В сім’ї не без виродка

Будинок 22-річного жителя Хмельниччини протягом 14 днів двічі був пограбований з послідуючими за цим смс-повідомленнями. Але у коротеньких безграмотних меседжах йшлося також і про погрози фізичної розправи, у разі звернення до правоохоронних органів. 

Одного дня чоловік з незнайомого номера телефону отримав дивне повідомлення із вимогою якнайшвидшого звільнення із роботи, далі йшла мова про сюрприз, який його очікує дома, а у приписці — попередження, щоб ні в якому разі не звертався у правоохоронні органи. Чоловік, наляканий прочитаним сумбуром, поспішив додому. А на порозі уже чекала мати із звісткою, що у квартирі хтось побував. В одній з кімнат геть усі речі були перевернуті і з потаємної схованки зникла одна тисяча гривень. Звісно, чоловік без роздумів зателефонував «102» і правоохоронці взялися до пошуків зловмисника, який здійснив крадіжку та надіслав sms. 

За десять днів слідчо-оперативна група Хмельницького РВ УМВС України в Хмельницькій області знову побувала у квартирі цього ж чоловіка, констатуючи факт здійсненої крадіжки, цього разу уже 7 тисяч гривень. У квартирі був безлад, а телефон подолянина містив нове безмотивне повідомлення, надіслане за годину до виявлення злочину з телефону молодшого брата. Тільки уже із більш загрозливою інформацією. Анонім, який судячи з крадіжок, не збирався жартувати, написав: «Оскільки ви повідомили про крадіжку грошей в органи внутрішніх справ та не звільнились з роботи, вашого брата викрадено. Обіцяємо розправитися ще жорстокіше і з третім вашим братом, якщо знову повідомите у міліцію про крадіжку грошей».

Доки міліціонери відпрацьовували усі версії щодо встановлення загадкового зловмисника, на телефон потерпілого пролунав дзвінок. О диво … телефонував молодший 20-річний брат та плачучи повідомив, що лежить просто неба у якійсь ріллі зі зв’язаними руками та ногами. За названими ним прикметами стало зрозуміло, що перебуває він, швидше за все, поблизу рідного селища. Поки правоохоронці вдруге за день діставалися потерпілої родини, старший брат звільнив «заручника» від пут та доправив додому.

Молодшенький розповів, що коли виносив сміття, на нього напали троє молодиків у масках та під дулом пістолета завели назад у квартиру. Там зловмисники зв’язали йому руки та ноги і одягнули на голову мішок, а самі почали нишпорити квартирою у пошуках грошей. Після цього змусили відправити братові повідомлення відомого змісту та завезли у поле і залишили там лежати.

Досвідчені оперативні працівники та слідчі одразу помітили якісь протиріччя у розповіді хлопця, хоча б такий приклад: як він міг зі зв’язаними руками та ногами зателефонувати братові. І того ж дня впевнились у своїх здогадах — майже два тижні працівники міліції шукали у якості підозрюваного у злочинах … рідного брата потерпілого. Коли мати дізналася, через кого не спала стільки ночей, не йняла віри, адже третій, молодший син, був її улюбленцем.

Хлопець пояснив, що конче потребував 5,5 тисяч гривень для погашення двох банківських кредитів, які витратив не зрозуміло на що. Тож, надивившись бойовиків, вибрав «найкраще» та влаштував свою інсценізацію. Коли ж дізнався від матері, що викрадена ним тисяча гривень не остання, вирішив продовжити свою детективну історію. Але довго лежати у полі він не зміг: пішов дощ, тож як не хотілося «зіграти» правдивіше, мокнути зовсім не бажав.

Наразі вирішується питання про притягнення молодого чоловіка до кримінальної відповідальності за статтею 190 ККУ «Шахрайство» та статтею 383 ККУ «Завідомо неправдиве повідомлення про вчинення злочину». Але покарання від старших братів, швидше за все, меншенький вже отримав. Тим більше, що викрадені гроші пішли зовсім не на погашення кредитної заборгованості.

Юлія Гринь, ВЗГ УМВСУ в Хмельницькій області
 

You may also like...