Колишнього працівника кабміну, звинуваченого в держзраді, обміняли в РФ без вироку

Ексспівробітника Кабінету міністрів Анатолія Бая обміняли до Російської Федерації як військовополоненого.

Про це повідомляє «Судовий репортер».

Шевченківський районний суд відпустив Бая з-під варти ще в середині червня, віддавши його під нагляд особам, відповідальним за обмін.

Бай працював у Секретаріаті Кабінету міністрів України заступником завідуючого відділом Департаменту з питань безпеки, оборони, діяльності органів юстиції та запобігання корупції.

Другий обвинувачений по цій справі колишній працівник Торгово-промислової палати Віталій Гордина також писав заяву на обмін, але його не обміняли і досі тримають під вартою.

Бай і Гордина офіційно були затримані в середині березня 2022-го, у перші дні повномасштабного вторгнення РФ, і звинувачені у передачі інформації спецслужбам держави-агресора. Розслідувати їх дії почали ще в вересні 2021 року.

Бай, нібито збирав  відомості у сфері оборони, економіки та зовнішніх відносин України, що циркулювала в системі документообігу уряду, передавав їх Гордині, а той, у свою чергу, пересилав дані на мобільний представнику ФСБ. У судових засіданнях обидва свою вину не визнавали і звинувачували СБУ в їх викраденні.

На момент, коли виникла необхідність звільнити Бая з-під варти для обміну, головуючий у колегії суддя перебував у відпустці. Щоб змінити запобіжний захід, справу розподілили на іншого головуючого.

Тепер у звʼязку з заміною головуючого розгляд справи стосовно Гордини почнеться спочатку, тобто втрачено близько двох років судового розгляду. Гордина продовжує наполягати на тому, що невинуватий.

В останньому засіданні 15 жовтня суд розглянув тільки клопотання прокурора про продовження запобіжного заходу. Захист просив відпустити обвинуваченого під нічний домашній арешт. Суд продовжив тримання Гордини під вартою із альтернативою застави 51,5 млн грн.

You may also like...