Ізраїль заклав вибухівку у 5000 пейджерів Хезболли – Reuters

За даними ЗМІ, зовнішня розвідувальна служба Ізраїлю (Моссад), кілька місяців тому заклала вибухівку у 5000 пейджерів, які отримали члени ліванського угруповання Хезболла.

Такою інформацією з агентством Reuters поділилось кілька джерел, зокрема високопосадовець у ліванських силах безпеки.

Ця операція стала безпрецендентним порушенням безпеки Хезболли, внаслідок якої одночасно вибухнуло кілька тисяч пейджерів по всьому Лівану. Загинуло дев’ять осіб, ще близько 3000 зазнали поранень, зокрема бійці Хезболли та посол Ірану.

Після інциденту Хезболла пообіцяла “суворе покарання, яке повинен очікувати підлий ворог (Ізраїль) у відповідь на бійню у вівторок”.

Кілька джерел повідомили, що Моссад, ймовірно, готував операцію багато місяців. Ліванське джерело сказало, що Хезболла замовила 5000 пейджерів у тайванської компанії Gold Apollo і їх доставили до Лівану на початку 2024 року.

Засновник Gold Apollo Сюй Чінг-Куанг повідомив, що їхня компанія не виготовляє пейджери. Цим займається компанія BAC, яка має ліцензію на бренд його компанії. Він додав, що BAC – це європейська компанія, однак не назвав її конкретне місцезнаходження.

“Продукт був не нашим. На ньому був лише наш бренд”, – сказав він.

Джерело з Лівану ідентифікувало фотографію моделі пейджера, AP924, який, як і інші пейджери, бездротовим способом приймає та відображає текстові повідомлення, але не може здійснювати телефонні дзвінки. У заяві Gold Apollo мовиться, що модель AR-924 виробляла та продавала BAC.

Два джерела сказали, що бойовики Хезболли використовували пейджери як низькотехнологічний засіб зв’язку, аби Ізраїль не міг відстежити їхнє розташування. Однак ліванське джерело додало, що пейджери були модифіковані Моссадом ще на етапі виробництва.

“Моссад встановив всередину пристрою плату з вибуховим матеріалом, який детонує через код. Його дуже важко виявити, навіть з допомогою спецзасоба чи сканера”, – сказало джерело.

Відтак 3000 пейджерів вибухнули одночасно, коли їм надіслали закодоване повідомлення, щоб активувати вибухівку. За повідомленням, у пейджерах було закладено близько 3-х грамів вибухівки. // Букви

You may also like...