віктора Кочури, вочевидь її родича, якого звинувачують у посібництві росіянам. Олені Кочурі інкримінують колабораціонізм. Засідання призначено на 10 вересня об 11:00 у Конотопському міськрайонному суді Сумської області.

Харківська область

Злив секретних даних. Михайло Флюк — мешканець Харкова, Діна Шаоцзе — громадянин Китаю, керівник громадської організації “Український центр управління освітою та науковими технологіями”. За версією слідства, вони передавали секретну інформацію Росії. Флюку інкримінують держзраду, а Шаоцзе — шпигунство. Засідання призначено на 9 вересня о 14:00 у Дзержинському районному суді Харкова.

Намісник монастиря. Михайло Пімашин ― архімандрит, намісник чоловічого монастиря на честь Піщанської ікони Божої Матері Ізюмської єпархії УПЦ (МП). Очевидці окупації кажуть, що він освячував російських військових, давав інтерв’ю російським пропагандистам, писав листа помічнику російського патріарха Кирила з проханням про гуманітарну допомогу, казав, що громада підпорядковується РПЦ. Пімашина обвинувачують у виправдовуванні збройної агресії РФ. Засідання призначено на 10 вересня о 12:30 у Дзержинському районному суді Харкова.

Лісівник із Харківщини. Андрій Сидоренко до повномасштабного вторгнення працював старшим майстром лісу Борівського лісництва на Харківщині.Чоловік очолив лісництво під час окупації. Чоловіку інкримінують колабораціонізм. Засідання призначено на 10 вересня об 11:00 у Дзержинському районному суді Харкова.

Житло та їжа для росіян. Михайло Глазков — підприємець із Харківщини. За даними слідства, впродовж березня-вересня 2022 року у селі Чугуївського району він добровільно дав житло російським військовим. Також передавав їм їжу зі свого магазину, торгував із ними. Глазкова затримали. На суді він провину не визнав, доводив, що був вимушений продавати продукти росіянам, адже ті мали зброю. Йому інкримінують колабораційну діяльність. Засідання призначено на 13 вересня о 14:00 у Дзержинському районному суді Харкова.

Коригування по Харкову. Антон Ізмайлов ― безробітний житель Харкова, уродженець Брянська, якого, стверджує слідство, завербували спецслужби РФ. Ізмайлов нібито коригував ракетні удари по Харкову: збирав інформацію про місця базування та маршрути ЗСУ в місті. Його обвинувачують у поширенні інформації про ЗСУ. Засідання призначено на 10 вересня об 11:00 у Комінтернівському районному суді Харкова.

Сприяння “виборам”. Валерій Кучугура — мешканець Куп’янського району Харківської області. За даними слідства, під час окупації у червні 2022 року він став головним спеціалістом сектора внутрішньої політики Шевченківського територіального управління окупаційної адміністрації. Займався організацією “виборів” і роздачею пропагандистських газет. Його звинувачують у колабораціонізмі. Засідання призначено на 9 вересня о 14:10 в Орджонікідзевському районному суді Харкова.

Фермерка. Наталія Проценко — власниця сільгосппідприємства, депутатка Шевченківської селищної ради, обрана від ОПЗЖ. Як встановило слідство, під час окупації громади у 2022 році вона надала своє підприємство росіянам для розміщення та ремонту техніки. Крім цього, організувала продаж збіжжя до Росії. Жінці інкримінують пособництво країні-агресору. Засідання призначено на 11 вересня о 14:30 в Орджонікідзевському районному суді Харкова.

Переобладнання лікарень. Ігор Капленко ― колишній депутат Куп’янської районної ради. У 2022 році під час окупації міста, каже слідство, наказав переобладнати українські лікарні під військові госпіталі росіян. Був “керівником відділу охорони здоров’я військово-цивільної адміністрації Куп‘янського району РФ”. У 2023 році СБУ затримала Капленка. Під час оголошення підозри повністю визнав свою провину. Його обвинувачують у колабораційній діяльності. Засідання призначено на 16 квітня о 10:00 у Червонозаводському районному суді Харкова.

