Cуїцидальна пора на Івано-Франківщині: хроніка самогубств

На Івано-Франківщині ледь не щодня хтось намагається звести рахунки з життям. Одні вистрибують з вікон власних помешкань, інші ріжуть собі вени чи лізуть у зашморг. Правоохоронці зазначають, що нині кількість самогубців, порівняно з відповідним періодом минулого року, збільшилась на 40 відсотків. Причин, через які люди намагаються вкоротити собі віку, чимало.

  Цьогоріч на Івано-Франківщині зашкалює кількість самогубств. Восени вкоротили собі віку понад два десятки прикарпатців. Найбільш «популярний» спосіб – суїцид через повішання.

Минулого тижня 22-річна жителька Бурштина повісилася у власній квартирі. А в Івано-Франківську по вулиці Коновальця 29-річний місцевий мешканець вчинив суїцид через повішання у під’їзді. Це сталося 6 грудня. У Калуші 78-річна жінка вчинила спробу суїциду, вистрибнувши з вікна власної квартири на 4-му поверсі. Потерпіла була доставлена в реанімаційне відділення Калуської центральної районної лікарні, де померла від отриманих травм. Подібний випадок був зафіксований в обласному центрі раніше. Тоді 54-річна жінка покінчила життя самогубством, вистрибнувши з вікна власного помешкання на 8-му поверсі 9-поверхового житлового будинку.

Один з найрезонансніших суїцидів трапився в середині вересня у Тисменицькому районі, де 44-річний чоловік під час сімейної сварки убив 71-річного батька та 79-річну матір, а відтак позбавив життя себе. Працівники міліції, які негайно виїхали на місце події, з’ясували, що до насильницької смерті подружжя пенсіонерів причетний їх син. Чоловік ніде не працював і практично жив за рахунок батьків. У тому, що скоїв подвійне вбивство, він зізнався у передсмертній записці. Міліціонери знайшли його повішеним у господарській будівлі. Виявилося, що під час чергової суперечки з батьками чоловік у саду кухонним ножем заподіяв матері тілесні ушкодження, від яких вона померла на місці. З батьком він розправлявся за допомогою ножа та сокири у стодолі. Батька медики застали ще живим, однак врятувати його не вдалося.

povesilsia_136886887137_144230015040

А в листопаді на Рожнятівщині пенсіонер під час сімейної сварки зарізав дружину, а потім повісився сам. Про виявлення в одному з сільських помешкань тіла 73-річної господині зі слідами насильницької смерті правоохоронцям повідомили працівники «швидкої допомоги», які прибули за викликом сусідів.

На місце події негайно виїхала слідчо-оперативна група Рожнятівського райвідділу внутрішніх справ. Працівники міліції, з’ясовуючи обставини вчинення вбивства жінки, під час обстеження будинку виявили мертвим і її 76-річного чоловіка. Його знайшли повішеним у коморі. Як виявилося, пенсіонер кілька разів ударив жінку кухонним ножем. Від отриманих ран шиї, грудної клітки та живота вона померла на місці. В будинку, де вони мешкали з сім’єю дочки, на той час нікого не було. Після скоєного чоловік покінчив життя самогубством.

Загалом, упродовж цього року на Івано-Франківщині вчинено майже сотню самогубств, що становить 40 відсотків від загальної кількості смертей від нещасних випадків. Цікаво, що більшість самогубств здійснює сільське населення. Не варто навіть нагадувати про те, що селяни на Прикарпатті переважно безробітні, а інфраструктура закладів культури, активного проведення дозвілля в сільських населених пунктах практично відсутня. А лідером у сумному списку міст області, де скоюється найбільше самогубств, є Івано-Франківськ. Це, зрештою, також не дивно, адже тут мешкає понад 200 тисяч осіб, а це приблизно сьома частина населення області. Психологи кажуть, що до групи ризику входять самотні чоловіки, старші cорока років, а також люди в стані алкогольного сп’яніння та підлітки.

