«Гєпа» спричинив Харківській мєрії збитки в сумі 150 000 гривень

Управлінням боротьби з організованою злочинністю ГУМВС України в Харківській області під час проведення перевірки було встановлено ряд порушень пов’язаних з використанням бюджетних коштів. Так, згідно рішення сесії Харківської міської ради від 27 грудня 2006 року була затверджена міська програма інформатизації на 2007 рік та відповідні кошториси видатків до неї. Контроль за виконанням даного рішення покладався на Секретаря міської ради. Згідно затвердженого кошторису пропонувалось здійснити закупівлю комп’ютерної техніки, серверів та іншого обладнання на суму 1 мільйон гривень.Під час перевірки було встановлено, що секретар тендерного комітету Харківської міської ради затвердив тендерну документацію, до якої включив найменування моделей комп’ютерів, ноутбуків та моніторів, на придбання яких була оголошена процедура закупівлі. В подальшому тендерним комітетом у віснику державних закупівель було розміщено оголошення про закупівлю такої техніки у кількості 62 комплекти на загальну суму 735 тисяч гривень.

У березні 2007 року, скоротивши строк надання тендерних пропозицій, комітет прийняв пропозицію одного із Товариств, як таку що є найкращою. В той же час пропозиції ще двох юридичних осіб були відхилені за формальними ознаками (відсутність підпису на аркушах установи, платіжне доручення прикріплено до конверту, а не вкладено до нього і тому подібне).

У ході перевірки правоохоронцями було встановлено, що засновники та керівництво Товариства, пропозицію якого прийняв тендерний комітет, працюють на керівних посадах та орендують офісні приміщення в Акціонерному товаристві, де засновником є Секретар Харківської міської ради. Обладнання, яке було запропоноване на тендер – ідентичне обладнанню вказаному в тендерній документації Харківської міської ради та було придбане керівництвом Товариства в роздрібній мережі в якості внеску в статутний фонд підприємства.

У квітні 2007 року між даним Товариством та Харківською міською радою в особі міського Голови був підписаний договір купівлі-продажу, згідно якого міська рада придбала комп’ютерну техніку на суму 735 тисяч гривень ( фінансування за рахунок коштів місцевого бюджету). Встановлено, що комплекти обладнання придбані з порушенням вимог Постанови Кабінету Міністрів України № 332, за вартістю яка перевищує граничні норми витрат (не більше 7200 гривень за комплект).

Так, наприклад, були придбані 4 ноутбуки вартістю 13 тисяч гривень кожний, 2 ноутбуки по 23 тисячі гривень, системний блок вартістю 9 тисяч гривень та монітор «Aple-23», який коштує 24 тисячі гривень. Крім того, уся техніка придбана за цінами значно вищими ринку комп’ютерної техніки, що підтверджується висновком фахівця товарознавця.

Усі договори, додаткові угоди сертифікації, акти прийому-передач з боку Харківської міської ради підписані міським Головою, а головою комісії з приймання вказаної продукції був Секретар міської ради.

Як наслідок цих протиправних дій місцевому бюджету спричинені збитки в сумі 150 тисяч гривень, що підтверджується довідкою КРУ в Харківській області та висновком фахівця економіста.

«УК»

You may also like...