Катування струмом. Антон Політов працював у Луганську старшим уповноваженим “Міністерства внутрішніх справ ЛНР”. В окупованому Вовчанську він у складі членів “міністерства” катував цивільних. Як вказує обвинувачення, у серпні 2022 року він вибивав у місцевого жителя інформацію про іншого мешканця Вовчанська. Використовував струм, гумові кийки, принижував за те, що він українець. Політову інкримінують порушення законів і звичаїв війни. Засідання призначено на 12 вересня о 14:00 у Чугуївському міському суді Харківської області (in absentia).

Російські паспорти. Микола Бутов очолював будинок культури у Вовчанську. Після окупації, з’ясувало слідство, він проводив пропагандистські заходи на підтримку Росії, зокрема до 9 травня та дня російського прапора, танцювальний концерт, присвячений російській армії. Також він проводив урочистий захід, де вручав місцевим російські паспорти. Чоловіку інкримінують колабораціонізм. Засідання призначено на 11 вересня о 14:00 у Чугуївському міському суді Харківської області.

Депутатка від ОПЗЖ. Валентина Іванова — із 2020 року  була депутаткою Великобурлуцької селищної ради від партії ОПЗЖ. У 2022 році почала працювати в адміністрації окупантів — виконувала обов’язки начальника Великобурлуцького управління. Слідство встановило, що вона брала участь у нарадах окупаційної влади та проводила збори місцевих. Їй інкримінують колабораціонізм. Засідання призначено на 11 вересня о 14:30 у Чугуївському міському суді Харківської області. 

Чернігівська область

Розстріл авто з цивільними. Артем Терешонков і Владислав Донгак — російські військові. За даними слідства, вони причетні до розстрілу автомобіля з шістьма цивільними 3 березня 2022 року на виїзді з села Рогощі. Тоді загинули двоє людей, серед них — суддя Чернігівського апеляційного суду Любов Харечко. Їм інкримінують порушення законів і звичаїв війни. Засідання призначено на 12 вересня о 10:00 у Чернігівському районному суді (in absentia).

Донецька область

Збір інформації про ЗСУ. Роман Курганський — мешканець села Єлизаветівка Мар’їнського району. За даними слідства, у березні 2022 року він через Telegram передав співрозмовнику з окупованого Бердянська інформацію про розташування ЗСУ у селі. Крім цього, наприкінці травня дорогою до Бердянська чоловік буцімто збирав інформацію про розташування українських сил, зокрема у селі Новоолександрівка Запорізької області. Обвинувачений провину не визнає. Його адвокатка заявляла, що Курганського неправомірно затримали на блокпосту біля Новоолександрівки під час виїзду автобусом в окупацію. Вона скаржилася, що чоловіку надягнули торбу на голову, відвезли до лісосмуги, незаконно обшукали й допитали на поліграфі. Чоловіку інкримінують несанкціоноване поширення інформації про ЗСУ. Засідання призначене на 12 вересня о 10:30 у Мар’їнському районному суді Донецької області.

“Ополчення Донбасу”. Ігор Безлєр — один із лідерів “ДНР”, керівник “Ополчення Донбасу”, підполковник ГРУ Росії у відставці. Має позивний “Бєс”. Його підозрюють у причетності до вбивства депутата Горлівської міської ради Володимира Рибака у квітні 2014 року. Українське МВС звинувачувало Безлєра у підготовці замаху на главу відомства Арсена Авакова. За даними обвинувачення, Безлєр та його угрупування скоїли чисельні вбивства, терористичні акти на харківській залізниці. Його обвинувачують у порушенні законів та звичаїв війни. Засідання призначене на 9 вересня о 10:00 у Слов’янському міськрайонному суді Донецької області (in absentia).

Прохання накрити “Градами”. Віктор Рибников — мешканець Слов’янська, працював патологоанатомом. За даним слідства, у 2022 році він через соцмережі повідомляв представникам РФ місця базування ЗСУ, вказував місця на карті, просив “накрити” ці координати “Градами” чи “Ураганами”. Під час затримання намагався вбити себе ножем, але його врятували. Рибникову інкримінують несанкціоноване поширення інформації про переміщення ЗСУ. Засідання призначене на 10 вересня о 10:00 у Слов’янському міськрайонному суді Донецької області.

