Дискваліфікацію української шаблістки Ольги Харлан знято, вона зможе продовжити змагання

Дискваліфікацію української шаблістки Ольги Харлан, яка відмовилася потиснути руку росіянці Ганні Смирновій, що виступала під нейтральним прапором, на ЧС із фехтування, знято.

Про це написало італійське видання La Repubblica, саме в цій країні проходить Чемпіонат світу. Спортсменка зможе взяти участь у турнірі на ЧС “для відбору на Олімпіаду”, пише видання.

Image

Відсторонення спортсменки, яка відмовилася потиснути руку росіянці Анні Смірновій  після перемоги у індивідуальному турнір було “призупинено”: це рішення прийняв Виконавчий комітет FIE, який має повноваження втручатися в рішення, вже видані під час Кубка світу.

Цей епізод мав багато політичних наслідків, включаючи, жорстку позицію української влади. Уряд Італії також звернувся за поясненнями з листом від міністра спорту Андреа Абоді, адресованого Коні, Федеральній комісії та організаційному комітету Чемпіонату світу.

Сьогодні Міжнародний олімпійський комітет, як повідомив міністр молоді та спорту України Вадим Гутцайт із посиланням на листа від президента Міжнародного олімпійського комітету Томаса Баха, кваліфікував до участі в Олімпіаді-2024 українську фехтувальницю Ольгу Харлан.

У документі президент МОК висловлює підтримку українській спортсменці, яку Міжнародна федерація фехтування (FIE) дискваліфікувала після відмови потиснути руку фехтувальниці з РФ Анні Смирновій.

«Зважаючи на вашу унікальну ситуацію, МОК виділить для вас додаткове місце на Олімпійських іграх 2024 року в Парижі на випадок, якщо вам не вдасться кваліфікуватися у період, що залишився», – йдеться в листі.

27 липня Міжнародна федерація фехтування (FIE) дискваліфікувала українку Ольгу Харлан після її відмови потиснути руку фехтувальниці з РФ Анні Смирновій, яка виступала в «нейтральному» статусі. Харлан відмовилася потиснути суперниці руку, як цього вимагають правила. Натомість українська спортсменка пропонувала росіянці «стукнутися» зброєю на заміну цього жесту.

Смірнова не стала цього робити, а згодом майже 50 хвилин сиділа на доріжці, очікуючи на офіційне завершення поєдинку.

Відзначимо, що до березня 2022 року президентом FIE був російський олігарх Алішер Усманов, який опинився під санкціями як один із російських олігархів, наближених до президента РФ Владіміра Путіна.  Цікаво й те, що Членами Виконкому Міжнародної федерації фехтування (FIE) є такі персонажі як представник Мексики Віталій Логвін, та Казахстану Олег Пєсков.

You may also like...