Під виглядом запчастин до сільгосптехніки з України намагалися вивезти археологічні артефакти

З України до США під виглядом запчастин до сільськогосподарської техніки хотіли вивезти археологічні артефакти часів пізнього середньовіччя.

Про це у Facebook повідомила Київська митниця, інформує УНН.

“Київські митники під час перевірки міжнародного поштового відправлення, яке прямувало із Запоріжжя до Америки, виявили автентичні зразки оправи холодної зброї часів другої половини XVII-XVIII сторіч, що мають історичну та культурну цінність. Виявлене – здобич, імовірно, “чорних археологів”, – ідеться у повідомленні.

Як зазначили, шість старовинних предметів з металу відправниця задекларувала як запчастини до сільгосптехніки вартістю 10 доларів США.

Експерти Національного музею історії України визначили, що виявлені речі – це ковані та литі залізні хрестовина, навершя руків’я та наконечники піхов до шабель, а також декоративна накладка для верхнього одягу військових.

“Ці предмети були розповсюджені у Східній Європі в часи пізнього середньовіччя. Дані артефакти мають історичну та культурну цінність. Всі вони – археологічного походження, адже мають ознаки тривалого перебування в землі”, – ідеться у повідмоленні.

Оскільки пересилання культурних цінностей за межі України у міжнародних поштових відправленнях заборонено, всі предмети було вилучено.

You may also like...