Бойовики руху ХАМАС напали на Ізраїль. Кількість вбитих перевищила 600 осіб, серед них дві українки. Хроніка війни (фото, відео)

Поліцейська дільниця в Сдероті, відбита ізраїльськими військовими у бойовиків ХАМАС JACK GUEZ / AFP / SCANPIX / LETA

Палестинський терористичний рух ХАМАС атакував Ізраїль. Бойовики із сектора Гази провели масований ракетний обстріл і проникли на територію Ізраїлю через прикордонні райони. Є загиблі та поранені. Армія оборони країни (ЦАХАЛ) у відповідь на ракетний обстріл почала контртерористичну операцію “Залізні мечі” в секторі Гази.  За офіційними даними, на вечір 8 жовтня, кількість загиблих внаслідок масованого нападу ХАМАС на ізраїльські громади поблизу Гази, перевищила 600 осіб.

Уточнюється, що серед загиблих – десятки солдатів і поліцейських, які загинули в бою. Міністерство охорони здоров’я також підтверджує, що кількість поранених у лікарнях досягла 2 048, у тому числі 20 у критичному стані і 330 важкопоранених. Як повідомлялося, в Ізраїлі загинули дві громадянки України, вживаються заходи щодо організації репатріації тіл загиблих.

Ракети з Гази летять у бік Ізраїлю. Said Khatib / AFP / Scanpix / LETAFatima Shbair / AP / Scanpix / LETA

Ракети з Гази летять у бік Ізраїлю.
Said Khatib / AFP / Scanpix / LETA

Військово-політичний кабінет Ізраїлю  підтримав введення пункту 40 Алеф – це означає офіційне оголошення війни. Цей пункт не вводили в країні з 1973 року.

Ракети з Гази летять у бік Ізраїлю.Said Khatib / AFP / Scanpix / LETA

Ракети з Гази летять у бік Ізраїлю. Said Khatib / AFP / Scanpix / LETA

7 жовтня

Прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху у своєму першому після початку ракетних обстрілів зверненні до нації заявив, що країна перебуває у стані війни, і наказав звільнити поселення, куди проникли бойовики ХАМАС. Раніше війною те, що відбувається, назвав і міністр оборони Йоав Галант, давши вказівку провести набір в армію резервістів.

Наслідки обстрілу Тель-АвіваItai Ron / Reuters / Scanpix / LETA

Наслідки обстрілу Тель-Авіва. Itai Ron / Reuters / Scanpix / LETA

В Ізраїлі оголошено надзвичайний стан. Міністр нацбезпеки Бен-Гвір віддав наказ набрати добровольців до сил правопорядку.

Учасники вечірки біля кібуца Урім на півдні Ізраїлю рятуються під час атаки бойовиківThe Jerusalem Post

Учасники вечірки біля кібуца Урім на півдні Ізраїлю рятуються під час атаки бойовиків. The Jerusalem Post

Бойовики захоплюють цивільних заручників та вивозять їх у сектор Газа щоб створити “живий щит”.

Хватають всіх підряд, жінок, дітей, старих та молодих. Це дуже схожа на перші місяці повномасштабного вторгнення російських загарбників в Україну.

Повідомляється, що бойовиками ХАМАС у своєму будинку захоплено і перевезено до Гази ізраїльського генерал-майора Німрода Алоні, який з 2020 і по серпень 2022 року командував 143-ю дивізією «Газу», що відповідає за оборону кордону з cектором. Про це пише Telegram-канал Центру аналізу стратегій та технологій (Центр АСТ).

Ізраїль цієї інформації не підтверджував.

захоплено і перевезено до Гази ізраїльського генерал-майора Німрода Алоні,

Десятки винищувачів ЦАХАЛу за останні години завдали ударів по 17 військових комплексах і 4 оперативних командних центрах, які належать ХАМАС у секторі Гази. ХАМАС атакував електростанцію Рутенберг, другу за величиною в Ізраїлі. Вона розташована на узбережжі Середземного моря, у місті Ашкелон. ЗМІ опублікували фото, на якому видно стовпи диму над територією електростанції після удару.

ХАМАС атакував електростанцію Рутенберг

У східному Єрусалимі кілька молодих людей вийшли на вулиці з прапорами палестинського руху, розповіли місцеві жителі. Ізраїльським військовим довелося застосувати сльозогінний газ. Про заворушення також повідомляли на Західному березі річки Йордан.