Інформація для ФСБ. Ігор Довганюк — мешканець Слов’янська, працював на місцевому заводі. За даними слідства, він передавав у чат-бот ФСБ інформацію про дислокацію особового складу та озброєння ЗСУ, рух військової техніки. Також він відмічав геолокації гуртожитків, промислових об’єктів і комунальних установ, чітко описував місця прильотів й оцінював їх як “скромні”. Крім цього, писав повідомлення з критикою української мови, волонтерів, демократичних процесів в Україні, брав участь у російських опитуваннях, де як очікування від “СВО” обирав “перемогу РФ та встановлення контролю над всією Україною”. Йому інкримінують несанкціоноване поширення інформації про ЗСУ. Засідання призначене на 9 вересня о 15:00 у Слов’янському міськрайонному суді Донецької області.

Здача розташування ЗСУ в Дружківці. Ірина Дробина — мешканка Донецької області. Як каже слідство, з серпня 2022 року вона надсилала співрозмовнику у Telegram інформацію про розміщення ЗСУ у Дружківці. Жінка перебуває під “нічним” домашнім арештом. Їй інкримінують несанкціоноване поширення інформації про ЗСУ. Засідання призначене на 9 вересня о 10:00 у Дружківському міському суді Донецької області.

Вінницька область

Царьов і Росгвардія. Олег Царьов — колишній народний депутат від Партії регіонів. Як встановило слідство, він фінансує окупантів у Криму. Царьов зареєстрував музей-садибу та санаторій за російським законодавством і найняв для їхньої охорони нацгвардійців РФ. Його звинувачують у фінансуванні дій, вчинених для зміни держкордону України. Засідання призначене на 9 вересня о 9:30 у Вінницькому міському суді (in absentia).

Дніпропетровська область

Розташування HIMARS. Андрій Борисенко жив у Краматорську. За даними обвинувачення, він входив до агентурної мережі РФ і за допомогою месенджерів “Zangi” й “Telegram” у жовтні 2022 року передав росіянам інформацію про розташування вогневих позицій ЗСУ біля Дружківки і Краматорська, які мали HIMARS. Крім цього, у березні 2023 року чоловік повідомив про локацію, з якої ЗСУ здійснювали пуски з HIMARS, а згодом — про наслідки російського удару по позиціям. Борисенку інкримінують держзраду. Засідання призначене на 11 вересня о 15:30 у Дніпропетровському районному суді Дніпропетровської області. 

Депутат із Куп’янська. Олександр Радченко ― засновник і генеральний директор Куп’янського молочноконсервного комбінату. За часів президентства Ющенка очолював місцеву РДА, згодом безуспішно балотувався до Харківської облради від “Батьківщини”. У 2022 році став депутатом Куп’янської райради від “Слуги народу”. Під час окупації міста, каже слідство, співпрацював з росіянами: перереєстрував підприємство у “податковій” окупантів, відкрив рахунки в російському банку, відвантажував продукцію до окупованої Луганщини. У жовтні 2022 року його затримала СБУ. Радченку інкримінують пособництво державі-агресору. Засідання призначене на 10 вересня о 10:00 у Новомосковському міськрайонному суді Дніпропетровської області.

Зґвалтування в окупації. Станіслав Новакович ― боєць оперативно-бойового тактичного формування “Каскад” “ДНР”. За даними слідства, у квітні 2022 року в окупованому місті Рубіжне Луганської області російські військові затримали жінку та помістили її в камеру суду, яку облаштували для утримання українців. Згодом туди прибув Новакович і, розшукуючи жінок для зґвалтування, наказав потерпілій іти за ним. Погрожуючи, що віддасть наказ на її групове зґвалтування, сам зґвалтував її. Він приходив по неї двічі, а на третій раз росіянин-наглядач не дозволив її забрати, адже жінка намагалася вчинити самогубство. Новаковичу інкримінують порушення законів і звичаїв війни. Засідання призначене на 10 вересня о 15:00 у Павлоградському міськрайонному суді Дніпропетровської області (in absentia).

Інформація про скупчення ЗСУ. Житель Дніпра Роман Мошна до повномасштабного вторгнення встановлював металопластикові вікна. Як каже слідство, у 2021 році з ним познайомився через Telegram представник ФСБ та запропонував гроші за інформацію про розташування об’єктів ЗСУ. Як встановило розслідування, Мошна сфотографував і передав росіянину фото розташування військових частин і військкоматів у Дніпрі. Його обвинувачують у державній зраді. Засідання призначене на 10 вересня о 14:30 у Бабушкінському районному суді Дніпра.

