Завершено розслідування щодо масштабної схеми ухилення від мобілізації на Київщині

Працівники ДБР завершили досудове розслідування безпрецедентно масштабної схеми ухилення від мобілізації, в якій були залучені посадовці військкоматів Києва та області, спільники з інших областей України.

Після ознайомлення сторонами захисту з матеріалами розслідування справа буде передана до суду.

Нагадаємо, ДБР спільно з СБУ викрило цю схему наприкінці 2023 року.

Організував оборудку колишній начальник Київського обласного військового комісаріату, який вийшов на пенсію, проте зберіг необхідні зв’язки. Під його контролем інші учасники злочинної організації вносили завідомо недостовірні дані до довідок ВЛК та військово-облікових документів про зняття чоловіків з обліку через непридатність до військової служби за станом здоров’я.

Також учасники угруповання надавали «клієнтам» поради та вказівки щодо місць та способу перетину державного кордону України.

Організатор чітко продумав структуру злочинного угруповання. Одна частина відповідала за підбір клієнтів, інша за незаконне оформлення документів. Представники обох «гілок» для конспірації між собою не перетиналися.

Вартість «послуги» складала від 6 до 10 тисяч доларів США з однієї особи в залежності від стартового пакета документів. Клієнтами були як вчорашні студенти, так і банкіри з дорослими синами. ДБР повідомлено про підозру у вчиненні 11 епізодів видачі підробних документів.

У ході слідства з’ясувалось, що колишній начальник Київського обласного військового комісаріату долучив до оборудок свого сина та колишню дружину, які нещодавно отримали підозри у створенні та участі у злочинній організації, незаконному переправленні осіб через державний кордон, ухилення від призову на військову службу під час мобілізації, зловживанні впливом.

Іншим учасникам схеми– начальнику третього відділу Бучанського РТЦК та СП, голові ВЛК Макарівського району, колишньому працівнику Київського обласного військкомату було раніше повідомлено про підозри за цими ж статтями.

У подальшому працівники ДБР продовжать розслідування у межах іншого кримінального провадження щодо інших посадовці військкоматів, які могли брати участь у схемі.

Процесуальне керівництво здійснює Київська спеціалізована прокуратура у сфері оборони Центрального регіону.

ДБР

You may also like...