Спеціалісти пояснюють збільшення кількості людей, які хочуть вкоротити собі віку, тим, що проблеми в країні накладаються на особисті негаразди окремої людини. Зрештою, багато учасників бойових дій схильні до самогубств. У момент затишшя на Донбасі все більш актуальним стає питання психологічної реабілітації українських військових, які взяли участь в АТО. За даними Міністерства оборони, з 2014 року з життям покінчив 171 український солдат, однак добровольці, які працюють з ветеранами, вважають, що насправді таких випадків набагато більше.

За статистикою Всесвітньої організації охорони здоров’я, Україна входить у категорію країн з високим і найвищим рівнем самогубств у Східній Європі. Згідно з офіційними даними ВООЗ, щорічно добровільно з життям у країні прощаються близько 12 тисяч осіб, серед яких, як правило, чоловіки у віці 25-45 років.

За словами психологів, класифікуючи основні причини самогубств дітей та дорослих, можна зробити висновок, що до більшості цих трагедій призвела байдужість тих, хто поряд, здебільшого близьких людей, які вчасно не помітили, що з їхніми рідними не все гаразд. Найчастіше підлітки вчиняють суїцид через конфлікти з батьками та однолітками (однокласниками), також через ревнощі, сварки між хлопцем та дівчиною, нерозділене кохання, скрутне сімейне матеріальне становище, втрату близької людини, пияцтво одного з батьків. У дорослих майже такі самі причини, до яких хіба що додаються власний алкоголізм або ж звістка про невиліковну хворобу.

Водночас, за даними правоохоронців, діти та підлітки, які вчинили самогубство, жили як у благополучних, так і в неблагополучних сім’ях. У перших вони, як правило, потерпали від браку уваги та спілкування, натомість у неблагополучних родинах мають місце конфлікти з батьками. Окремий контингент – діти заробітчан, які, окрім висланих батьками грошей, не мають більше нічого і нікого. Вони ростуть замкненими, неохоче ідуть на контакт. І саме на них, за словами поліції, слід звертати особливу увагу.

Хроніка самогубств

  • 10 вересня. 44-річний мешканець Тисменицького району під час сімейної сварки убив батька та матір, а відтак позбавив життя себе.
  • 19 вересня. У лісі поблизу Микуличина знайшли тіло 32-річного лучанина, якого вважали зниклим безвісти. Чоловіка знайшли повішеним у лісовому масиві урочища Ділок. Згодом у Івано-Франківському СІЗО повісився затриманий. Чоловік, якого затримали за підозрою у виробництві наркотиків, повісився в приміщенні для проведення слідчих дій.
  • 27 жовтня в Надвірній у житловій квартирі покінчив життя самогубством 44-річний чоловік, який повісився на опалювальній батареї. Того ж дня на вулиці Хоткевича в Івано-Франківську працівники пожежно-рятувальної служби по висувній драбині проникли у квартиру через вікно та відчинили вхідні двері. У квартирі виявили тіло власника, 35-річного чоловіка, з ознаками вчинення суїциду.
  • 8 листопада в Івано-Франківську, вистрибнувши з 8-го поверху, загинула 54-річна жінка. Разом із тим за добу повісилися двоє чоловіків. Самогубства трапились у Калуському та Тисменицькому районах.
  • 17 листопада у Ворохті 26-річний місцевий мешканець підірвався на гранаті після сварки з дружиною.
  • 28 листопада 24-річний житель Верховинщини вистрілив собі у голову з мисливської рушниці поблизу власного дому.
  • 4 грудня 78-річна калушанка вчинила суїцид, вистрибнувши з вікна. Потерпілу госпіталізували в реанімаційне відділення Калуської райлікарні, але від отриманих травм жінка померла.

Автор: Марко БАБИК, Галицький Кореспондент

You may also like...