Херсонський депутат. Ілля Карамаліков — депутат Херсонської міської ради від Партії Ігоря Колихаєва “Нам тут жити”. За версією слідства, він передавав Росії дані щодо проукраїнських політиків, активістів і правоохоронців. Закликав посадовців регіону співпрацювати з окупантами, а також видав росіянам затриманого місцевими самооборонівцями російського військового. Карамалікова взяли під варту, він провину заперечує. Його звинувачують у держзраді. Засідання призначене на 9 вересня о 14:00 у Жовтневому районному суді Кривого Рогу.

Миколаївська область

Працівниця станції переливання крові. Ірина Мазур працювала реєстраторкою медичного відділу станції переливання крові у Миколаєві. За даними обвинувачення, у березні 2022 року мешканець Херсона, який перейшов на бік РФ, залучив її до агентурної мережі задля підривної діяльності проти України. Жінка мала збирати розвідувальну інформацію. Завдяки посаді вона отримала доступ до списку військових одного з підрозділів і сфотографувала його, щоб передати росіянам. Мазур інкримінують замах на держзраду. Засідання призначене на 10 вересня об 11:00 у Заводському районному суді Миколаєва. 

Переміщення техніки. Як каже слідство, у липні 2022 року Ілона Луценко з ідеологічних мотивів приєдналася до антиукраїнського Telegram-каналу, куди надсилала інформацію про переміщення техніки ЗСУ. Також писала коментарі на підтримку Росії. Її обвинувачують у несанкціонованому поширенні інформації про ЗСУ та глорифікації агресії Росії. Засідання призначене на 10 вересня о 13:30 у Ленінському районному суді Миколаєва.

Співпраця в окупації. Світлана Оголь — мешканка села у Миколаївській області. Її затримали одразу після деокупації та звинуватили у здачі росіянам ветерана АТО з сусіднього села. Та за понад рік судових слухань прокуратура змінила обвинувальний акт. Мовляв, саме здачу ветерана докази не доводять. Проте обвинувачення й надалі наполягає, що у березні 2022 року жінка за пайки видавала росіянам інформацію про односельців, які б могли чинити спротив. Оголь провину відкидає. Її обвинувачують у державній зраді. Засідання призначене на 11 вересня о 14:00 у Ленінському районному суді Миколаєва.

“Помилкові координати”. Дмитро Коноваленко — мешканець Миколаєва. Як каже слідство, через Telegram повідомляв про переміщення техніки та військових ЗСУ. Чоловік переконує, що надсилав помилкові координати, аби заплутати росіян. Його звинувачують у несанкціонованому поширенні інформації про переміщення ЗСУ. Засідання призначене на 11 вересня о 13:30 у Ленінському районному суді Миколаєва.

Суднобудівний завод. Анатолій Іванцов — мешканець Миколаєва. За даними слідства, протягом листопада-грудня 2023 року він передавав через Telegram представнику Росії інформацію про розташування ЗСУ за низкою адрес, зокрема, біля суднобудівного заводу чи військового госпіталю, висловлював припущення щодо проживань військових у селах неподалік. Також на прохання перевіряв розміщення військових на певних локаціях, інформував про блокпости. Чоловіку інкримінують несанкціоноване поширення інформації про переміщення ЗСУ. Засідання призначене на 12 вересня о 12:00 у Ленінському районному суді Миколаєва.

Держзрада Миколаїв — Херсон. Вадим Бердник — мешканець Херсона, Валентина Ємець — жила у Миколаєві. У березні 2022 року, каже слідство, їх об’єднала робота на ворога. Бердник, перебуваючи в окупованому Херсоні, нібито вирішив допомагати росіянам, отримав від них завдання завербувати знайомих із Миколаєва для збору інформації про ЗСУ. Чоловік, каже слідство, зв’язався з Валентиною Ємець і проінструктував її, як безпечно передавати інформацію. Жінка, за даними обвинувачення, повідомляла про розташування зброї та військових ЗСУ. Обом інкримінують держзраду. Засідання призначене на 12 вересня о 10:00 у Центральному районному суді Миколаєва.

