Начфіну військової частини, який викрав 4 мільйони і втік до РФ, дали 11,5 років ув’язнення

Вищий антикорупційний суд визнав колишнього начальника фінансово-економічної служби військової частини А0563 Андрія Квіреля винним у заволодінні коштами військової частини шляхом зловживання службовим становищем.

Про це повідомляє «Судовий репортер» із посиланням на вирок від 19 лютого, яким визнано доведеним, що посадовець підробив документи і заволодів понад 4 млн грн під виглядом виплат військовослужбовцям.

Це були зарплати за листопад 2014 року для військовослужбовців, які виконували завдання із оборони та захисту України на території Донецької області.

У листопаді 2014-го гроші виплатили на підставі документів, що містили підроблені підписи начальника військової частини та бухгалтера фінансово-економічної служби.

Квіврель забезпечив перахування близько пів мільйона гривень на власний рахунок і решти коштів на банківські картки 11 осіб, які нічого про це не знали.

Надалі протягом тижня гроші зняли готівкою у банкоматах у смт. Рокитне, Київської області, місті Києві, місті Охтирка, Сумської області та місті Суми. Із невідомих причин Квірель залишив на карткових рахунках 819 тисяч гривень.

Суд допитав декілька власників цих банківських рахунків, які розповіли, що ніколи не служили в тій військовій частині і не мали таких карток.

Один свідок пояснив, що картковий рахунок у банку відкрив за домовленістю із незнайомими людьми, які обіцяли йому взамін за картку 1 000 гривень. Йому надійшло смс-повідомлення, що на цю картку зараховано 330 000 грн., яких він особисто не знімав.

Ще олин чоловік сказав, що віддав свою картку знайомоу за 200 гривень. А інший повідомив, що втратив свій паспорт.

Після подій із перерахування коштів Квірель не вийшов на роботу і 20 листопада 2014-го за підробленими документами вилетів до Москви.

7 серпня 2015 року утікач отримав у Росії тимчасовий притулок, а 30 листопада 2016 паспорт громадянина РФ. У 2017-му Квірель змінив прізвище і отримав новий російський паспорт. 11 грудня 2020 року на території РФ в рамках запиту про міжнародну правову допомогу йому особисто вручено повідомлення про нову підозру.

В Україні Квіреля судили заочно. Адвокат із безоплатної вторинної правової допомоги повідомив, що не знає позиції клієнта щодо висунутого обвинувачення.

Суд призначив колишньому посадовцю 11 років і 6 місяців тюремного покарання з конфіскацією усього майна. Також суд задовольнив цивільний позов військової частини до, постановши стягнути з обвинуваченого 3,5 млн грн, якими він фактично розпорядився.

You may also like...