«Кругленька» сума «змусила» затриманого перевтілитись у правоохоронця

7 вересня близько 11 години, на спецлінію «102» міста Одеса зателефонував схвильований чоловік, який повідомив, що двоє невідомих, під виглядом працівників міліції потрапили до квартири однієї з багатоповерхівок міста, побили та пограбували його дружину.

На місце події відразу прибула слідчо-оперативна група Суворовського райвідділу міліції. Перш за все, правоохоронці опитали потерпілу. Перелякана 32-річна жінка, насилу оговтавшись від пережитого нею потрясіння, розповіла, що близько 10:40, коли вона була вдома сама, до її квартири подзвонили. Відчинивши двері, жінка побачила на порозі незнайомого чоловіка в формі працівника міліції. Незнайомець повідомив, що на неї, нібито, надійшла скарга від сусідів, та запропонував жінці зайти до приміщення для з’ясування обставин. Господиня розгубилася і впустила незваного гостя до помешкання.

Та тільки-но «лжеміліціонер» переступив поріг квартири, він з усієї сили вдарив жінку по обличчю, наказав уткнутися обличчям в підлогу і не рухатися, після чого зав’язав скотчем свою жертву. Залишивши зв’язану жінку на підлозі, нападник вийшов за двері і повернувся вже не сам, а з подільником, який відразу ж почав нишпорити по оселі, щось розшукуючи. В цей час перший зловмисник повернувся до господині квартири і, погрожуючи їй ножем, став вимагати гроші у розмірі 30 тисяч доларів. Нарешті, переконавшись, що грошей в помешканні немає, подільники забрали ноутбук, мобільний телефон, фотоапарат та золоті прикраси і залишили місце злочину. Потерпілій вдалося виплутатися з липких тенет та зателефонувати своєму чоловікові, а той у свою чергу вже повідомив про подію співробітникам міліції…

Основним, що насторожило оперативників під час спілкування з постраждалою, було те, що грабіжники вимагали цілком конкретну суму грошей, ніби знаючи, що саме стільки грошей має бути в домі. Тож коли жінка розповіла, що нещодавно приблизно за таку суму вона продала свій будиночок у Миколаївській області, все стало на свої місця. А коли потерпіла заявила, що впізнала голос одного з грабіжників, подальше вже було «справою техніки»…

Отримавши інформацію, міліціонери негайно взялися до роботи. В результаті вдало організованих та проведених оперативно-розшукових заходів, приблизно за добу за місцем мешкання у Комінтернівському районі працівниками Суворовського райвідділу було затримано 27-річного. Як виявилося, мати чоловіка мешкала в тому ж селі на Миколаївщині, де потерпіла мала будинок. Тож грабіжник добре знав свою майбутню жертву. А коли безробітний молодик дізнався, що жінка продала нерухомість і отримала за неї кругленьку суму, ідея поживитися «легкими» грошенятами виникла у нього сама собою.

Прекрасно усвідомлюючи, що сам не зможе постати перед жінкою, яка його добре знає, чоловік запропонував «провернути дільце» своєму знайомому, такому ж непрацюючому 36-річному чоловіку, і той охоче погодився. Вони заздалегідь підготували міліцейську форму, в якій його подільник згодом і зіграв роль «міліціонера»…

Деякий час після затримання «односельчанин» ніяк не хотів повірити в свою поразку, в те, що так, начебто, вдало спланована і продумана до дрібниць операція по збагаченню полетіла шкереберть. Тому він всіляко намагався заплутати правоохоронців, постійно змінюючи свідчення. Однак, під тиском незаперечних доказів, зібраних працівниками міліції, чоловік почав вагатися. А незабаром було затримано і його «помічника». Тож зловмисникам не залишалося нічого іншого, як визнати свою провину та почати говорити правду.

Наразі подільники розкаюються у скоєному. Адже для кожного з них цей злочин став дебютним на кримінальній ниві, а омріяне багатство виявилося звичайнісінькою примарою. Та не дивлячись на це, результат такого «дебюту» може стати цілком реальний – від 7 до 12 років позбавлення волі. Адже саме таке покарання передбачене частиною 3 статті 187 (розбій) Кримінального кодексу України, за якою у відношенні злочинців порушено кримінальну справу.

Світлана Білецька, Суворовський РВ ОМУ ГУМВС України в Одеській області

You may also like...