Куріння вейпу шкодить мозку: результати дослідження

Студенти коледжів, які курять вейп, мають нижчі показники когнітивних функцій, ніж ті, хто не курить

Куріння вейпу притупляє мозок студентів. Про це йдеться у новому дослідженні науковців, пише Medical Xpress.

«Вони виявили, що чим більше студенти курять вейп, тим нижчі результати показують у тестах на навчання, пам’ять, вирішення проблем та критичне мислення», – пише видання.

Попередні дослідження показали, що куріння може впливати на роботу мозку, зменшуючи його об’єм і знижуючи приплив крові до клітин мозку. Нікотин також викликає нейротоксичність, яка пошкоджує клітини мозку. Ризик може бути ще більшим у людей, які курять вейп, каже провідний дослідник Лінкер Вінан Покар з Католицького університету Сантьяго-де-Гуаякіль в Еквадорі.

«Ми вважаємо, що наше дослідження знаменує собою «до і після» у сфері вивчення когнітивних функцій щодо вейпінгу», – сказав дослідник Лінкер Вінан Покар.

Ризик може бути ще більшим у людей, які курять саме вейп, переконаний Покар. «Люди в дослідженні, які раніше курили цигарки, як правило, викурюють три-чотири цигарки на тиждень, але з вейпінгом тепер вони викурюють двічі, тричі або більше, особливо якщо вони курять і вейплять», – сказав Покар.

Результати показали, що ті, хто вейпив, курив або робив і те, і інше, достовірно показали нижчі результати в когнітивних тестах, ніж ті, хто не курив і не вейпив. Водночас автори дослідження наголошують, що його потрібно масштабувати і продовжувати для остаточного підтвердження виявлених результатів.

Нагадаємо, із 11 липня в Україні заборонено продаж сигарет та електронних сигарет з ароматизаторами. Крім того, будь-яка оболонка тютюнових виробів, включно з сигаретами, має містити розширені медичні застереження. Відповідні законодавчі обмеження запроваджені ще минулого року, а тепер вони набрали чинності.  // Главком

You may also like...