Між сторонами почалися переговори про долю захоплених заручників. Зустріч відбувається в місті Офакім у південній частині Ізраїлю. Точна кількість заручників невідома. За повідомленнями в соцмережах, узятих у полон ізраїльських військових вивозять на машинах у сектор Газа.

Ізраїлю поки що не вдалося повернути жоден з атакованих бойовиками регіонів на півдні країни. ЗМІ називають напад ХАМАС несподіваним і безпрецедентним за своїм масштабом за багато років.

Лідер ХАМАС помолився молиться за успіх бойовиків.

По сектору Газа почали пускати ракети. Сили Ізраїлю стверджують, що б’ють по позиціях ХАМАС.

Наслідки ізраїльських ударів по ГазіMohammed Salem / Reuters / Scanpix / LETA

Наслідки ізраїльських ударів по Газі. Mohammed Salem / Reuters / Scanpix / LETA

З початку чергового загострення конфлікту на Близькому Сході ще у 2021 році, коли бойовики Хамас випустили по Ізраїлю майже 1000 ракет, Росія спробувала виступити в ролі арбітра між Ізраїлем і рухом ХАМАС, який контролює сектор Газа. Руху, визнаному терористичним у США, ЄС та Ізраїлі, є дуже важливою підтримка Росії. Керівники ХАМАСу багато разів зустрічалися з представниками російського МЗС, включаючи його голову Сергія Лаврова.

Російські дипломати тоді у травні 2021 року, після того, як війна в Ізраїлі спалахнула з новою силою, відкрито встали на сторону Палестини та бойовиків руху ХАМАС.

Сергій Лавров та Ісмаїл Ханія (Фото: МЗС Росії)

Сергій Лавров та лідер ХАМАС  Ісмаїл Ханія на зустрічі у Москві (Фото: МЗС Росії)

ХАМАС увесь час продовжує війну з Ізраїлем; при цьому лідери руху вважають, що їх підтримують усі палестинці. Головним методом бойовиків руху залишається залякування мирного населення, щоби змусити Ізраїль піти на компроміс.

Сьогодні в РФ звинуватили Захід у атаці бойовиків на Ізраїль:

“Нинішню масштабну ескалацію обстановки розцінюємо як черговий вкрай небезпечний прояв замкнутого кола насильства, який є прямим наслідком хронічного невиконання відповідних резолюцій ООН та її Ради Безпеки та фактичного блокування Заходом роботи близькосхідного «квартету» міжнародних посередників у складі Росії, США, ЄС та ООН.” – заявила представниця російсько-фашистських загарбників Марія Захарова.

8 жовтня

Поліцейська ділянка в Сдероті, відбита ізраїльськими військовими у бойовиків ХАМАСJACK GUEZ / AFP / SCANPIX / LETA

Поліцейська дільниця в Сдероті, відбита ізраїльськими військовими у бойовиків ХАМАС. JACK GUEZ / AFP / SCANPIX / LETA

ЦАХАЛ та спецслужби Ізраїлю витіснили з території країни або знищили більшу частину бойовиків ХАМАС, які прорвалися напередодні із сектору Газа. Деякі з них взяті у полон. У населених пунктах Беері та Офакім військовим вдалося звільнити заручників, пише Jerusalem Post. У місті Сдерот взято захоплену бойовиками поліцейську дільницю, вбито десятьох бойовиків ХАМАС. При цьому в ряді місць зіткнення продовжуються, у ХАМАС стверджують, що бойовики угруповання, як і раніше, перебувають у кількох ізраїльських містах.

Бойові дії розпочалися також на кордоні Ізраїлю з Ліваном. Бойовики угруповання «Хезболла» випустили по базах ЦАХАЛ кілька десятків ракет і снарядів, ізраїльська армія завдала артилерійських ударів у відповідь.

Ізраїльтяни вимагають відплати та жорстких заходів уряду. Багато хто каже, що цього разу «Хамас» має бути знищений: або «Хамас», або це уряд. Прем’єр-міністр Біньямін Нетаньяху у зверненні до нації сказав, що війна займе час і буде важкою. Активно обговорюється наземна операція, але перед владою стоїть важке завдання – бойовики набрали десятки заручників.

You may also like...