Одеська область

Працівниця поліції. Валентина Дмитренко працювала дізнавачем у відділенні Одеського районного управління поліції. Як встановило слідство, жінка поширювала на сторінці в Instagram повідомлення з виправданням збройної агресії РФ. Ці дописи надсилала до приватних чатів колег з районного та головного управління Нацполіції. Також висловлювала свої погляди колегам у спілкуванні. Нині жінку звільнили. Їй інкримінують виправдовування збройної агресії РФ. Засідання призначене на 9 вересня о 15:00 у Київському районному суді Одеси.

“Куліковські хлопці”. Олександр Чередніченко живе в Одесі. За даними слідства, він погодився передавати росіянам інформацію про дислокацію підрозділів ЗСУ і планував вербувати знайомих колишніх співробітників державних і правоохоронних органів. У червні 2022 року у розмові з колишнім податківцем він доводив, що росіяни не вчиняли масових вбивств у Бучі. Переконував, що це “нацики”, а “наші” так не вчинили б. Стверджував, що у разі наступу Росії на Одесу, росіяни не знищуватимуть місто, адже воно “російське” і в Одесі “ все готово, чекаємо команди”. Говорив, що підтягнуться “куліковські хлопці” з Придністров’я й Одесу “звільнять” до осені 2022 року. У розмові з іншим чоловіком він розповів, що через знайомих офіціанток вивідує у військових інформацію про розміщення техніки і зброї — наприклад, про розташування складів з боєприпасами. Чередніченко планував втертися в довіру до цього військового, напоїти його і вивідати інформацію, а за відмову шантажувати би викраденням дитини. У липні 2022 року він розвісив на багатоповерхівці прапор Росії з написом “Одесса — русский город”. Ще один епізод справи стосується викрадення людини, яке обвинувачений вчинив з кількома знайомими. Чередніченку інкримінують колабораціонізм. Засідання призначене на 13 вересня о 12:00 у Київському районному суді Одеси.

Колонія окупантів. В’ячеслав Пащенко був водієм “АТБ” у Херсоні. Під час окупації міста, каже слідство, впродовж червня й липня 2022 року працював на росіян — став молодшим інспектором відділу охорони Північної виправної колонії № 90, яку окупанти захопили. Він охороняв в’язнів і затриманих. Пащенку інкримінують колабораціонізм. Засідання призначене на 11 вересня о 14:00 у Малиновському районному суді Одеси.

ФСБ у Херсоні. Юрій Бєляцький — співробітник 9-го управління департаменту оперативної інформації 5-ї служби ФСБ РФ. Слідство вважає, що за наказом та за участі Бєляцького у березні 2023 викрали та катували жителя Херсона. Квартиру потерпілого пограбували, погрожували дружині та дитині. Чоловіка побили, звʼязали руки пластиковими стяжками, одягнули шапку на обличчя та вивезли в катівню у центрі міста. Там потерпілого катували, били, імітували розстріл, погрожували вбити родину, змусили підписати згоду про співпрацю. Після цього вивезли на перехрестя у центрі Херсона і відпустили. Бєляцького обвинувачують у порушенні законів та звичаїв війни. Засідання призначене на 12 вересня о 15:00 у Малиновському районному суді Одеси (in absentia).

Дані силовиків. Володимир Меланьїн — колишній керівник кримінальної розвідки Управління по боротьбі з організованою злочинністю МВС України. Як каже слідство, його завербували російські спецслужби. За їх завданням він нібито передав особисті дані українських правоохоронців. Чоловіку інкримінують держзраду. Засідання призначене на 9 вересня о 12:00 у Приморському районному суді Одеси.

Незаконний референдум. Наталія Кононенко — мешканка Бериславського району Херсонської області. Як встановило слідство, у вересні 2022 року вона допомагала окупантам проводити незаконний референдум. Зокрема у селі Качкарівка Милівської ОТГ жінка носила урни для голосування, пропонувала односельцям голосувати за приєднання до РФ. Жінку звинувачують у колабораціонізмі. Засідання призначене на 11 вересня об 11:00 у Приморському районному суді Одеси.

Фейкове інтерв’ю з ТЦК. Олександр Сущенко з Одеси погодився на співпрацю з пропагандистом російського “РЕН ТВ”. Як каже слідство, у лютому 2023 року він зняв постановочне інтерв’ю зі знайомим, який зіграв співробітника ТЦК. У ролику повторили пропагандистські наративи про мобілізацію. Чоловіку інкримінують колабораціонізм. Засідання призначене на 12 вересня об 11:00 у Приморському районному суді Одеси.

