Засуджено жительку Одещини, яка вчиняла домашнє насильство над співмешканцем

150 годин громадських робіт – таке покарання призначив їй місцевий суд.

Досудовим слідством було встановлено, що 50-річний чоловік з 45-річною жінкою жили родиною і вели спільне господарство більше чотирьох років.

Спочатку сімейні проблеми вони вирішували мирним шляхом, а згодом під час з’ясування відносин дружина почала проявляти агресію, висловлюватись на адресу чоловіка нецензурною лайкою, принижувати його гідність, погрожувати побиттям. Останній був змушений звертатись в поліцію.

Жінку поліцейські поставили на превентивний облік за категорією «кривдник» та протягом минулого року склали відносно неї чотири адміністративні протоколи за ст. 173-2 Кодексу України про адміністративні правопорушення, якою кваліфікується домашнє насильство. Розглянувши надані поліцейськими матеріали, суд призначав правопорушниці покарання у вигляді штрафів.

Дільничний офіцер поліції неодноразово проводив з громадянкою профілактичні бесіди та роз’яснював, що вчинення систематичного домашнього насильства може обернутися для неї кримінальною відповідальністю. Проте, ані ухвали суду про покарання, ані застереження дільничного не зупинили правопорушницю. Належних висновків вона для себе не зробила, домашнє насильство в родині набуло систематичного характеру. Тож поліцейські, після чергового звернення чоловіка, розпочали відносно кривдниці провадження за статтею 126-1 Кримінального кодексу України.

Проведена в рамках досудового слідства судово-психологічна експертиза довела, що внаслідок вчиненого відносно потерпілого систематичного домашнього насильства у нього розвинулись негативні зміни в психоемоційному стані, соціальному функціонуванні. На підставі зібраних доказів слідчі під процесуальним керівництвом Любашівської окружної прокуратури висунули фігурантці обвинувачення в умисному систематичному вчиненні психологічного насильства щодо особи, з якою перебуває у сімейних відносинах, що призвело до психологічних страждань та погіршення якості життя потерпілого.

Обвинувальний акт слідчі скерували до суду, який, дослідивши отримані докази та врахувавши щире каяття обвинуваченої, призначив їй покарання у виді 150 годин громадських робіт.

Подільське районне управління поліції Одещини

You may also like...