Як заробітчанин у неволю потрапив

У Конотопському районі шістдесятирічного чоловіка перетворили на раба. Кілька місяців до ряду літнього чоловіка незаконно утримував у себе в будинку місцевий житель. Він змушував свого полоненого добудовувати йому веранду, поратись по господарству, час від часу позичав чоловіка родичам із Чернігівської області для будівництва . Останнього ледь не довели до смерті, врятувала раптова втеча і звернення до міліції. 

У неволю Олександр потрапив ще у червні. Одного дня до його помешкання прийшов циган – односелець та запропонував роботу. Необхідно було побудувати веранду. За це замовник пообіцяв заплатити дві тисячі гривень. Не маючи постійного заробітку, чоловік погодився з пропозицією. Будівництво розпочав того ж дня. Та ввечері додому повернутись не зміг. Циган, пригрозивши розправою, закрив його у сараї. « Мені чітко сказали : поки не зробиш, будемо тебе тут тримати. Вони дуже знущалися наді мною. В мене вже сил не було. Працював тяжко. Одного разу я так стомився, що приснув біля веранди, так циган мені на голову воду вилив та ще й сапачкою по лицю вдарив. Досі шрам на обличчі нагадує про це. Грошей не платили . Годували недоїдками. Я був під постійним контролем. Побоювались, щоб не втік , – розповідає Олександр, – і били і недопалки на грудях тушили . Все було…»

Вранці зловмисник відкривав замок та дозволяв невільнику працювати у господарстві. При цьому пильно слідкував, щоб той не втік. А ввечері знову закривав у сараї. Якщо бачив, що його погано розуміють, – бив чоловіка.

Олександр кілька разів намагався втекти, та роми його знаходили. Після однієї з таких втеч, відвезли заручника у Чернігівську область до старшого сина цигана. І лише після того, як чоловік ставав “слухняним” і заспокоювався – повертали до рідного села.

Співмешканка Олександра намагалась визволити чоловіка, приходила до циган, розмовляла з ними, просила відпустити, але все марно… На жаль, до міліції жінка не звернулась, бо боялася за чоловіка і себе. Після чергової втечі Олександр кинувся за допомогою до міліції. До будинку обвинуваченого завітали правоохоронці і були вражені від побаченого. Кажуть рабовласників в їх районі ще не було..

Нині циган і його старший син перебувають у ізоляторі тимчасового тримання Конотопського міського відділу міліції. Відносно них за фактом незаконного позбавлення волі порушена кримінальна справа за ознаками частини 2 статті 146 Кримінального кодексу України. Ведеться слідство. Що ж до Олександра – поки триває слідство він знаходитиметься під охороною міліції. Чоловік побоюється переслідувань з боку родичів затриманого.

Тетяна Кушнєрова,
СЗГ Конотопського МВ
УМВС України в Сумській області

 

You may also like...