Прохання обстріляти Одесу. Едуард Ільченко з Одеси. За версією слідства, у липні 2022 року він інформував через чат-бот у Telegram про укріплення ЗСУ в Одесі. Зокрема, про розташування військових у місті, блокпостів, фортифікацій. В одному з повідомлень переслав раніше оприлюднені в мережі фото наслідків ракетного удару по Вінниці та зробив висновок про враження нібито не цивільного об’єкта, а командного пункта. При цьому додав, що варто завдати такого ж удару по Одесі, де є командування Південного округу ЗСУ, військкомат і будинок офіцерів. Ільченку інкримінують несанкціоноване поширення інформації про ЗСУ. Засідання призначене на 13 вересня о 12:00 у Приморському районному суді Одеси.

Рівненська область

Підполковниця СБУ. Анжеліка Кобзєва з 1996 року працює в управлінні СБУ Рівненської області головною спеціалісткою з оперативних питань, має звання підполковниці. За даними слідства, у серпні 2022 року в спілкуванні вона виправдовувала російське вторгнення, представляла війну як внутрішній громадянський конфлікт. У декларації слідчого СБУ з Рівненської області за 2015 рік Анжеліка Кобзєва вказана як мачуха, а батьком зазначений Сергій Кобзєв, котрий також обвинувачується у глорифікації дій РФ. Анжеліка Кобзєва перебуває під домашнім арештом. Її звинувачують у виправданні російської агресії. Засідання призначене на 11 вересня о 10:30 у Рівненському міському суді.

Глорифікація. Сергій Кобзєв — мешканець Рівненської області. За даними слідства, він виправдовував російську агресію, за відповідною статтею його й обвинувачують. Чоловік перебуває під домашнім арештом. Його дружині, яка працювала в СБУ, також інкримінують глорифікацію дій РФ. Засідання призначене на 13 вересня о 10:00 у Рівненському міському суді.

Херсонська область

Очільниця “Херсонтеплоенерго”. Олена Дзекан-Полякова очолювала КП “Херсонтеплоенерго”. Вона продовжила працювати на підприємстві як під час окупації, так і певний час після звільнення міста. “Херсонтеплоенерего” також фігурує у кримінальному провадженні щодо розкрадання 8 млн грн профспілкових внесків під час окупації. Жінці інкримінують колабораціонізм. Засідання призначене на 9 вересня о 10:30 у Херсонському міському суді.

Катування в Херсоні. Віктор Бедрик та Олександр Чичкан — заступник командира і військовий 22-го армійського корпусу берегових військ Чорноморського флоту ВМФ РФ. Як встановила прокуратура, у 2022 році в Херсоні Бедрик і Чичкан тримали щонайменше 11 людей у підвалі апеляційного суду і били їх руками, ногами, палицями та іншими предметами, катували електричним струмом. Слідство встановило, що Чичкан особисто застосовував фізичне насильство до потерпілих. Затримання і допити тривали від 3 до 10 днів. У червні 2022 року від численних травм загинуло двоє чоловіків. Росіян обвинувачують у порушенні законів та звичаїв війни. Засідання призначене на 9 вересня о 13:30 у Херсонському міському суді (in absentia).

Діджей. Олександр Кучерук із Херсонської області був діджеєм. Під час окупації, каже слідство, проводив заходи для росіян, а також повідомляв про базування та переміщення українських військ. Його затримали разом із батьком при спробі виїзду з країни. Кучерук-старший уже отримав вирок за колабораціонізм, адже очолив департамент сільського господарства в окупаційній адміністрації Херсонської області. Кучерука обвинувачують у державній зраді. Засідання призначене на 9 вересня о 14:05 у Херсонському міському суді.

Коментарі для “Єдиної Росії”. Ірина Волкова — мешканка Херсона. За даними слідства, упродовж червня-липня 2023 року жінка писала у коментарях Telegram-каналу діяча “Єдиної Росії” про переміщення ЗСУ, висловлювалася проти української влади та за приєднання до РФ. Волкову взяли під варту, їй інкримінують несанкціоноване поширення інформації про ЗСУ. Засідання призначене на 10 вересня об 11:00 у Херсонському міському суді.

