Переваги і недоліки споживчих боргів

У цій статті описано, чим шкідливі споживчі борги. Розглянуто, чому не варто брати споживчі кредити.

У багатьох сучасних людей є борги. Деякі сприймають їх як само собою зрозумілі речі. 70% сімей мають споживчі кредити. Вони хочуть жити зараз, ні в чому себе не обмежуючи. Ці люди бояться, що знайомі назвуть їх скупцами. Тому вони купують побутову техніку, одяг та інші речі, які їм, по суті, і не потрібні, часто відвідують клуби і ресторани, набувають дорогу машину і так далі. Як правило, такі люди розплачуються за все кредитками. Вони хочуть відчути себе багатими людьми, не замислюючись про майбутні проблеми.

Але ж борги мають властивість накопичуватися. Деякі люди посилюють цю проблему, беручи нові кредити, щоб погасити старі. На якийсь час проблеми йдуть, але в будь-якому випадку повертаються. Таке життя заводить людей в боргову яму.

Слід зазначити, що борги бувають різні. Якщо підприємець бере гроші в борг для розширення свого бізнесу і збільшення доходу, такий кеш кредит можна назвати хорошим. А ось споживчі борги (на меблі, побутову техніку, телефони, відпустку, особистий автомобіль і так далі) є нерозумними. Без всіх цих речей можна обійтися. Їх слід купувати тільки за готівку. Те, що людина хоче, не рівнозначно тим речам, яких він потребує.

У споживчих боргів немає плюсів. Вони деструктивні. Вони вбивають мотивацію до роботи і часто ведуть до величезних проблем. Існують короткострокові та довгострокові рішення проблем. При вирішенні короткострокових (уявних) проблем людина віддаляється від своєї довгострокової мети.

Всі хочуть розбагатіти. Але, якщо брати кредити, щоб зараз жити як багатий чоловік, то зникає мотивація до досягнення цілей. Адже людина побачить, що не просувається далі. Якщо він вважатиме за свої гроші і зрозуміє, що пішов в мінус, то задумається над тим, для чого взагалі працювати? У людини з споживчими боргами зникає прагнення до роботи. А навіщо це робити, якщо людина сьогодні отримав винагороду за свою майбутню роботу.

Крім того, будь-яка людина підсвідомо вважає споживчі борги поганими. Якщо він їх бере, отже, діє проти свого внутрішнього переконання. Це призводить до втрати впевненості в собі і слабкій мотивації.

Якщо людина припускає, що його сьогоднішні вчинки, принесуть йому в майбутньому багатство, він сильно мотивований на досягнення своїх цілей. Він постійно розвивається, щоб збільшити свій дохід. Така людина думає про довгострокові перспективи. Якщо ж людина набрався боргів, йому ніколи думати про майбутнє. Він думає про те, як сьогодні погасити кредит. Ні про який розвиток тут і мови не йде.

Людина, яка бере кредит, сьогодні набуває те, що збирається оплачувати своїми майбутніми доходами. Але ж майбутнього доходу може й не бути. Адже існують різні несподіванки. Банкіри в цьому випадку починають нервувати і перетворюють життя боржника в кошмар.

Тому варто відмовитися від споживчих боргів. Вони ірраціональні.

You may also like...