На рахунку 16-річного підлітка шість крадіжок та викрадення авто

Про підліткову злочинність сьогодні говорять багато. У нашій країні ця проблема стоїть досить гостро. Причин її називають декілька. Але, перш за все, винні у цьому суспільство, тобто ми з вами. Хтось не помічає, хтось бачить і мириться, а хтось намагається боротися з цим лихом. Ким в майбутньому будуть юні злодії? На це питання більшість відповість однозначно: швидше за все, ніким. 

16-річний Іван не в перший раз стає героєм оперативних зведень. Старшому слідчому СВ Судакського МВ капітану міліції Наталії Шкляр Ваня давно знайомий. Не так давно він проходив свідком по одній з розслідуваних нею кримінальних справ. Восени цього року Іван і сам став обвинуваченим. Як з’ясували правоохоронці, хлопець з друзями обкрадав не тільки своїх земляків, позбулася свого майна і бабуся хлопця, з житла якої Ваня з приятелем витягли телескоп.

Також нальоту юних злодіїв піддався невеликий магазинчик «Олена». Хто запропонував влізти в торговельну точку – зараз з’ясовують міліціонери. Близько трьох годин ночі Іван разом з трьома неповнолітніми знайомими, переконавшись, що за ними ніхто не спостерігає, розбили віконне скло магазину і проникли всередину. «Улов» нальотчиків вразив. З магазину вони викрали пляшку горілки, понад сто пачок сигарет різних марок, запальнички, і 2800 гривень. В цілому вони завдали господині магазину збитків на суму 4189 гривень.

У ніч з 4 на 5 вересня Іван з друзями пригледіли «безхозний» «Фольксваген», що стояв в одному з дворів. Довго кататися викрадачам не довелося. Невдовзі їх затримали працівники ДАІ.

Як розповіла старший слідчий СВ Судакського МВ капітан міліції Наталія Шкляр, в «послужному списку» Івана шість крадіжок і викрадення, вчинені в змові з неповнолітніми мешканцями міста і 19-річною місцевою мешканкою.

– Сам Іван – з неблагополучної сім’ї, – уточнює Наталя Олексіївна. – Батько хлопця зловживає спиртним, мати – позбавлена батьківських прав. Живе хлопець з бабусею. Часто прогулює уроки. Буває, що й взагалі не з’являється в навчальному закладі. Траплялося й таке, що п’яний батько, не знаючи, де знаходиться його син, приходив до школи і шукав там свого нащадка.

За інформацією капітана Шкляр, вже після здійснення угону, перебуваючи на підписці про невиїзд, Радкевич здійснив ще три крадіжки за попередньою змовою з групою осіб.

Наразі він і 19-річна Валентина знаходяться в СІЗО. Їм обрано запобіжний захід – взяття під варту, і пред’явлені звинувачення за ч. 2 та ч. 3 ст. 185 КК України – крадіжка, вчинена повторно, за попередньою змовою групою осіб, поєднана з проникненням в житло. Решта неповнолітніх зловмисників знаходяться на підписці про невиїзд. Швидше за все, покарання Радкевич отримає реальне, оскільки він досяг віку кримінальної відповідальності, – каже капітан Шкляр. – Він спокійно йде на контакт, зізнається у скоєному, не ухиляється, дає явки з повинною. Але в будь-якому випадку покарання хлопцеві визначить суд. Обвинуваченому загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк до шести років, – говорить слідчий.

(Прізвища фігурантів змінені)

Олена Яценко, ВЗГ ГУМВС України в АР Крим
 

You may also like...