Окупаційна міграційка. Наталія Желтоухова з Херсона. За даними слідства, в окупації вона стала інспекторкою відділу з питань громадянства в “Управлінні федеральної міграційної служби”, що підпорядкована росіянам. Жінці інкримінують колабораціонізм. Засідання призначене на 10 вересня о 13:45 у Херсонському міському суді. 

Податки в окупації. Альона та Дмитро Дубровські — власниця компанії “Херсонавтокомунсервіс”, яка вивозила сміття у Херсон, та її чоловік. За інформацією слідства, вони пішли на співпрацю з росіянами у червні 2022 року, відкрили рахунки підприємства в рублях, платили податки і передавали росіянам матеріальні ресурси. Людей, які відмовлялися обслуговувати росіян, штрафували. Також Дубровська на зборах працівників говорила, що “при Росії будем добре жити”. Обох обвинувачують у пособництві державі-агресору. Засідання призначене на 10 вересня о 14:00 у Херсонському міському суді. 

Криміналістичний центр. Дмитро Боляновський з Херсона за даними слідства під час окупації влаштувався до експертно-криміналістичного центру “Головного управління Міністерства внутрішніх справ” окупантів. Зокрема обійняв посаду начальника відділу дактилоскопічних досліджень. Чоловіку інкримінують колабораціонізм. Засідання призначене на 10 вересня о 15:30 у Херсонському міському суді. 

Тероборонівці Херсонщини. Олег Оселедець — мешканець Білозерки Херсонської області. Як встановило слідство, під час окупації села він з ідеологічних і корисливих мотивів здавав окупантам тероборонівців. За його наведенням окупанти викрали та вивезли до катівні місцевого. Також він ремонтував російську техніку. Його звинувачують у пособництві державі-агресору. Засідання призначене на 12 вересня о 13:00 у Херсонському міському суді. 

Катівня. Вячеслав Малков — у 2020 році очолював Північну виправну колонію № 90 у Херсоні. Упродовж весни-літа 2022 року він співпрацював із окупантами. Як встановило слідство, обійняв посаду окупаційного управління служби виконання покарань. Росіяни влаштували у колонії катівню. Під час розслідування слідчі знайшли документи, які свідчать про роботу Малкова на ворога, зокрема складену ним присягу на вірність Росії. Йому інкримінують колабораціонізм. Засідання призначене на 12 вересня о 10:30 у Херсонському міському суді. 

Коригування обстрілів. Віктор Мельниченко — ексдепутат Корабельної районної ради Херсона. За даними слідства, він був одним із учасників ворожої групи, які коригували ракетно-дронові удари по Херсонщині. За їхнім наведенням армія РФ обстріляла лікарню, церкву та будівлю Національної поліції. Мельниченко “узагальнював” отримані дані і передавав їх місцевому знайомому, який під час окупації Херсонщини пішов на співпрацю з ФСБ. Йому інкримінують держзраду. Засідання призначене на 12 вересня о 10:30 у Херсонському міському суді. 

Здача батька. Максим Абрамович — депутат Станіславської сільської ради. Слідство встановило, що він передавав військам РФ місця перебування учасників руху опору та їхніх рідних. Також Абрамович передав інформацію про свого батька, який мав проукраїнську позицію та виступав проти збройної агресії Росії. Його батька забрали до катівні. Правоохоронці встановили, що Абрамовича призначили в окупаційну адміністрацію під керівництво Сальдо. Чоловіку інкримінують держзраду. Засідання призначене на 13 вересня о 13:00 у Херсонському міському суді. 

Черкаська область

Злив інформації родичу в РФ. Олександра Руська — мешканка Одещини. Впродовж жовтня-листопада 2023 року вона, як каже слідство, повідомляла родичу в Росії про розташування українських військових і наслідки ракетних ударів РФ, зокрема в селах Вилкове й Приморське. Співрозмовник пересилав інформацію представникам російських спецслужб. Жінка збиралася виїхати з країни, під час обшуку у неї знайшли квитки до Росії. Її звинувачують у несанкціонованому поширенні інформації про переміщення ЗСУ. Засідання призначене на 10 вересня о 14:15 у Соснівському районному суді Черкас.

Автори: Анастасія Зубова, журналістка судового напряму МІПЛ; Надія Чучвага, журналістка  МІПЛ

Джерело: Медійна ініціатива за права людини,  МІПЛ

You may also like...